Prenova stanovanja v skoraj 500 let stari meščanski hiši v Ljubljani

Starih meščanskih hiš je več vrst. Ene so velike, razkošne in se s svojimi okrašenimi pročelji nasmihajo turistom, druge pa se skrivajo pred vrvežem v bolj odmaknjenih uličicah, nekoč davno so bile namenjene bivanju služinčadi bogatih meščanov, a tudi s svojo skromnostjo lahko danes ponudijo prijeten dom novim stanovalcem.

V ena takih hiš, ki je pred skoraj petsto leti zrasla ob vznožju grajskega griča v Ljubljani, so arhitekti iz studia Idealist Urša Kres, Tina Begović in Urban Pahor 63 kvadratnih metrov veliko stanovanje spremenili v sodobno domovanje, ki pa se spoštljivo spominja svoje zgodovine skozi odkrite in izpostavljene detajle preteklosti.

Domiselna prenova brez večjih posegov

Večkratne prezidave so seveda temeljito predrugačile podobo stanovanja, zdi se, da je bilo nekoč sestavljeno iz treh sob, a pred to zadnjo prenovo je bilo enosobno z velikim bivalno spalnim prostorom in je imelo kar nekaj neizkoriščenih hodnikov. Glede na potrebe novih lastnikov so arhitekti prostor brez večjih posegov spremenili v stanovanje z ločeno spalnico, manjšo sobo, kuhinjo ter velikim bivalnim delom.

Stanovanje subtilno pripoveduje o bivših obdobjih in lastnikih, hkrati pa nudi topel dom novim prebivalcem.

Izbiri stolov sta botrovala dva, ki ju je lastnik dobil v dar od babice in sta vez z osebno zgodovino. (foto: Blaž Gutman)

Ker so bile obstoječe napeljave dovolj funkcionalne, je lahko v obokanem delu nastala kopalnica, ki služi tako spalnici kot tudi manjši sobi. Majhna, a zanimiva posebnost: kopalniško okno se odpira na danes zapuščen hodnik oziroma rov, ki je nekoč služil za skrivni in hiter pobeg v primeru vojnih napadov. Na srečo ima danes povsem miroljubno funkcijo - služi kot servisni dostop do zunanjih zidov hiše. Tudi kuhinjo so umestili na nekoč neizkoriščen hodnik ob instalacijski steni. Spalnica se je ugnezdila tja, kjer je manj dnevne svetlobe. Lastniki so namreč želeli, da se večina dnevne svetlobe razliva po bivalnih prostorih. Nekaj svetlobe pa v spalnico vendarle pronica posredno s hodnika. Manjša soba se z dvema oknoma odpira na teraso in skozi steklena vrata zagotovi nekaj naravne svetlobe tudi kopalnici. Največji in najsvetlejši pa je seveda bivalni del.

Sestavljiva sedežna garnitura omogoča premičnost - različne kompozice in orientacije se prilagajajo različnim potrebam in situacijam. Lebdeči stenski element je oblikovan tako, da se steni zgolj približa in pusti steni dihati. Nekonvencionalno postavljena zavesa izhaja iz postavitve oken, ki ne dopušča klasičnega objema zaves. Razlog za tako postavitev pa tiči tudi v dejstvu, da ne gre za tipično meščansko hišo, kjer je oknom dajal pečat tudi razkošen dekorativen tekstil. Nova scenografija zaves pa v prostor vseeno vnaša mehkobo in taktilnost.

Občutek odprtosti

Pohištvo je izdelano po meri in izkorišča vsak najmanjši shranjevalni kotiček, hkrati pa je subtilno do spomina hiše in pušča dihati njegovim zgodovinskim okruškom. Poseben premislek njegovega volumna je veljal svetlobi, ki so jo želeli spustiti čim globlje v prostor in ustvarjanju občutka odprtosti. Ob prenovi so prišle na dan tudi majhne skrivnosti, denimo obokan prehod iz spalnice v kopalnico, ki so ga znova odprli in opremili z drsnimi vrati, njegovo obliko povzema ogledalo. Ob enem izmed notranjih prehodov so vidni ostanki starega okna, sprememba v tlaku pa nakazuje nekoč zunanjo steno objekta. Nekatera še dovolj ohranjena stara vrata so obnovili in prebarvali. Kamnito steno, ki jo je prejšnji lastnik odprl, so odeli v bel oplesk, ki kamen ohrani kot spomin, ki se skriva v ozadju.

V obokanem delu stanovanja je nastala kopalnica, ki služi tako spalnici kot tudi manjši sobi. (foto: Blaž Gutman)

Stanovanje subtilno pripoveduje o bivših obdobjih in lastnikih, hkrati pa nudi topel dom novim prebivalcem. Poudarki v rdečih odtenkih in dodatni opleski v bež odtenkih majhne, temne prostore brez naravne svetlobe naredijo intimne in nekoliko skrivnostne. Previdno preigravanje barv, tekstur in kovin dopolnijo premični predmeti. Izbiri stolov sta botrovala dva, ki ju je lastnik dobil v dar od babice in sta vez z osebno zgodovino. Novi stoli, v barvi naravnega hrasta, stare še dodatno poudarijo. Pomembno mesto v domovanju imajo tudi umetnine. Bivalni prostor krasi tudi kip priznane kiparke Metode Maj.


Najbolj brano