Pinot gris Sv. Jurij (Kobal 1931)

suho kakovostno vino ZGP

letnik 2017

13,5 % vol. alk.

Andreja in Janko Kobal (Zabukovje)

cena: 21 evrov (www.vina-posavja.com)

Posavje je vse bolj prepoznavna gastronomska destinacija, nekateri ponudniki so znani daleč naokrog. Tam je več izvrstnih gostiln in seveda tudi vinarjev. Med njimi je prek Save prvi stopil Janez Istenič, pa potem Janez Šekoranja (Graben) sledili so Marijan Kelhar (Keltis) in drugi. Janko Kobal je s soprogo Andrejo doma v Zabukovju pri Sevnici, kamor so se pred fašizmom zatekli Kobalovi z Erzelja v Vipavski dolini. Ljubezen do trte je seveda ostala tudi v Posavju. Za nadaljevanje družinske tradicije sta se odločila tako Janko kot njegov brat Bojan, ki ima posestvo na ptujskem koncu. Glavna sorta pri Janku Kobalu je modra frankinja, med belimi pa sivi pinot. Premijsko polnitev iz te zanimive francoske sorte, katere daleč največ trt raste v Italiji, so poimenovali Sv. Jurij. Grozdje je bilo 36 ur macerirano pri kontrolirani temperaturi, v hrastovih sodih je vino zorelo eno leto. V kozarcu je kristalno, globlje zlato rumene barve z bakrenimi odsevi. Cvetica je široka in zrela, po hruški, meloni, ananasu in grenivki, tudi po marcipanu in malce dimasta. V ustih je vino suho, toplo in bogato, zaznave z nosa dobijo okus, pridružijo se jim še tropsko sadje, karamel, mineralnost in nekoliko prijetne pikantnosti. Bogato, zrelo vino oljnate teksture, ki deluje krepko in dolgoživo. Vse v njem je dobro odmerjeno. Gre za odličnega in samozavestnega predstavnika sodobnega vinskega izraza iz bizeljsko-sremiškega okoliša.


Najbolj brano