Naprej po poti enega in edinega

Minula dva dni je bilo duhovičenje na račun dogajanja na volilnem kongresu SDS priljubljeno početje uporabnikov družbenih omrežij. Od malce zguljenih - a še vedno zelo utemeljenih - primerjav s Severno Korejo ali Kubo do duhovitejših poskusov. Eden od njih, denimo, se je “naivno” spraševal, če je že znano, kdo se je uvrstil v drugi krog predsedniških volitev. Vprašanje je bilo seveda retorično - junaka, ki bi podvomil v modrost vodstva, v stranki ni. Nekoč so bili, a so doživeli diferenciacijo v pristnem boljševiškem duhu in danes dogajanje v stranki gledajo od daleč. Ivo Hvalica, Miha Brejc, Erik Modic ali Vera Ban so le nekateri med nekoč ključnimi ljudmi v stranki, ki so doživeli takšno usodo.

Sobota ni prinesla nič novega: Janez Janša bo stranko vodil po ustaljeni poti, gradili bodo na zunanjem sovražniku, segli so do marksizma-leninizma-kardeljizma, ki da predstavljajo nevarnost za slovensko družbo. Od 656 delegatov na kongresu je Janša prejel 650 glasov, tistih šest anonimnih je tu zaradi videza demokratičnosti in nima nobene zveze z resnično demokratičnim procesom, v katerem se sooča več konceptov in vizij. Zadnjih 28 let pozna SDS le en koncept, Janšev, ki pa je zgodovinsko gledano precej nedosleden. Velja spomniti, da je stranka pred 25 leti z SD, ki jo je takrat vodil Janez Kocijančič, tekmovala za vstop v socialistično internacionalo, danes pa marksizem vidijo kot hudiča, ki ga izganjajo s kongresnimi resolucijami. Še ena takšna točka je neoliberalna agenda, ki jo je stranka zasledovala v svojem prvem obdobju na oblasti, danes pa je od tega zelo daleč. In tako naprej. SDS je stranka, ki je v danem trenutku brezkompromisno zagrizena, zgodovinsko pa je nedosledna in neskončno pragmatična. Zasleduje cilj, ki se v tistem trenutku najbolje prodaja.

Šest anonimnih kongresnih glasov proti Janezu Janši je tu zgolj zaradi videza demokratičnosti.

Bistveno več novega je bilo v soboto na drugem strankarskem kongresu - Desusovem. Stranka je v dobrem letu dobila tretjega predsednika, vodil jo bo Ljubo Jasnič. Po uspešni samorazgradnji, ki si jo je stranka privoščila v zadnjem letu in pol, bo uspeh, če bo prihodnje leto uspela prestopiti parlamentarni prag. Za stranko, od katere je bil v zadnjih 15 letih odvisen vsak predsednik vlade, je to žalosten “dosežek”. Jasniča z ekipo ne čaka umirjeno poletje.


Preberite še


Najbolj brano