Tožilstvo predlaga 12 let zapora za uboj na Idealu

Sojenje v zadevi Ideal se je danes sklenilo z zaključnimi besedami, v katerih je tožilstvo za Žana Goršeta Peršoljo in Sandija Kosa zaradi septembrskega uboja Valterja Humarja na Idealu predlagalo po 12 let zaporne kazni za vsakega. Obramba pa trdi, da nihče od obtoženih Vrtojbencu ni povzročil usodnih udarcev, ampak le po eno klofuto, zato pričakuje oprostilno sodbo.

Sojenje v zadevi Ideal se je danes sklenilo z zaključnimi besedami, 
v katerih je tožilstvo za Žana Goršeta Peršoljo in Sandija Kosa 
zaradi septembrskega uboja Valterja Humarja na Idealu predlagalo po 12 let zaporne kazni za vsakega. Foto: Ana Cukijati
Sojenje v zadevi Ideal se je danes sklenilo z zaključnimi besedami, v katerih je tožilstvo za Žana Goršeta Peršoljo in Sandija Kosa zaradi septembrskega uboja Valterja Humarja na Idealu predlagalo po 12 let zaporne kazni za vsakega. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA Domačinoma, 41-letnemu Sandiju Kosu in 24-letnemu Žanu Goršetu Peršolji, je novogoriško tožilstvo očitalo uboj v sostorilstvu, ki naj bi ga storila lani med 13. septembrom popoldne in 14. septembrom dopoldne na območju nekdanje tovarne Ideal v Novi Gorici. Vrtojbenca naj bi, kot je za pisano v obtožnici, udarjala s pestmi, ga brcala, držala za vrat. Povzročila naj bi mu številne poškodbe. Usodne pa so bile poškodbe možganov. Tožilstvo še trdi, da sta ga obnemoglega pustila ležati na tleh. Od 16. septembra, ko je Vrtojbenc podlegel poškodbam v bolnišnici, sta v priporu. Naknadno se je pod obtožbo znašel še 44-letni Adnan Demirović, ki mu tožilstvo očita sodelovanje pri pretepu.

Petčlanski senat novogoriškega okrožnega sodišče je že maja zaslišal vse predlagane priče in pod drobnogled vzel vse dokaze v sodnem spisu.

Tožilka Andreja Žvanut je za uboj v sostorilstvu za oba predlagala 12 let zaporne kazni in podaljšanje pripora. Ker pa je Sandi Kos na policijski postaji po zaslišanju uničil svoj mobilni telefon, je za preprečitev dokazovanja predlagala pet mesecev zapora in nato enotno kazen 12 let in štirih mesecev zapora. Za Adnana Demirovića, ki je sodeloval pri pretepu, je predlagala, naj bo za zapahi pol leta, ker pa je kaznivo dejanje storil v času preizkusne dobe v drugi zadevi, je kazni združila v enotno dvoletno.

Žan Gorše Peršolja je na sojenju že večkrat zatrdil, da je Vrtojbencu dal le eno klofuto, kar je vnovič poudaril tudi njegov zagovornik Gregor Veličkov ter sodišču povzel mnenje izvedenca, da pri normalnem človeku taki udarci ne bi pripeljali do smrti. Tu se je odvetnica Lidija Košutnik, ki zagovarja Sandija Kosa, navezala še na številne kronične bolezni Vrtojbenca, ki jih je pri obdukciji trupla odkril izvedenec. Ker tudi po dokaznem postopku še vedno ni povsem jasno, kdo se je tako brutalno znesel nad Humarjem, sta zato senatu predlagala, naj obema odpravi pripor in ju oprosti vseh obtožb. Podobno je odvetnik Bruno Krivec predlagal za tretje obtoženega in omenil neverodostojne priče. “V resnici pretepa ni bilo, kvečjemu bi lahko šlo za razžalitev, kar pa je navadno podlaga za zasebno tožbo,” je dejal in predlagal, da sodišče Demirovića oprosti.

“Zelo obžalujem klofuto - za to sem kriv, sicer sem pa nedolžen. Težko je poslušat obtožbe tožilstva, a če nečesa nisem storil, tega ne morem priznat,” je sklenil najmlajši od obdolženih. Sandi Kos, ki je prvi nudil pomoč nezavestnemu Valterju Humarju, ga oživljal in poklical reševalce, pa je poudaril: “Imam čisto vest.”

“Klofut nisem tajil. V mestu me opisujejo kot zmaja, a nisem tak. Nimam besed, želim, da me sodišče oprosti,” pa je na koncu dejal 44-letnik.

Senat na čelu s predsednico Darinko Kogoj bo svojo odločitev v zadevi Ideal podal v ponedeljek popoldne.


Najbolj brano