Goriško poletje bo zaznamovalo 200 dogodkov in 60 organizatorjev

Dogajanje na prostem prek poletja v Novi Gorici tudi letos ne bo imelo goriščne točke, kot je bila nekoč Poletna scena. So pa zato na občini pripravili progam Goriško poletje, ki združuje sicer ločene dogodke. Se bo pa julija res zgodila Poletna scena, ko bo na Mostovni, ki bo odprta vse poletje, KGŠ obeležil 30 let delovanja.

 Foto: David Verlic
Foto: David Verlic

NOVA GORICA > Kot pravi koordinator poletnih prireditev v mestni občini Tomaž Belingar iz KUD Krea, “smo povezali več kot 60 organizatorjev, soorganizatorjev, izvajalcev, ki bodo pripravili okrog 200 dogodkov.” Kot je naštel, se bo čez poletje na več lokacijah v mestu in okolici zvrstilo približno 70 koncertov, 25 gledaliških predstav, 15 filmskih in 20 plesnih večerov, osem razstav, pet literarnih dogodkov. “Povezali smo tudi krajevne praznike, zgodilo se bo nekaj delavnic, predavanj, okroglih miz in otroški program,” je še povzel.

Malo mešano za vse

Program, ki bo trajal do 30. avgusta, se je začel ta teden z Glasbenimi večeri v Taboru pri Dornberku in z delavnico orientalskega plesa v Novi Gorici. Kaj vse bo na sporedu v nadaljevanju, si je mogoče ogledati na spletni strani in facebook profilu turističnega zavoda Nove Gorice in Vipavske doline. V osnovi pa gre za že ustaljene prireditve, ki so jih po Belingarjevih besedah vse “spravili” pod eno blagovno znamko.

Poletno dogajanje bo tudi letos razpršeno po vsem mestu, najbolj zgoščeno bo na Mostovni. (foto: Mateja Pelikan)

V tem paketu je vse, od festivala saksofonistov, poletnih muzejskih noči in festivala Glasbe sveta do manjših dogodkov, kot so plesni večeri v solkanski Čolnarni ali raznoliko poletno dogajanje na Mostovni. Vse je opisano v eni brošuri, tako v fizični kot digitalni obliki. Program bo do določene mere tudi čezmejen, ta pečat velja, denimo, tudi za Letni kino Silvana Furlana, ki bo na ustaljeni lokaciji ob 31. julija do 8. avgusta. Vodja projekta Mateja Zorn je opozorila na večer ob filmu Per Lucio, dokumentarcu o legendi italijanskega kantavtorstva in italijanski družbi, kot jo je dojemal ta ljudski poet. Film Meja, zgodbo dveh vojakov iz obeh svetovnih vojn, bodo predvajali na Trgu Evrope, Zornova pa je opozorila še na večer kratkih slovenskih filmov, film Idealna mesta in večer, ko bodo predvajali stvaritve udeležencev mednarodnega filmskega tabora, ki letos praznuje deset let. “Rdeča nit letnega kina ostaja film za vsakogar in nadaljujemo sodelovanje s Kinom otok in s festivalom Poklon viziji,” je strnila.

KGŠ bo na Mostovni praznoval 30-letnico

Posebnost bo 6. in 7. avgusta postanek evropske turneje Climate of Change v Novi Gorici, ki se začenja kmalu v Sofiji v Bolgariji in zaključuje v Bruslju novembra in se bo ustavila v desetih evropskih državah. Gre za celovečerni cirkuški spektakel in sorodni spremljevalni program. Namen turneje je opozoriti na kompleksnost podnebnih sprememb in njihovih posledic, med katere sodijo tudi migracije. Kot je povedala vodja projekta pri nas Mateja Skrt: “Cilj turneje je ozaveščanje o nevarnostih globalnega segrevanja, kako to vpliva na vse in kaj lahko sami naredimo na tem področju.”

Vse poletje bo odprta tudi Mostovna, začeli so včeraj. “Skušali bomo ponoviti lansko dogajanje, program bomo sproti dopolnjevali,” pravi direktor Edvin Pozderović. Vsega bo za vse: od literarnih večerov do koncertov manj (ob sredah) in bolj uveljavljenih bendov (ob petkih), od glasbe didžejev do “družinskih” nedelj. Tudi letos bo čez vse poletje imel tolkalsko delavnico znani bobnar Lucijan Kodermac. Druga posebnost bo na samem vrhuncu sezone. Klub goriških študentov bo od 9. do 24. julija obeležil 30. obletnico delovanja in na Mostovni organiziral Poletno sceno. V dveh tednih bo tam zelo zgoščen koncertni program za vse okuse, ob tem pa še delavnice, stand-up ... Rojstnodnevni vrhunec pa bo 17. julija.


Najbolj brano