Na vrh stolpa na Cerju kmalu z dvigalom

Občina Miren-Kostanjevica načrtuje celovito zunanjo ureditev Pomnika miru. Poleg urejenih parkirišč in dostopa bodo na severni strani stolpa zgradili zastekljen prostor za restavracijo in dogodke, nad njim pa razgledno ploščad. Dvigalo bo vozilo do vrha.

      Z gradnjo razgledne ploščadi želijo ponuditi še lepši pogled na okolico.  Foto: Občina Miren-Kostanjevica
Z gradnjo razgledne ploščadi želijo ponuditi še lepši pogled na okolico.  Foto: Občina Miren-Kostanjevica

CERJE > “Najbolj nujno je treba urediti dvigalo,” pravi župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar. To namreč pelje le do prvega nadstropja, tako da gibalno ovirani ne morejo obiskati zgornjih prostorov pomnika in občudovati razgleda z vrha. Tudi za marsikaterega starostnika so stopnice prevelika ovira. “Naša želja je, da bi bilo dvigalo postavljeno čim prej, upamo, da do konca junija prihodnje leto,” dodaja Humar.

V naslednji fazi bi razširili ploščad pred pomnikom še na severno stran, od koder se odpira pogled na Vipavsko dolino in širše. Pod razgledno ploščadjo na severni strani nameravajo zgraditi zastekljen prostor z restavracijo in konferenčno dvorano, ki bi po Humarjevih besedah lahko sprejel med 200 in 250 ljudi. V načrtih je tudi ureditev dostopa do pomnika, brežine proti spodnjemu parkirišču, prav tako bi pod ploščadjo uredili parkirna mesta, napoveduje župan.

Projekt je še v fazi idejne zasnove, v kratkem pa bo mirensko-kostanjska občina objavila razpis za izdelovalca dokumentacije in prek razpisov bo iskala tudi dodatne vire financiranja. V zvezi z bodočo restavracijo na Cerju razmišljajo o javno-zasebnem partnerstvu, je pojasnila direktorica Turizma Miren-Kostanjevica Ariana B. Suhadolnik.

Stalno razstavo, ki jo pripravlja Goriški muzej in bo v štirih nadstropjih predstavljala zgodovino Primorske v 20. stoletju, naj bi v pomniku odprli prihodnje leto. Medtem pa prostore polnijo z drugimi vsebinami oziroma začasnimi razstavami.


Najbolj brano