Luka si želi v Tokio, končni cilj prvak lige NBA

Jutri zvečer bodo slovenski ljubitelji košarke po čarobnem letu 2017 lahko v reprezentančnem dresu ponovno pozdravili Luko Dončića. Po krajšem počitku po uspešni sezoni v ligi NBA v dresu Dallas Mavericks bo v ljubljanskih Stožicah zaigral na pripravljalni tekmi proti Hrvaški v okviru priprav za olimpijske kvalifikacije.

“Po dolgem času smo se spet videli s fanti iz eurobasketa 2017 in 
čeprav med njimi ni več Gorana Dragića, v ekipi še vedno vlada 
odlično vzdušje,” je povedal Luka Dončić. Foto: Nebojsa Tejic/STA
“Po dolgem času smo se spet videli s fanti iz eurobasketa 2017 in čeprav med njimi ni več Gorana Dragića, v ekipi še vedno vlada odlično vzdušje,” je povedal Luka Dončić. Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Če je še v sredo zvečer na Reki lahko ob robu parketa v civilu sproščeno kramljal s člani osebja in se po koncu dvoboja s Hrvaško bolj ali manj uspešno izogibal številnim prošnjam za fotografije in avtograme, bo jutrišnji večer v domačem mestu za Luko Dončića deloven. Na zadnjem testu pred potjo v Litvo se bo skušal čim bolje uigrati s soigralci, ki so na Kvarnerju brez pomoči člana prve najboljše peterke najmočnejše lige na svetu nadigrali južne sosede s 94:80.

Foto: STA

Danes je bil po koncu eurobasketa leta 2017 po štirih letih prvič na voljo tudi večjim slovenskim medijem. Kaj je izjemni 22-letnik povedal na današnjem druženju s slovenskimi novinarji?

O ambicijah v reprezentančnem dresu: “Zame je vselej velika čast zaigrati za Slovenijo. Še posebej, če se lahko spet družim s kolegi iz reprezentance. Od leta 2017 smo vsi skupaj malce odrasli. Na žalost z nami ni Gorana Dragića, a lahko tudi brez njegove pomoči nekaj naredimo.” O igranju pred slovenskimi navijači: “Na žalost dvorana na tekmi proti Hrvaški ne bo mogla biti povsem polna. Upam, da bodo slovenski ljubitelji košarke napolnili vse sedeže, ki so na voljo. Prepričan sem, da bodo občutki ob igranju pred domačimi navijači izjemni.”

Olimpijske kvalifikacije
Slovenija se bo konec meseca v Kaunasu borila za nastop na olimpijskih igrah. Za eno prosto mesto se bo merila v skupini skupaj z Angolo, Poljsko, Venezuelo, Južno Korejo in domačo Litvo, za preostala tri mesta bo tekmovalo še 15 reprezentanc v treh skupinah v Splitu, Beogradu in kanadski Victorii. Precej reprezentanc je okrnjenih, saj marsikje državna prvenstva zaradi koronske prekinitve še potekajo in se igralci pozno priključujejo pripravam.

O možnosti igranja na olimpijskih igrah: “To je trenutno zame največja motivacija. Želim se s Slovenijo uvrstiti na olimpijske igre. Verjamem, da to lahko dosežemo. Potrebno bo zmagati vse tekme v kvalifikacijah in si zagotoviti napredovanje. Menim, da nam to lahko uspe in potem morda na igrah dosežemo še kaj več.”

O trenutni fizični pripravljenosti: “Vzel sem si teden dni za počitek. Zdaj že nestrpno čakam na tekme, saj uživam v igranju košarke. Trenutno se še ogrevam, a bom zagotovo nared za kvalifikacije. Malce moram osvežiti spomin na evropska pravila (smeh). Videli bomo, kakšen bo sodniški kriterij. Zagotovo v evropski košarki prevladujeta kolektivna igra in taktika.” O sodelovanju s selektorjem Aleksandrom Sekulićem: “S selektorjem sem se odlično ujel. Selektorji imajo vedno težko delo. Imamo kakovost in vzdušje, da se lahko prebijemo do Tokia. Seznanjen sem bil s prihodom Američana Mika Tobeya, ki ga poznam, saj še vedno pozorno spremljam špansko košarkarsko ligo. Moramo biti sproščeni. V ekipi imamo igralce, ki so že zadevali koše pod pritiskom, tako da v tem ne vidim težav. V moštvu je kar nekaj odličnih strelcev. Pomembno bo, da zadevamo odprte mete.”

Posebna vabila
Tiskovne konference so običajno odprte za vse novinarje, tokrat pa ni bilo tako. Za pogovor z Luko Dončićem je bilo treba izpolniti poseben akreditacijski obrazec, šele po odobritvi je bil novinarjem sporočen kraj in ura pogovora.

Kot je povedal Dončić, se o njegovem igralnem položaju v reprezentanci še niso pogovarjali. Pričakuje, da se bo to zgodilo v prihodnjih dneh. Mladi športni zvezdnik priznava, da mu številne nagrade, ki jih je dobil v zadnjem obdobju, veliko pomenijo: “Kot majhen otrok sem sanjal o igranju v ligi NBA, sedaj pa sem bil dvakrat zapored uvrščen v najboljšo peterko lige. Moj končni cilj je osvojitev naslova v ligi NBA.”


Najbolj brano