Laskava naziva Mateju Zaru in Martini Veršnik

V okviru mednarodnega festivala Zlata oljčna vejica so prejšnji teden v Izoli izbrali tudi županovo oljčno olje in vino (vina je ocenila posebna strokovna komisija). Tako najboljše olje kot vino bosta predstavljala izolsko občino, eno leto ju bodo uporabljali v protokolarne namene. Župan Danilo Markočič je v parku Pietro Coppo sprejel nagrajence.

Z leve:  Marko Marancin, Matej Zaro, župan Tolentina Giuseppe 
Pezzanesi, izolski župan Danilo Markočič,  Martina Veršnik, Valter 
Slavec, Zdenko Hrvatin in Dorjano Korenika
Z leve: Marko Marancin, Matej Zaro, župan Tolentina Giuseppe Pezzanesi, izolski župan Danilo Markočič, Martina Veršnik, Valter Slavec, Zdenko Hrvatin in Dorjano Korenika  

IZOLA > Na javni natečaj za izbor županovega vina so se letos prijavili iz osmih izolskih vinskih kleti: Slavec s Kocine, Steras Wines, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, klet Franko Markovič, klet Gregorič, Vina Markovič, Vina Zaro in Vinska klet Trunkl. Petčlanska strokovna ocenjevalna komisija, ki ji je predsedovala Majda Brdnik, je izbirala med 19 vzorci belih in rdečih vin. Naziv županovo vino za letošnje leto si je prislužil Matej Zaro - Vina Zaro za refošk letnika 2017, druga nagrada je šla v vinsko klet Robija & Dorjana Korenike, in sicer za sladki rumeni muškat letnika 2020, tretje nagrajeno vino, refošk letnika 2018, pa je pridelal Valter Slavec s Kocine.

V okviru Zlate oljčne vejice, festivala, ki ga organizira Društvo oljkarjev slovenske Istre, je strokovna ocenjevalna komisija z Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper izbirala tudi županovo olje. Med 13 prejetimi vzorci pridelovalcev Zdenka Hrvatina, Marka Marancina, Igorja Mejaka, Dušana Moljka, Marina Pahovića, Franka Slavca, Zorana Stolice, Martine Veršnik in Vanje Zajko je največje število točk in s tem priznanje za županovo oljčno olje osvojila Martina Veršnik za ekstra deviško olje buge (2020). Drugonagrajeni je Marancin z ekstra deviškim oljem belice (2020), tretjo nagrado je komisija dodelila Hrvatinu za ekstra deviško olje leccina (2020).

Minuli konec tedna je zaznamoval pester kulturno-zabavni in kulinarični program pa tudi obisk delegacije iz Tolentina. Izola s pobrateno občino dobro sodeluje že 40 let, ob jubileju sta župana, tolentinski Giuseppe Pezzanesi in izolski Danilo Markočič, dobila svečani listini. Izolani so prijateljem v Tolentinu priskočili na pomoč ob rušilnem potresu leta 2016, ko je brez strehe nad glavo ostalo več tisoč ljudi.


Najbolj brano