Trideset let izzivov in uspehov

Na ploščadi ob vhodu Parka vojaške zgodovine v Pivki so v torek odprli fotografsko razstavo Ponosni na Slovenijo - 30 let. Na 38 fotografijah večjega formata so predstavljeni ključni dogodki iz obdobja osamosvojitvene vojne do danes.

Odprtja razstave so se udeležili (z leve): pivški župan Robert 
Smrdelj, direktor Parka Janko Boštjančič, dr. Evgen Bavčar in 
direktor UKOM Uroš Urbanija. Foto: Simon Avsec
Odprtja razstave so se udeležili (z leve): pivški župan Robert Smrdelj, direktor Parka Janko Boštjančič, dr. Evgen Bavčar in direktor UKOM Uroš Urbanija. Foto: Simon Avsec

PIVKA > Trideset let samostojnosti je bilo polnih izzivov, a tudi uspehov. “Zmagali smo v vojni za obrambo samostojnosti, dosegli mednarodno priznanje, Republika Slovenija je postala članica Združenih narodov, vstopila v Evropsko unijo, NATO, prevzela evro. Vrstili so se uspehi na področju gospodarstva, športa, kulture. Na vse te uspehe, tako posameznikov kot skupnosti, smo ponosni,” je ob odprtju razstave dejal direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič.

38 fotografij prikazuje presek dosežkov in prelomnic v 30 letih samostojnosti. Foto: Simon Avsec

Razstava s fotografijami poklicnih in ljubiteljskih fotografov predstavlja prelomnice v času samostojne države, kot so razvitje slovenske zastave na Triglavu, zmaga v vojni za obrambo samostojnosti, uvedba lastne denarne valute, slovenska ustava, mednarodno priznanje države, uvedba evra, visoki državniški obiski, športni in gospodarski dosežki ter naravne in kulturne lepote države.

Na razstavljenih fotografijah so denimo ujeti utrinki športnih uspehov z dirke Tour de France in dosežki slovenskih športnikov na olimpijskih igrah v Barceloni. O dosežku slovenskega gospodarstva priča slika viadukta Črni kal, del politične zgodovine pa so fotografije z obiska papeža, prvega obiska ameriškega predsednika in kraljice Elizabete II. v Sloveniji. “ Največji izziv je bil na 38 fotografijah povzeti vse to pestro in bogato dogajanje zadnjih 30 let. V Parku smo res ponosni, da nam je uspelo to razstavo postaviti na ploščadi pred vhodom, kjer je dostopna vsem obiskovalcem in bo popestrila ponudbo Parka,” je povedal strokovni vodja Parka vojaške zgodovine Boštjan Kurent.

Odprtja razstave se je poleg direktorja Urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanije, v sodelovanju s katerim je razstava nastala, udeležil tudi filozof in konceptualni umetnik dr. Evgen Bavčar, ki je za razstavo prispeval uvodni tekst. Poudaril je, da bi Slovenija morala v svoje izobraževalne programe nujno uvesti državljansko vzgojo, ki jo poznajo vse države.

Razstava, ki bo na ogled še do konca leta, je eden v nizu dogodkov, ki jih pripravljajo v Parku ob praznovanju 30-letnice samostojnosti. Prihodnji konec tedna, od 25. do 27. junija, bodo v sklopu dogodkov pod geslom Praznujte z nami odprli tudi del prenovljene razstave Pot v samostojnost.


Najbolj brano