Optimizem z rezervo

Ko pride na obisk minister in nekaj obljubi lokalcem, so občutki praviloma mešani. Po eni strani je zagotovilo najvišjih predstavnikov oblasti, da bodo zastavili svoj realen vpliv in besedo pri kakšni kočljivi zadevi, vedno znak, da se utegnejo stvari, ki so obtičale, le premakniti. Kar je seveda razveseljivo. Ker pa so obljube všečno, a lahko tudi hitro pokvarljivo blago, jih je vedno treba vzeti z določeno mero rezerve. Oziroma vsaj ne sklepati, da so zdaj pa zadeve malodane rešene.

Današnji obisk okoljskega ministra Andreja Vizjaka v Novi Gorici je bil s stališča obljub o pomoči države produktiven. Z napovedjo, da se je konkretno vključil v pogovore o tem, da bi hidroelektrarna v Solkanu med kopalno sezono predhodno, morda celo dan vnaprej obveščala o dvigih gladine vode, predvsem pa, da se ta med kopalno sezono ne bi tako skokovito in v takšnem obsegu zviševala, je požel val odobravanja. Varnosti na Soči seveda nikoli ni bilo, a da bi se ji vsaj približali, bi sprememba režima obratovanja brez ali vsaj z bistveno manj nenadnimi dvigi gladine pomenila več kot vsi ostali ukrepi, od tabel do dostopa za reševalce. Ki jih že uvajajo in so seveda dobrodošli, a ne dovolj. Še niti o najpomembnejšem, kdo in kako bo na podlagi podatkov elektrarne obveščal ljudi, kdaj se drastično dvigne gladina Soče, se Seng in občina še nista zmogla dogovoriti.

Verjamem, da se da najti rešitev, je dejal Vizjak. Optimizmu ne bomo oporekali. A ploskali bomo šele, ko se bo našla.

Kako realno je potem, da se bo sprememba režima, sploh pa že letos poleti, zgodila? Minister pravi, da ni nobene potrebe po spreminjanju koncesijske pogodbe, treba je le nekaj razumevanja na strani energetike. Hm, zanimivo, tako malo. Direktor Seng je jasen: mi spoštujemo koncesijsko pogodbo, nimamo pristojnosti, da bi omejevali delovanje elektrarne. Usmeritve jim daje njihov lastnik HSE na podlagi potreb elektroenergetskega sistema. HSE, ki je v lasti države. Tiste države, ki seveda mora skrbeti za (elektro)gospodarstvo, a še bolj za zagotavljanje varnosti, če že ne omejevanje nevarnosti za ljudi. In pri tem samo prijazna spodbuda tu in poziv ali dva tam ne bodo dovolj.

Verjamem, da se, če se vsi vpleteni potrudijo, da najti rešitev, je dejal Vizjak. Optimizmu seveda nikakor ne bomo oporekali. A ploskali bomo šele, ko se bo našla.


Preberite še


Najbolj brano