Knjižnica na plaži letos tudi čez mejo

Izboljšanje epidemioloških razmer je odprlo vrata tudi projektu Knjižnica na plaži. Letos ga bodo izvedli že šestič. Na portoroški plaži bo plažna knjižnica svoje police odprla že danes.

Knjižnica na kopališču Mokra mačka v Kopru je še posebej priljubljena med mladežjo.
Knjižnica na kopališču Mokra mačka v Kopru je še posebej priljubljena med mladežjo.  

KOPER > Izposoja knjig na lično urejenih stojnicah je v preteklih poletjih že postala stalnica plažne ponudbe - pravzaprav bi jo obiskovalci pogrešali, če je ne bi bilo. Odmevnost in dodano vrednost projekta so opazili tudi v vseh štirih istrskih občinah, kjer so zagotovili denar za izvedbo letošnje Knjižnice na plaži.

Pri tem velja izpostaviti, da lahko knjižnice na plaži brezplačno uporabljajo prav vsi obiskovalci, ne le člani lokalnih knjižnic. Sistem deluje tako, da si lahko vsak izposodi knjižno gradivo. Prebere ga lahko na plaži, lahko pa ga tudi odnese domov in vrne kasneje, čez nekaj dni ali tednov. Vračilo ni možno zgolj v knjižnice na plaži, temveč v katerokoli od sodelujočih knjižnic. Izposoja torej deluje na zaupanju, saj ni potrebno imeti nobenih izkaznic ali osebnih dokumentov.

Knjižnic na plaži bo letos, tako kot lani, sedem: na Mestnem kopališču Koper, kopališču Žusterna, na Centralni plaži Portorož, kopališču Valdoltra v Ankaranu, v Simonovem zalivu in na Mestni plaži Svetilnik v Izoli. Odprte bodo vse dneve v juliju in avgustu od 10. do 18. ure, v Arheološkem parku v Simonovem zalivu pa po njihovem uradnem obratovalnem času. Izjemi sta le obe knjižnici na osrednji plaži v Portorožu, ki ju bodo odprli že danes. Ob pomoči vseh štirih istrskih občin je nosilec projekta Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, partnerji pa so še Mestna knjižnica Izola, Mestna knjižnica Piran in Fakulteta za humanistične študije UP.

Novost predstavlja umetniška inštalacija na izolskem Svetilniku, kjer bodo v okviru projekta BOOK Europe Readr ob letošnjem predsedovanju EU potekale še druge zanimive aktivnosti, ki so jih podprli Ministrstvo za zunanje zadeve, Francoski inštitut in Fakulteta za arhitekturo.

Druga novost pa je prodor projekta na hrvaško stran, saj bodo julija v Novigradu odprli osmo lokacijo knjižnice na plaži. Delovala bo v Parku mladih, ki se nahaja poleg Mestne knjižnice Novigrad in bo namenjena tamkajšnjim Slovencem in vsem drugim obiskovalcem.


Najbolj brano