Ne preleti, pač pa trda prizemljitev

Danes je v Sloveniji uradno drugič konec epidemije. Predvsem s cepljenjem nam jo je uspelo obvladati do te mere, da so se lahko ukrepi dodatno sprostili in da se vsaj približno vračamo v normalnost. PCT pogoj ostaja in bo ostal del nove normalnosti zožene svobode.

A občutek je slab, ker smo v preteklih mesecih na račun premalo premišljenih ali prepoznih ukrepov po nepotrebnem plačali previsoko ceno - v življenjih, v psihosocialnih posledicah in v povzročeni poslovni škodi. Nočemo biti generali po bitki, a strokovnih in siceršnjih opozoril je bilo dovolj, niso pa bila nujno slišana ali upoštevana.

Po nepotrebnem smo plačali previsoko ceno - v življenjih, v psihosocialnih posledicah in v povzročeni poslovni škodi.

Po drugi strani pa se konca epidemije bržkone ne bodo razveselili tisti v javnem sektorju, ki so se v tem času že navadili na koronske dodatke pri plači. Razglašena epidemija je namreč med drugim pomenila tudi podlago za njihovo izplačevanje. Temu privilegiju bi v nemalo primerih lahko rekli tudi draga vladna radodarnost ali, bolj neposredno, razmetavanje s prepotrebnim davkoplačevalskim denarjem. Kar pomeni, da je šlo manj denarja za pomoči, ki so bile dejansko upravičene in smiselne, na primer pomoč zaprtemu gospodarstvu, in so (bi) preprečile še hujše posledice. Ravno zato, ker so viri omejeni, je toliko pomembneje, da se v bodoče denar dodeljuje po pameti in pravično. Začenši že z interventnim zakonom za turizem in gostinstvo, ki je po zadnji različici oklestil ravno zagonska sredstva.

Ob koncu tokratne epidemije s preleti pilatusov in F-16 torej ne bo nič. Ker pravzaprav ni česa proslavljati, sploh pa ne z (ameriškimi) vojaškimi letali. Ker nad virusom še vedno nismo zmagali. Lahko se le ponovno zahvalimo vsem zaslužnim, da bilanca ni še slabša.

Delež cepljenih z vsemi odmerki je komaj 26 odstoten - med starejšimi od 75 let pa ne presega 65 odstotkov. Dosegli smo točko, ko je cepiva bistveno več kot interesentov za cepljenje. Glavni motiv za zadnji pospešek cepljenja pa je bilo nemoteno dopustovanje ne pa zaščita svojega in zdravja bližnjih. Bojazen je, da scenarija želene precepljenosti , ki je glede na nove različice bliže 80 kot pa 60 odstotkom, do jeseni ne bomo dosegli. Zato je na ravni sleherne lokalne skupnosti ključen aktiven pristop do vseh tistih, ki so se morda izgubili v sistemu in jih je nujno zaščititi.


Preberite še


Najbolj brano