Na veliko iščejo delavce za delo v hotelih in tunelih

Prvih 129 iskalcev dela z območja koprske območne službe zavoda za zaposlovanje so v teh dneh že napotili na razgovore za delo pri gradnji drugega tira, še več pa jih bodo v prihodnjih tednih. To bodo agencijski delavci, zavod pri tem sodeluje z agencijo Adecco, ki je objavila razpis za prvih 350 zaposlitev. Prve zaposlitve - vse so za nedoločen čas - bodo izpeljali avgusta.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

KOPER > Zaposlovanje delavcev za gradnjo drugega tira bo potekalo na tri načine. “Adecco, s katerim sodeluje zavod za zaposlovanje, bo zaposloval slovenske iskalce zaposlitve. Turško podjetje Yapi Merkezi je v Ljubljani ustanovilo svojo podružnico, ki naj bi zaposloval tuje delavce. Matična družba Yapi Merkezi s sedežem v Turčiji pa bo pripeljala svoje napotene turške delavce, teh slednjih naj bi bilo okoli 200,” našteva Vladimir Popovič, direktor koprske območne službe zavoda za zaposlovanje. “Tako naj bi glavnino delavcev predstavljali na novo zaposleni, šlo naj bi za 1400 delavcev v štirih letih, ko bo gradnja potekala,” poudarja.

Vladimir Popovič

Prosta delovna mesta, ki so jih do konca maja sporočili delodajalci OS Koper

Čistilci, gospodinjski pomočniki, sobarice 268

Natakarji 235

Preprosta dela v predelovalni dejavnosti 221

Vozniki, dostavljalci 200

Preprosta gradbena in rudarska dela 185

Kuharji 166

Upravljalci premičnih naprav 158

Zidarji, tesarji 142

Pomočniki v pripravi hrane 133

Vozniki težkih tovornjakov132

V gradbeništvu v Sloveniji sicer že več let primanjkuje delavcev. “Tako da ni nepričakovano, da bodo delavce za gradnjo drugega tira našli tudi v tujini. Seveda pa imajo pri zaposlovanju o slovenski zakonodaji naši kandidati absolutno prednost,” pravi Popovič. Adecco je objavil prvih 31 prostih delovnih mest za prvih 350 ljudi. “Te želijo zaposliti do konca avgusta. Gre največ za voznike težke gradbene mehanizacije, gradbene delavce v predorih, električarje, minerje, varilce ...” dodaja Goran Slijepčević, ki na koprski območni službi vodi pisarno za delodajalcev. Z akcijami v maju so o teh potrebah obvestili več kot 2200 ljudi na vseh območnih službah zavoda po Sloveniji.

Za delavce iz drugih delov Slovenije, ki bodo dobili delo za nedoločen čas na drugem tiru, bo zagotovljeno tudi bivanje v delovnem tednu, bodisi pri zasebnih sobodajalcih bodisi v kampusu, ki ga Yapi Merkezi načrtuje pri Orehku.

Vladimir Popovič

direktor OS zavoda za zaposlovanje Koper

“Ni nepričakovano, da bodo delavce za gradnjo drugega tira našli tudi v tujini. Seveda pa imajo pri zaposlovanju o slovenski zakonodaji naši kandidati absolutno prednost.”

235 natakarjev in natakarskih pomočnikov so do konca maja iskali delodajalci Istre in Krasa.

Z odpiranjem turizma strmo pada brezposelnost

Podatki o zaposlenosti so na območju koprske območne službe zavoda za zaposlovanje razveseljujoči. Brezposelnost v maju in juniju strmo pada. Konec maja se je znižala za 17,3 odstotka v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, od marca do konca maja letos pa so zabeležili za enajst odstotkov manj brezposelnih. “Junija je trend odhodov v zaposlitve še bolj strm. V prvih dveh tednih je upad brezposelnosti že skoraj tolikšen kot skupaj za celoten maj. Pričakujemo, da bomo do konca junija že dosegli predkoronsko stopnjo brezposelnosti,” pravi Vladimir Popovič. Pozna se, da se pospešeno odpirajo turistični in gostinski obrati, kjer se v tem obdobju zaposluje največ ljudi. Potrebujejo jih še veliko več, po zadnjih objavljenih potrebah delodajalci iščejo vsaj 600 sobaric, natakarjev in kuharjev.

Iz turizma odšli v proizvodnjo

Veliko delavcev v turizmu in gostinstvu se je zaradi zaprtja obratov v epidemiji zaposlilo v drugih dejavnostih, tudi v proizvodnji, in ni pričakovati, da bi se vsi vrnili nazaj v gostinsko panogo. Ne vedo, ali nas jeseni ne čaka nov val epidemije in novo zapiranje gostinstva in turizma. Veliko pa jih ugotavlja, da imajo v proizvodnji kljub vsemu bolj ustaljen delovnik, opažajo na zavodu za zaposlovanje.


Najbolj brano