Čakanje na upravnih enotah: prej v enem dnevu, zdaj na vrsti julija

“Ko ti povedo, da moraš na spremembo bivališča oziroma uveljavitev začasnega bivališča čakati do 5. julija, te res prime slaba volja. Tudi za pridobitev digitalnega certifikata ti niso pripravljeni pomagati takoj. In moraš na drugo upravno enoto, da ti tam nekdo to uredi v enem dnevu,” pravi prebivalka Kopra, ki je te dni potrebovala usluge ene najbolj vsakdanjih državnih ustanov - upravne enote.

Koprska upravna enota je začela stranke, ki so še pred nekaj dnevi 
prejemale sprejemne datume, oddaljene tudi štiri tedne, prenaročati na  krajše čakalno obdobje.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Koprska upravna enota je začela stranke, ki so še pred nekaj dnevi prejemale sprejemne datume, oddaljene tudi štiri tedne, prenaročati na krajše čakalno obdobje.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER, PIRAN > Ko je minister za javno upravo Boštjan Koritnik nedavno povedal, da krepijo delo na upravnih enotah po vsej državi, zaradi česar verjame, da bodo zaostanki v kratkem času ustrezno rešeni, je verjetno imel v mislih tudi takšne, absurdno dolge čakalne dobe za zadeve, ki smo jih v “dobrih, starih časih” uredili v istem dnevu in, ob dobrem načrtovanju, celo v eni uri. Minister je državljane zaprosil za razumevanje, saj da so zagrizli v delo in se krepijo tako kadrovsko kot pri postopkih.

Tudi za podaljšane uradne ure

Rešitve za nenormalno dolge čakalne dobe pri urejanju postopkov na upravnih enotah naj bi bile v vzpostavitvi enotnega klicnega centra za upravne enote, podaljšanju uradnih ur, zagotavljanju dodatnih točk za vloge za pridobitev mobilne identitete smsPASS in nenazadnje v digitalnem potrdilu, ki je postalo nujno orodje za vse državljane. Tudi za najstarejše in informacijsko nepismene.

Portal zvem.ezdrav.si

Na portalu zvem.ezdrav.si lahko na enem mestu dostopamo do svojih zdravstvenih podatkov. Dostop do podatkov oziroma elektronsko poslovanje omogoča digitalna identiteta - potrdilo, s katerim potrdimo svojo istovetnost. Ministrstvo za javno upravo izdaja dve vrsti takšnih potrdil - kvalificirano digitalno potrdilo SIGEN-CA in mobilno identiteto smsPASS. Obe potrdili sta brezplačni in ju pridobimo z enkratnim obiskom prijavne službe na upravni enoti, kjer oddamo vlogo.

Digitalno potrdilo ali smsPASS je nemogoče narediti povsem sam. Da začne veljati, je potrebno obiskati upravno enoto. Kar je glede na čakalne dobe, ki se začnejo že pri telefonskem klicu in posnetem ženskem glasu, ki pravi, “ste deseti v vrsti”, že prva visoka ovira, ki jo na kakšni upravni enoti mora preskočiti navadni državljan. A te zgodbe so že (skoraj) preteklost, pravijo odgovorni.

Piran brez zaostankov, a še vedno dolg

Piranska upravna enota, ena najbolj obleganih v državi, je med bolj prijaznimi, zatrjuje njen načelnik Bojan Žiberna. “Trenutno na upravni enoti Piran nimamo zaostankov,” pravi načelnik. “Čakalne vrste so se podaljšale predvsem v postopkih izdaje listin ter na področju prometa in sprejema vlog za spletna digitalna potrdila. Niti pri prijavi stalnih in začasnih prebivališč in v postopkih izdaje gradbenih dovoljenj zaenkrat nimamo zaostankov,” doda načelnik Žiberna in izpostavi glavne smeri, na katerih se ljudem zaplete korak.

Razlika med smsPASS in digitalnim potrdilom

Mobilna identiteta smsPASS se uporablja kot prijava na spletna mesta javne in državne uprave prek sistema SI-PASS. Omogoča digitalno podpisovanje z namenskim digitalnim potrdilom SI-PASS-CA v sistemu SI-PASS. Kvalificirana digitalna potrdila imajo širši domet uporabnosti, saj se lahko uporabijo tudi neposredno, brez storitve SI-PASS, in sicer tako za prijavo kot za e-podpis. Omogočajo torej tudi prijavo v spletna mesta, ki niso povezana s storitvijo SI-PASS.

Pot do digitalnega potrdila je na piranski upravni enoti takšna: od prejšnjega tedna lahko v veliki večini primerov državljani v enem dnevu uredijo vse osebne dokumente, zadeve na področju prometa in vloge za pridobitev mobilne identitete smsPASS in digitalnega potrdila.

Ko nastane vrsta, strank ne usmerjajo na druge upravne enote, ampak z notranjim razporejanjem zaposlenih poskušajo skrajšati čakalne vrste. Nikogar niso na novo zaposlili, so pa prek študentske napotnice za čas treh mesecev zaposlili študenta, ki sprejema in usmerja stranke na vhodu.

“V prejšnjem tednu smo zagotovili še dve dodatni točki, na katerih po potrebi sprejemamo vloge za pridobitev mobilne identitete smsPASS in digitalnega potrdila. Starejšim, ki jim je mobilna identiteta nekaj tujega, pa poskušamo pojasniti postopek in jim svetovati, da si po pridobitvi vseh gesel ob registraciji poiščejo pomoč,” sklene načelnik Bojan Žiberna.

V Kopru si prizadevajo za krajše čakalne dobe

V Kopru že od maja beležijo povečano število strank, ki so pri njih podale zahtevek za pridobitev kvalificiranega digitalnega potrdila. Trend rasti se nadaljuje tudi v mesecu juniju, zato so odprli dodatna sprejemna mesta - kdor mora zgolj oddati vlogo za pridobitev osebne izkaznice ali potnega lista, čaka dva tedna. kar je manj kot prej, ko se je še konec maja za oddajo vloge na področju osebnih dokumentov čakalo tri do štiri tedne. Upravna enota Koper, ki jo vodi načelnica Nataša Likar, je sprejela dodatne ukrepe za skrajšanje čakalnih dob in začela prenaročati stranke. Upajo, da bo kmalu čakalna doba največ tri do štiri dni.

Za oddajo vloge za izdajo novih biometričnih izkaznic se čaka približno dva do tri tedne, saj je večjemu številu ljudi poteklo dovoljenje za stalno prebivanje tujca v RS v letu 2021. Daljše čakalne dobe so v postopkih na področju migracij, izdaje gradbenih dovoljenj, dovoljenj za objekt daljšega obstoja, legalizacij objektov, prometa s kmetijskimi zemljišči.

Vložitev prošnje za sprejem v državljanstvo RS je možno urediti v enem tednu. Teden ali dva vam bo vzelo urejanje vozniških dovoljenj in prijav za vozniške izpite ter registracijo vozil.


Najbolj brano