Na mestu požgane domačije v Trenti gradijo novo hišo

Požar, ki je januarja izbruhnil v Trenti, je domačinu Antonu Kravanji odvzel dom. Po skupni dobrodelni akciji, v kateri so združili moči občina, razvojna zadruga, domačini, podjetja in vsi, ki so prispevali, se pet mesecev kasneje kaže rešitev, da bo dobil nov dom. A Kravanja še ne spi mirno: zbrati je treba še okrog 60.000 evrov, zato se dobrodelne akcije nadaljujejo.

Anton Kravanja sam ne bi zmogel prenoviti pogorele hiše, zato mu 
sokrajani pomagajo.
Anton Kravanja sam ne bi zmogel prenoviti pogorele hiše, zato mu sokrajani pomagajo. 

TRENTA > Požar, ki je januarja izbruhnil na podstrešju Maselceve domačije v Trenti, je lastniku Antonu Kravanji odvzel dom. Čeprav se je 40 gasilcev iz Trente, Bovca in Srpenice, ki čez brv niso mogli s tovornjaki, pač pa večinoma peš, v strupenem mrazu spopadlo z ognjem, je hiša pogorela. Občina Bovec, Razvojna zadruga Trenta in KS Soča Trenta so takoj stopili v akcijo, pomoč je ponudil Rdeči križ. Lastnik se je preselil v najemniško stanovanje v Bovcu, ki ga ni uporabljal, vpleteni pa so začeli snovati, kako pomagati, da bi spet prišel do svojega doma.

Sprožili so vseslovensko dobrodelno akcijo, ljudje in številna podjetja so se odzvali, donacijo je prispevala celo ameriška ekipa, ki je na Kaninu snemala akcijski film, povezali so se s podjetjem Marles, vse skupaj pa je bilo še nekoliko bolj zapleteno, saj je Maselceva domačija v Triglavskem narodnem parku in je kot značilna trentarska hiša registrirana kulturna dediščina.

Bruno Komac, direktor razvojne zadruge Soča-Trenta

“Ne delamo vikenda v Trenti, ampak rešujemo domačina, ki je ostal brez strehe nad glavo.”

Veliko so zbrali, a še ne dovolj za nov dom

“Prvi dan, ko sem prišel in je bilo tukaj še vse v plamenih, sem dal obljubo, da ta hiša bo stala, tudi danes jo dajem,” pravi župan Valter Mlekuž. “Takoj po požaru smo se dogovorili, da zadevo zastavimo projektno. Z Marlesom, ki je pristopil k sodelovanju, smo zasnovali hišo na način, da bo zelo podoben približek trentarske hiše, vse smo uskladili. Sredi maja smo z vsemi deležniki dorekli zadeve, da lahko pridobimo vsa dovoljenja, tudi od Triglavskega narodnega parka in zavoda za varstvo kulturne dediščine. Še vedno smo v časovnici, ki smo si jo zadali, da Antona Kravanjo varno spravimo pod streho do konca leta,” pojasnjuje koordinator aktivnosti, direktor Razvojne zadruge Soča-Trenta Bruno Komac. “Maja smo na sestanku s projektanti, občino in vsemi udeleženimi našli rešitve, ki ohranjajo trentarsko hišo, ki ima svojstveno oblikovanje, detajle, materiale,” pritrjuje vodja novogoriške enote ZVKD Ernesta Drole.

Nosilec projekta je Marles, za podkletitev je Salonit doniral cement, a finančna konstrukcija še ni zaprta, saj nimajo še vsega potrebnega denarja. “Približno 60.000 evrov moramo še zbrati, da bo tako, kot mora biti in kot smo si zastavili. Aktivnosti gredo naprej, da zadevo normalno zaključimo,” razloži Komac. Da bi zbrali manjkajoč denar, bodo še naprej organizirali, dobrodelne akcije, donacije, srečanja in podobno, Komac in Mlekuž verjameta, da bodo ljudje dobrega srca, pa tudi še kakšno podjetje še pomagali.

60.000

evrov morajo še približno zbrati, da bo dovolj za novo, podkleteno domačijo

“Vsi, celotna dolina znamo stopiti skupaj, povezati stvari, sodelovati, to moramo nadaljevati, da ne ostanemo na pol poti. Sredstva se še zbirajo,” dodaja Komac.

“Ne delamo vikenda, rešujemo domačina”

“Ne delamo vikenda v Trenti, ampak rešujemo domačina, ki je ostal brez strehe nad glavo. Letos je bila zima ostra, časa imamo do oktobra, ker je tu novembra že zima. Vse sile so usmerjene, da to naredimo. Smo trmasti, siguren sem, da bo uspelo,” poudarja.

Anton Kravanja je imel hišo zavarovano, a le z zavarovalnino in s pokojnino ne bi mogel postaviti nove. Zahvalil se je vsem, ki nesebično pomagajo, od domačinov, občine, razvojne zadruge, podjetij, ljudi, ki so prispevali. Kljub temu je še vedno zaskrbljen, saj še niso uspeli zbrati dovolj denarja. “Samemu bi se mi bilo težko spustiti v vse to, vsi so me pozitivno presenetili. A verjetno vidite, da sem zaskrbljen. Edino, kar lahko rečem, je hvala vsem, ki me podpirate,” pravi Kravanja, ki upa, da bo kmalu spet dobil svoj dom.


Najbolj brano