Smilj je lahko poslovna priložnost

KZ Agraria je na posestvu na legi Purissima pri Ankaranu uredila razvojni in učni center ter testno polje laškega smilja. Gre za sredozemsko zelišče, ki uspeva tudi v slabših pridelovalnih pogojih. Zdaj bodo začeli razmnoževati nove rastline, tako da bodo lahko prihodnje leto kmetje kupili tudi domače sadike.

Dunja Bandelj sredi testnega nasada smilja na Purissimi. Foto: Nataša Hlaj
Dunja Bandelj sredi testnega nasada smilja na Purissimi. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Vodja projekta in vodja proizvodnje v Agrarii Patricija Pirnat pojasnjuje, da so si s projektom pod okriljem Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Las Istre zadali ohraniti in promovirati tipično rastlinstvo, zeliščarstvo ter lokalne pridelke iz slovenske Istre.

Direktor KZ Agraria Nikola Šavle, Patricija Pirnat in Dunja Bandelj so predstavili pomen razvojnega in učnega centra na Purisssimi.

Nagrade za udeležence natečajev

Včeraj so na Purissimi razglasili zmagovalce natečajev Naj agro ideja za mlade in likovnega, literarnega ter fotografskega natečaja Lokalno pridelano in na domači mizi postreženo za šole. Nagrado na Naj agro idejo so podelili dijakom iz Šolskega centra Ptuj - Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo. Svojo zamisel so poimenovali Dostavko in predstavili, kako je mogoče pridelke svoje šole porabiti popolnoma brez odpada. Na natečaju za šole so podelili enajst posameznih nagrad in tri v kategoriji skupinskih nagrad. Prejeli so jih 1.b razred na OŠ Sečovlje, 1.b v CUEV Strunjan in 1.č razred OŠ Elvire Vatovec Prade.

“Cilj centra je predvsem v prenosu specialnih znanj na kmete s prikazom primerov dobrih praks tako iz Slovenije kot tujine,” pravi. V centru so dobrodošli vsi, ki si želijo kmetovati, ali za samooskrbo ali profesionalcem, ki iščejo dobrodošle informacije in nasvete.

Direktor Agrarie Nikola Šavle ocenjuje, da je njihova zadruga glavni nosilec kmetijstva v slovenski Istri in napoveduje, da si želijo ta status ohraniti tudi v prihodnje. “Ne samo ohraniti, želimo ga krepiti, kar bomo dosegli v sodelovanju z univerzo in dobrim strokovnim delom,” je prepričan. Kmalu bodo vzpostavili spletno trgovino in dostavljali zabojčke z domačimi pridelki na dom, v prihodnjih petih letih pa nameravajo odpreti svoje prodajno mesto v Ljubljani.

2000

sadik so vzgojili in zasadili na

3

poskusne nasade smilja

Včeraj so na Purissimi razglasili zmagovalce natečajev za šolarje in dijake.

Tri leta je kmetijska zadruga v sodelovanju z Univerzo na Primorskem med drugim tudi preverjala, kako bi lahko na tukajšnjem območju znova zasadili nekoč prisoten sredozemski laški smilj. V preteklosti so bila njegova rastišča na območju Podgorja pod Slavnikom, v dolini reke Dragonje in v Sočergi. Danes je zaraščena krajina smilju “ukradla” življenjski prostor, v katerem glavno vlogo igra svetloba.

Dr. Dunja Bandelj s Fakultete za matematiko, naravoslovje in tehnologijo pravi, da so si v tem času uspeli zagotoviti kakovosten matični material za sadike. Našli so ga na družinskih vrtovih, kjer se je smilj ohranjal iz roda v rod, medtem ko v naravi njegovih nahajališč niso zasledili.

Žal se zaradi značilnosti tal poskusna terasa na Purissimi ni obnesla, so pa lani pripravili še dva nasada v Osapski dolini. “Ugotovili smo, da so te sadike v enem letu dohitele nasad, ki je bil na neprimerni legi tri leta. Izbira tal je zelo pomemben dejavnik,” opozarja Bandljeva. Dodaja, da je laški smilj zaradi svojih lastnosti zelo iskan v kozmetični industriji, ker ščiti pred prezgodnjim staranjem kože, poleg tega deluje tudi protivnetno.


Najbolj brano