Triatlonci so se na istrskih cestah končno vrnili med žive

Po dolgem času so se tudi triatlonci lahko vrnili k tekmovanjem. Koper je gostil deseti Triatlon za pokal Istre, ki je bil hkrati tudi preizkušnja za letošnje državno prvenstvo v standard triatlonu. Državna prvaka sta postala Klemen Bojanc (TK 3LIFE) in Monika Bartol (TK Inles Riko Ribnica).

Za udeležence triatlona je zelo pomembna tudi primerna osvežitev. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Za udeležence triatlona je zelo pomembna tudi primerna osvežitev. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Slovenski triatlonci in triatlonke so se na vročo sončno soboto spopadli z olimpijskim oziroma standardnim triatlonom. Preplavati so morali 1,5 kilometra dolgo traso, nato prekolesariti 40 kilometrov in za konec preteči še deset kilometrov.

Najhitrejša Klemen Bojanc in Monika Bartol

Najhitreje je s progo, ki je potekala okoli Kopra in vse do Izole, opravil Klemen Bojanc (TK 3LIFE), ki je skozi cilj prišel v času 1:47,43. Drugo mesto je osvojil njegov klubski kolega Matija Meden, ki je za zmagovalcem zaostal 55 sekund, tretje pa Mark Mandič (TK UTRIP).

32 kompletov nagrad in priznanj so podelili triatloncem in triatlonkam

“Proga je bila super, saj je bila pretežno ravninska. Tekmo sem poskusil opraviti z malo manjšo porabo energije, da se preveč ne iztrošim pred evropskim prvenstvom, ki me čaka prihodnji teden,” je pojasnil absolutni zmagovalec Klemen Bojanc.

Nemirno morje je nekoliko oviralo plavalni del triatloncev, ki pa jim je hladnejša voda dobro dela. (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

V ženski konkurenci je slavila Monika Bartol (TK Inles Riko Ribnica), ki je s časom 2:01,45 za minuto in 26 sekund prehitela klubsko kolegico Simono Dolinar Majdič, po prihodu v cilj pa se niti ona ni zdela preveč zadihana. Tretja je bila Katja Hočevar (TK Ljubljana).

“Z dosežkom sem kar zadovoljna, tekma je bila super, vreme pa kar toplo. Pri plavanju so me sicer malce ovirali valovi, nato smo tri punce kolesarile skupaj, a sem jim v zadnjem krogu ušla, da sem si dobila prednost pred tekom in sem potem lahko tekla bolj sproščeno,” je povedala zmagovalka Monika Bartol.

Ob teku in plavanju so se morali triatlonci zavihteti še na kolo in prekolesariti 40 kilometrov. (Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Dan je minil v znamenju številnih preizkušenj, ki so se vrstile že od jutranjih ur. Na uvodni letošnji domači tekmi triatlonske sezone, ki jo je organiziral domači ŠD 3Šport, je skupno sodelovalo 260 triatlonk in triatloncev, med njimi tudi cicibani, mlajši dečki in deklice ter starejši dečki in deklice, ki so se pomerili v akvatlonu.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)

“Lahko smo zadovoljni. Glede na vso situacijo in vse zahtevane protokole smo nad tako dobro udeležbo celo malce presenečeni. Največ energije smo sicer porabili s pridobivanjem dovoljenj, z urejanjem papirjev, ostalo je potem steklo,” je ob koncu tekmovalnega dneva povedal predsednik domačega ŠD 3Šport Rok Terčelj, ki ga je nato čakala še maratonska razglasitev najboljših. Za vse kategorije in starostne skupine so namreč tokrat podelili kar 32 kompletov nagrad in priznanj.

(Foto: Tomaž Primožič/FPA)

Brezvesten voznik skoraj povzročil tragedijo

Tekmovalci olimpijskega triatlona so sicer po prihodu v cilj vsi po vrsti pohvalili organizacijo celotnega triatlona, nad katero so budno bdeli tudi strokovni delavci Triatlonske zveze Slovenije.

Vseeno pa se je našel brezvesten voznik, ki je skoraj povzročil tragedijo. 68-letniku z Jesenic je v koloni na Piranski cesti v smeri od Semedele proti centru postalo vroče in zmanjkalo mu je potrpljenja. Našel je luknjo med pregradami, pri bazenu je polkrožno zavil preko dvojne neprekinjene sredinske črte nazaj, od koder je prišel.

Pri tem je zapeljal na kolesarsko traso, ki je bila zavarovana s pokončnimi zaporami, ter zaprl pot štirim tekmovalcem, ki so trčili vanj in padli. V vozilo Jeseničana so trčili 52-letnik iz Maribora, 45-letnik iz Trsta, 42-letnik iz Komende in 49-letnik iz Maribora. Dva triatlonca sta pristala v bolnišnici - eden s sumom poškodovane ključnice, drugi pa z resno poškodbo obraza, ki bi bila brez uporabe čelade lahko tudi smrtno nevarna.

Rezultati

Ostali izidi Triatlona za pokal Istre - Super sprint triatlon, 300 m plavanja, 10 km kolesarjenja in dva km teka, moški - 1. Ul Denša (TK Ljubljana), 24:47, 2. Žiga Podgoršek (TK Utrip) 25,01, 3. Staš Tomšič (TK Inles Riko Ribnica) 25:28, 4. Domen Bojanc (TK Utrip) 25:39, 5. Jan Peterka (ŠD 3Šport) 26,10 ... ; ženske - 1. Lara Mihevc (TK Logatec) 28:26, 2. Sara Navodnik (TK Velenje) 28:34, 3. Tinkara Stres (TK Eklimas Ajdovščina) 28:42, 4. Neža Turšič (TK Utrip) 29:04, 5. Laura Angleitner Sagadin (TK 3Life) 29:05 ...; mali triatlon za vsakogar, 100 m plavanja, 10 km kolesarjenja, en km teka - zmagovalca Žiga Podgoršek (TK Utrip) in Vita Pilih (TK Trisport Kamnik).


Najbolj brano