Tudi po koncu epidemije ostajajo sistem PCT in maske v zaprtih prostorih

Strokovna skupina je kljub temu, da še niso izpolnjeni vsi pogoji za razglasitev konca epidemije, predlagala, da se epidemija ne podaljša, je na novinarski konferenci dejala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Kljub temu v veljavi ostajajo sistem PCT, nošenje mask in nekatere druge omejitve, medtem ko za gostinske lokale ne velja več omejitev največ štirih odraslih gostov za eno mizo.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje  Foto: Anže Malovrh/STA
Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje  Foto: Anže Malovrh/STA

LJUBLJANA > “Verjetno smo zdravstveni delavci tisti, ki se najbolj veselimo umirjanja situacije in tudi tega, da imamo vedno manj bolnikov s covidom-19. Na ta način se vračamo k tistemu, kar najbolj znamo, to so naše specialnosti,” je uvodoma povedala Mateja Logar.

Kot je dejala, je (bil) covid nekaj novega, izziv. “Tako zdravstveni delavci kot prebivalci Slovenije smo težko sprejeli, da ostaja med nami. S skupnimi močmi smo na točki, ki omogoča sorazmerno varno življenje,” je ocenila. Zahvalo zdravstvenih delavcev vsem, ki so upoštevali njihova navodila in priporočila, je pospremila z upanjem, “da nam boste tudi verjeli, da je cepljenje tisto, ki nam bo omogočilo tudi naprej - jeseni, ko se okužbe dihal ponovno pričnejo pojavljati - manjše število okužb in čim bolj normalno delo zdravstvenih ustanov in s tem tudi čim bolj normalno življenje v družbi”.

Virus ostaja med nami

Strokovna skupina se je na sestanku odločila, da kljub temu, da v tistem trenutku še niso bili izpolnjeni vsi trije pogoji za razglasitev konca epidemije, predlaga, da se epidemija ne podaljša. “Ker verjamemo, da se bo v naslednjih dneh epidemiološka situacija izboljšala še v tej meri, da bomo izpolnili še tretji pogoj za ukinitev epidemije, to je 14-dnevna pojavnost manj kot 140 okužb na 100.000 prebivalcev. Ostala dva pogoja, število hospitaliziranih in število bolnikov v intenzivnih enotah, je namreč na srečo že doseženo,” je pojasnila Mateja Logar.

Opozorila je, da je danes v primerjavi z lanskim letom epidemiološka situacija bistveno drugačna: “Na včerajšnji dan potrjenih 122 okužb je v primerjavi s prejšnjimi dnevi, tedni krasna številka. A če se ozremo za eno leto nazaj, ko smo imeli junija enega, dva ali tri potrjene na dan, kakšen dan tudi nobenega, je to bistvena razlika.”

Razlika je tudi v tem, da imamo danes cepljene, ki jih lani nismo imeli, in prebolele, ki so zaščiteni. A virus ostaja med nami, zato so, tako Mateja Logar, tudi po razglasitvi konca epidemije še naprej potrebni določeni ukrepi. “Želimo zagotoviti, da so druženja in združevanja varna. Po koncu epidemije zato ostaja v veljavi sistem PCT (preboleli, cepljeni, testirani). S temi tremi pogoji so odprte kulturne in športne prireditve, odprti so notranji prostori gostinskih lokalov in nastanitveni objekti,” je nanizala.

Na ta način želijo zagotoviti, da so druženja in dopusti varni tako za delavce kot za udeležence oziroma dopustnike. “Pomembno je, da pridemo na dopust, si odpočijemo in ne odidemo okuženi. Zato smo mnenja, da so ti ukrepi dobri in omogočajo varno odpiranje dejavnosti,” je prepričana Mateja Logar.

Med ukrepi, ki še veljajo, so po njenih besedah omejitve deset kvadratnih metrov na osebo pri izvajanju različnih dejavnosti, maske v zaprtih prostorih in 75-odstotna zasedenost sedišč na prireditvah. Medtem omejitve pri gostinskih lokalih - štirje odrasli in otroci za eno mizo - ne bo več.

V zeleno fazo po evropskih kriterijih konec julija ali v začetku avgusta

“Upam, da bomo z vašo pomočjo, sodelovanjem in razumevanjem, zakaj so ti ukrepi še vedno potrebni, nadaljevali s trenutnim trendom, da se bo število okuženih še zmanjševalo, da se bo število in s tem delež precepljenih še dodatno povečal, kar nam ne bo omogočilo samo kolikor toliko normalno poletje, ampak predvsem kolikor toliko varni in ne preveč obremenjujoči jesen in zimo,” se nadeja Mateja Logar.

Po napovedih za poletne mesece se bo število okužb še naprej zmanjševalo, nekje v drugi polovici julija naj bi prišli pod 50 okužb na 100.000 prebivalcev. Zeleno območje po kriterijih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, torej manj kot 25 okuženih na 100.oo0 prebivalcev v 14 dneh, bomo po statističnih modelih dosegli predvidoma konec julija oziroma v začetku avgusta.

Mateja Logar se nadeja, da bomo te številke ob boljši precepljenosti in ob upoštevanju ukrepov tudi po koncu epidemije dosegli prej. Da le ne bi “ob misli, da ob koncu epidemije ni treba več ukrepati, preveč sproščeno in nekritično počeli stvari, ki lahko predstavljajo tveganje za okužbo”.


Najbolj brano