Detektivka na robu živčnega zloma

Ena trenutno najbolj gledanih vsebin na HBO in HBO Max je sedemdelna nadaljevanka Mare iz Easttowna, v kateri spremljamo izvrstno Kate Winslet v vlogi detektivke Mare, ki raziskuje smrt mladega dekleta. Kmalu pa ugotovimo, da Mare pesti še en nerazrešeni primer, njeno zasebno življenje pa je v razsulu.

Kate Winslet je po nekaj letih, ko ni imela opaznejših vlog, 
ponovno pokazala, iz kakšnega testa je.
Kate Winslet je po nekaj letih, ko ni imela opaznejših vlog, ponovno pokazala, iz kakšnega testa je.  

Osnovni motiv - izginotje ali umor mladega dekleta v zakotnem kraju - je sicer že neštetokrat prežvečen (če omenimo zgolj nekaj najboljših zadnjih let Sharp Objects, The Night Off, Top of the Lake), ampak pri ljubiteljih tovrstnih nadaljevank se vedno izkaže za hvaležen material, še posebej če avtorji postrežejo z globljimi psihološkimi študijami osrednjih likov in “anamnezo” kraja dogajanja.

Izjemna Kate Winslet

Mare iz Easttowna sodi v ta okvir, Kate Winslet pa je po nekaj letih, ko ni imela opaznejših vlog, ponovno pokazala, iz kakšnega testa je. Lik detektivke Mare je upodobila zelo realistično, odrekla se je odvečnemu make-upu, uprla se je postprodukcijskim estetskim popravkom in naučila se je celo precej specifičnega narečja iz doline Delaware v Pensilvaniji in tako ustvarila zelo kompleksen ter večplasten lik matere ločenke, babice, prijateljice, ljubice in detektivke, ki ničesar ne prepušča naključju. Njena največja težava pri raziskovanju umora mlade matere samohranilke je, da v majhnem mestecu pozna vse, prav tako pa se vse bolj zaveda, da se ni spravila z lastno preteklostjo. Skratka, Mare je daleč od popolnosti in odslikava vso brezperspektivnost kraja, v katerem živi in odraščajo njeni potomci. Ker ji za to stanje ni vseeno, je v svojem detektivskem delu in zasebnem življenju zelo neomajna in nekajkrat tudi na robu zakona.

V drobovje Pensilvanije in njenih ljudi

K realističnemu prikazu mesta in njenih ljudi je veliko pripomogel tudi avtor serije Brad Ingelsby (American Woman, The Way Back), ki je odraščal v manjšem mestecu Berwyn v Pensilvaniji, Easttown je sicer izmišljeno ime, in je v seriji želel ujeti odmaknjeni vsakdan teh krajev. Mestoma, za razbremenitev ozračja pa je presenetljivo zaplaval tudi v bolj lahkotne vode, kjer ima osrednjo vlogo Marina mati Helen, odlična Jean Smart, ki dneve preživlja ob sarkastičnih dialogih s hčerko, skrbi za pravnuka in srkanju manhattnov v družbi nečaka, sicer duhovnika. Pomembno vlogo ima tudi Marina najboljša prijateljica Lori (Julianne Nicholson), s katero imata zelo pristen odnos, Mare pa ima kot ločenka precej razgibano tudi ljubezensko življenje.

Pod režijo se podpisuje Craig Zobel (Leftovers, Westworld), ki, kot je dejal v več intervjujih, je med pripravami razmišljal o prvi sezoni Pravega detektiva in Majhnih lažeh, z Inglesbyjem pa očitno nista želela ustvariti serije, kjer bi gledalec od prve do zadnje epizode taval v temi glede motiva in storilca, ampak ravno nasprotno. Skorajda v vsakem delu ponudita kost za glodanje in kredibilnega osumljenca. Tu ju malce tudi zanese, saj se na neki točki na seznamu osumljencev znajde kar preveč oseb. In tudi v šestem delu, ko se zdi, da imamo krivca, v zadnjem delu sledi preobrat, ki se sicer želi približati nepričakovanemu epilogu v Sharp Objects.

Najbolj zaradi izjemnega doprinosa Winsletove v seriji, so producenti in avtor pod vse večjim pritiskom oboževalcev za napoved druge sezone. Uradne potrditve še ni, je pa Inglesby po uspehu prve sezone s HBO podpisal petletno pogodbo o sodelovanju.


Najbolj brano