Spremembe parkirnega režima v Izoli

V izolski občini bodo konec junija uvedli nekaj sprememb na področju javnih parkirišč. Parkirišča bodo združili v cone, uvedli poletni oziroma zimski parkirni režim in vzpostavili dodatna tri plačljiva javna parkirišča. S tem naj bi olajšali parkiranje stanovalcem starega mestnega jedra.

Glavne novosti, ki jih prinašajo spremembe parkirnega režima, so 
združevanje parkirišč v cone, uvedba poletnega oziroma zimskega 
parkirnega režima ter vzpostavitev dodatnih treh plačljivih javnih 
parkirišč. Foto: Komunala Izola
Glavne novosti, ki jih prinašajo spremembe parkirnega režima, so združevanje parkirišč v cone, uvedba poletnega oziroma zimskega parkirnega režima ter vzpostavitev dodatnih treh plačljivih javnih parkirišč. Foto: Komunala Izola

IZOLA > S spremembami parkirnega režima želijo zagotoviti hitrejše sproščanje parkirnih mest, da bi stanovalcem mestnega jedra omogočili parkiranje blizu doma. V ta namen uvajajo parkirne cone s poenotenim parkirnim režimom, ki na nekaterih parkiriščih ukinja možnost celodnevnega parkiranja, uvaja plačilo vsake začetne ure in možnost parkiranja z abonmajem ter usklajuje višino parkirnine glede na zimsko-letno obdobje.

Po novem bodo plačljiva še tri javna parkirišča: pri nekdanjem podjetju Mehano, pri gostišču Jasna ter pod podvozom na Rudi.

V Komunali se kmalu nadejajo tudi tabel, ki bodo voznike usmerjale na parkirišča s prostimi parkirnimi mesti. Priprava dokumentacije za njihovo postavitev že poteka, so sporočili.

Abonmaje bodo izdajali za posamezno cono, kljub temu pa bo z abonmaji za cono 1 mogoče parkirati na parkiriščih cone 2 in 3, z abonmaji za cono 2 pa na območju cone 3.

Cona 1: mestno jedro

Cona 1 zajema območje starega mestnega jedra, in sicer parkirišča Veliki trg, Za pošto ter Lonka. Plačilni režim bodo na vseh treh parkiriščih uvedli za zimsko in poletno obdobje. Cene abonmajev se za prebivalce starega mestnega jedra ne spreminjajo, poviša pa se cena za ostale uporabnike.

Na Lonki ukinjajo možnost 24-urnega parkiranja. Imetniki abonmajev bodo parkirišče lahko koristili enako kot doslej.

Na parkirišču Veliki trg je zdaj mogoče parkirati do 30 minut za en evro, po novem bo prva ura parkiranja stala dva evra v zimskem času in 2,5 evra v poletnem.

Na parkirišču Za pošto ravno tako ukinjajo 24-urno parkiranje. Cena za prvo uro parkiranja ostaja 0,5 evra, za vsako nadaljnjo uro pa bo treba odšteti dva evra.

Spremembe bodo prispevale k večji prometni pretočnosti ter olajšale parkiranje ne le stanovalcem, ampak tudi vsem, ki bodo namenjeni na pošto, banko in po drugih opravkih v mestu, so prepričani v Komunali, ki upravlja javna plačljiva parkirišča. Voznike, ki želijo parkirati dalj časa, želijo preusmeriti na obrobna parkirišča, v coni 2 in 3.

Cona 2: širše območje mesta

Cona 2 obsega območje izven starega mestnega jedra, in sicer parkirišča Ladjedelnica, Argo, Tomažičeva, pod Belvederjem, Zdravstveni dom in parkirišče pri Rudi. Na parkirišču pri Rudi bo mogoče tudi parkiranje avtodomov.

Na vseh parkiriščih je po novem plačljiva vsaka začetna ura. Z nakupom abonmaja bodo parkirišča v coni 2 po novem lahko koristili tudi uporabniki, ki prihajajo v Izolo na delo.

Cona 3: časovno omejeno parkiranje

V cono 3 bodo sodila vsa parkirišča z omejenim časom parkiranja oziroma parkirišča, kjer je daljše parkiranje dovoljeno le z abonmajem. Med tista s časovno omejenim parkiranjem sodijo parkirišča Tomažičeva (vzdolž Tomažičeve ulice), Stadion, ob Pittonijevi ulici, pri gostilni Sonja, Arrigoni, pri plinarni, pri pokopališču, TPC Livade in pri gostilni Jasna.

Na parkirišču pod osnovno šolo Vojke Šmuc in na novo vzpostavljenem parkirišču pri nekdanjem Mehanu je parkiranje predvideno le za imetnike abonmaja. V cono 3 bo vključeno še parkirišče pri gostilni Jasna, kjer bo možno parkiranje z abonmajem in brezplačno parkiranje do dve uri, med 8. in 18. uro, z obvezno označitvijo ure prihoda.


Najbolj brano