Izolan Vojteh Dovč je kri daroval kar 170-krat

Še ne 66-letni Izolan Vojteh Dovč je rekorder izolskega Centra za transfuzijsko dejavnost. Včeraj je daroval kri stosedemdesetič in se takoj zatem kot darovalec upokojil, saj bo konec avgusta dopolnil 66 let, kar je za krvodajalstvo zgornji prag.

Vojtehu Dovču je  vzela kri diplomirana medicinska sestra Tanja 
Grandič, v preteklosti mu jo je tudi  njena mama Jožica Matjažič, 
ki je vse življenje delala na izolski transfuziji. Foto: Mirjana Cerin
Vojtehu Dovču je vzela kri diplomirana medicinska sestra Tanja Grandič, v preteklosti mu jo je tudi njena mama Jožica Matjažič, ki je vse življenje delala na izolski transfuziji. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “Od leta 1986 sem zaposlena v tem Centru za transfuzijsko dejavnost in nisem si mislila, da bom dočakala 170-kratnega darovalca. Takšni so prava redkost. Vojteh Dovč je zadnjih 43 let kri daroval vsake tri mesece in vselej v Izoli, samo enkrat, med služenjem vojaškega roka, je šel drugam. Postal je skorajda naš družinski član,” ni skrivala veselja predstojnica centra Irena Kramar.

S soprogo Magdo Dovč (foto: Mirjana Cerin)

Letos več darovalcev in prejemnikov

Kot ugotavljajo v Centru za transfuzijsko dejavnost, so jim prejšnji mesec bolnišnice naročile več krvi kot maja lani, za 48 odstotkov več bolnikov, kar potrjuje, da so lani zaradi epidemije koronavirusa manj operirale. Podobno so jim v prvem petmesečju letos naročile kri za 23 odstotkov več bolnikov kot lani v tem obdobju. Bolj aktivni so bili tudi krvodajalci, po podatkih Bojana Lisjaka, sekretarja izolskega območnega združenja Rdečega križa, jih je v prvih štirih mesecih letos kri darovalo 270, lani 200.

Pomagal je 510 ljudem

Če 170 pomnožimo s tri, dobimo število ljudi, ki jim je pomagal - s plazmo, trombociti ali eritrociti. Odkar izvajajo komponentno terapijo, dajo bolnikom samo tisto sestavino, ki jo potrebujejo. Kdor potrebuje kri, pa jo dobi od več darovalcev. Prav včeraj dopoldne so v Ortopedski bolnišnici Valdoltra operirali žensko na kolku in jim takoj naročili šest enot oziroma vrečk krvi. S takšno potrebo so že občutno posegli v njihove zaloge, ki jih imajo za pet dni, za večja naročila se obrnejo na Zavod RS za transfuzijsko medicino Ljubljana, ki mu v teh dneh primanjkuje krvi za krvno skupino nič rhd negativna.

“Samo najbolj zdravi lahko darujejo kri,” je bila jasna Kramarjeva, ki je Dovču zaželela zdravja vsaj do 100. leta in dodala: “Imeti morajo tudi obilne zaloge hemoglobina.” Kdo mu jih bo poslej praznil? “Pravijo, da soproge pijemo kri, do zdaj je nisem smela, zdaj pa ...” se je pošalila ponosna boljša polovica Magda Dovč, tudi sama krvodajalka.

Z vrečko, v kateri je 450 mililitrov njegove krvi (foto: Mirjana Cerin)

Skrivnost v dobrih genih?

Čeprav je na tri mesece izgubil 450 mililitrov krvi, se je vselej dobro počutil, ne da bi moral paziti na prehrano. Prisega na zmernost, včasih se tudi pregreši, spi po pet ur in v zadnjih dveh ali treh letih vsak dan sede na električno kolo, s katerim naredi po deset kilometrov. Ukvarja se s kinologijo, od leta 1998 profesionalno. Rodil se je v Trbovljah, z osmimi leti je prišel v Piran in leta 1974 v Izolo. Če bi se še enkrat rodil, bi bil krvodajalec. Kot pravi, je za device po horoskopu znano, da so humane.


Najbolj brano