Mateja Logar: Sprostitev vseh ukrepov, ko bo Slovenija v zeleni fazi po evropskih kriterijih

Epidemiološka situacija se umirja, a nismo še tam, kjer bi si želeli biti, je na današnji novinarski konferenci dejala vodja svetovalne skupine Mateja Logar. Dodatnega sproščanja ukrepov tako še ni pričakovati, na vrsto bo prišlo šele, ko bo Slovenija tudi po evropskih kriterijih dosegla zelena fazo epidemije.

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar Foto: Anže Malovrh/STA
Vodja svetovalne skupine Mateja Logar Foto: Anže Malovrh/STA

SLOVENIJA > Slovenija po svojem semaforju sicer izpolnjuje kriterije za zeleno fazo epidemije, po evropskih pa je še vedno v rdečem. “Imamo slabše razmere kot nekatere druge države v EU, zato je še vedno potrebno spoštovati določene ukrepe. Ti so po mnenju nekaterih prestrogi, a nas izkušnje zadnjega leta učijo, da prehitro sproščanje ukrepov lahko privede do povečanja števila okužb,” je opozorila Mateja Logar.

V Avstriji manj okužb, a strožja pravila

Slovenske razmere je primerjala s tistimi v Avstriji, kjer kljub bistveno nižjemu številu okužb veljajo strožji ukrepi. Tako se je denimo ob vstopu v gostinski lokal, kjer je treba nositi masko tipa ffp2, potrebno registrirati oziroma zabeležiti svoje osebne podatke. Tudi zaposleni morajo nositi masko ffp2, le cepljeni lahko nosijo kirurško masko. Povsod imajo tako imenovano covid-19 pooblaščeno osebo, ki zagotavlja spoštovanje zaščitnih ukrepov. Tudi v Avstriji za udeležbo na kulturnih dogodkih velja sistem PCT, zapovedana je dvometrska razdalja (pri nas en meter), zmogljivosti pa so lahko le 50-odstotno zasedene (pri nas 75-odstotno). Na sejemskih dogodkih velja pravilo 20 kvadratnih metrov na obiskovalca (pri nas 10 kvadratnih metrov), enako velja za trgovine. V nastanitvenih objektih je ob vstopu in v skupnih prostorih zapovedano nošenje maske ffp2. Za udeležbo pri športnih aktivnostih velja pravilo vstopnega testa, česar pri nas ni. Registracija obiskovalcev, ki morajo zabeležiti svoje podatke, velja tudi na športnih prireditvah z gledalci ter za udeležbo v rekreacijskih in zabaviščnih aktivnostih, je naštela logarjeva.

Dnevi odprtih vrat cepilnih centrov? Bolje je po redni poti.

O dnevih odprtih vrat nekaterih cepilnih centrov, kjer se ljudje lahko cepijo tudi brez naročanja, Logarjeva meni: “Pozitivna plat je, da na ta način pridejo do cepiva tudi ljudje, ki se sicer zaradi različnih razlogov ne prijavijo, po drugi strani pa ob prizorih, ki smo jih videli, padeta v oči gneča in premajhna razdalja med ljudmi, kar za promocijo cepljenja ni najbolje. Za vsakega posameznika je vsekakor bolje, da se naroči na cepljenje, kot pa da čaka več ur v vrsti in tvega, da na koncu ostane brez cepiva.”

Dodatnega sproščanja ukrepov še ne bo

“Pri nas sproščamo ukrepe tam, kjer lahko, a ne želimo prehitevati, saj epidemiološka situacija ni idealna. Če bomo spoštovali ukrepe, ki so v veljavi, bomo lahko poletje preživeli dokaj normalno brez hudih omejitev.”

Dodatnega sproščanja ukrepov strokovna skupina ta teden vladi ne bo predlagala, je nakazala Logarjeva. Na današnjem popoldanskem sestanku bodo člani skupine po njenih besedah govorili predvsem o tem, kako ohranjati ukrepe, da se epidemiološke razmere ne bi poslabšale. Da bi po evropskih kriterijih dosegli zeleno fazo, v kateri bi ostali v veljavi le osnovni zaščitni ukrepi, bi morala vrednost 14-dnevne incidence (števila okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih) pasti pod 25, pozitivnih izvidov testov pa bi moralo biti manj kot 4 odstotke.

Možni zapleti za tiste, ki se cepijo v tujini

Na vprašanje, kako pridejo do potrdila o cepljenju tisti, ki so to opravili v tujini, denimo v Srbiji, je Logarjeva pojasnila: “Potrdilo mora izdati tisti, ki je opravil cepljenje. Če to potrdilo vsebuje vse potrebne podatke o odmerku cepiva in cepilnem mestu, se lahko vnese v naš cepilni seznam. Če pa določeni podatki manjkajo, lahko pri tem nastanejo težave.”


Najbolj brano