Z logotipom bo v Evropo odšel tudi delček Primorske

Slovenija bo Svetu Evropske unije predsedovala pod sloganom Skupaj. Odporna. Evropa. Na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) so včeraj objavili tudi logotip, ki simbolizira povezanost Slovenije in EU in je delo primorskega avtorja. Zasnoval ga je ilirskobistriški rojak Danijel Kovačič Grmek, ki trenutno živi v Pivki.

Logotip, ki  simbolizira povezanost Slovenije in EU, je delo 
primorskega avtorja Danijela Kovačiča Grmka.  Foto: Urad vlade za komuniciranje
Logotip, ki simbolizira povezanost Slovenije in EU, je delo primorskega avtorja Danijela Kovačiča Grmka.  Foto: Urad vlade za komuniciranje

LJUBLJANA > Slogan so izbrali kot “odziv na izzive, s katerimi se spoprijema Evropska unija, in kot odgovor na vprašanja glede prihodnjega razvoja, ki bodo v središču razprave o prihodnosti Evrope.” Kot so še zapisali na Ukomu, si bodo med predsedovanjem prizadevali aktivno prispevati h krepitvi odpornosti EU proti krizam na zdravstvenem in gospodarskem ter energetsko-podnebnem in kibernetskem področju.

Predstavili so tudi logotip, na katerem trak v barvah slovenske zastave izrisuje silhueto Triglava. Sedem zlatih zvezdic nad Triglavom pa predstavlja sedmo kitico Prešernove Zdravljice, ki govori o sožitju vseh narodov, kar je v duhu ideje o povezovanju.

Logotip je delo primorskega avtorja. Zasnoval ga je Danijel Kovačič Grmek, po rodu Ilirskobistričan, ki trenutno živi v Pivki, sicer pa je zaposlen na Ukomu. Računalniško in grafično znanje je nabiral tudi v okviru svojega šolanja na Gimnaziji Ilirska Bistrica na programu tehnik računalništva.

Kot nam je zaupal, je želel v logotipu, ki sicer simbolizira povezanost Slovenije in EU, izpostaviti predvsem nacionalne simbole. “Druge predsedujoče države v logotipe niso vnesle toliko nacionalnih simbolov. Mi pa smo ravno te želeli izpostaviti, saj gre pri predsedovanju EU nenazadnje tudi za promocijo države,” je pojasnil. Vse v logotipu se tako vrti okoli številke tri. Trio predsedujočih držav, Triglav, tri barve slovenske trobojnice in 30-letnica samostojne Slovenije.

Medtem ko trak v obliki Triglava simbolizira povezanost in sodelovanje, pa tudi vzpone in padce, ki so del razvoja EU. “Za nami je težko obdobje, od brexita do epidemije in ostalih vprašanj. S tem smo želeli nakazati to valovanje EU, ki je po vsakem padcu še odpornejša in bolj povezana,” opisuje Grmek, ki je sicer ponosen, da bo z logotipom v Evropo odšel tudi delček Primorske oziroma Ilirske Bistrice.

Na naše vprašanje, ali so idejo o črnem panterju v logotipu naposled opustili, pa Grmek odgovarja, da ta nikoli sploh ni bila v izboru. “Logotip je bil zasnovan že lani, vendar je bila njegova vsebina tajna, saj ne sme biti razkrit do enega meseca pred predsedovanjem. Ideja o panterju pa se je pojavila kasneje in je bila že od samega začetka mišljena samo za protokolarna darila v obliki manšetnih gumbov, kravat in rut. Sicer pa je bil ta simbol uporabljen že pri predsedovanju leta 2008,” je še pojasnil.

Logotip in slogan sta predstavljena tudi na posebni spletni strani predsedovanja www.si2021.eu, na kateri bodo predstavljene tudi prednostne naloge predsedovanja ter poti komuniciranja predsedujoče Slovenije z javnostmi.


Najbolj brano