Plakete in priznanja zaslužnim občanom

Občina Ilirska Bistrica obeležuje svoj praznik v spomin na poboje in požig sedmih brkinskih vasi 4. junija 1942. Letošnja občinska priznanja in plakete so si prislužili župnik Stanko Fajdiga, Klub študentov občine Ilirska Bistrica, Koronarno društvo Ilirska Bistrica, bistriška Glasbena šola in Dom starejših občanov, župan pa bo priznanje za življenjsko delo podelil zdravniku dr. Maksimiljanu Modicu.

Stanko Fajdiga Foto: Župnija Ilirska Bistrica
Stanko Fajdiga Foto: Župnija Ilirska Bistrica

ILIRSKA BISTRICA > Plaketo občine Ilirska Bistrica bo letos prejel bistriški Klub študentov (KŠIB), ki zastopa interese domačih študentov in dijakov. Dejaven na različnih področjih, od kulture, športa, zdravja, sociale, humanitarnosti, do izobraževanja; večinoma za dijake in študente, pripravljajo pa tudi projekte za ostale generacije. Bodočim brucem predstavijo delovanje fakultet, pripravljajo sejem rabljenih učbenikov, na zdravem zajtrku dijake seznanijo s pomembnostjo zajtrka. Spomladi v sodelovanju z domačimi gostinci organizirajo akcijo Skodelica sreče, avgusta pa skupaj z društvom Otroške zabave in animacija ter bistriškim TIC dogodek Dobimo se na Placu. V sodelovanju z Mladinskim klubom Nade Žagar v svojih prostorih pripravljajo koncerte, ki so namenjeni širši javnosti.

Koronarno društvo, Dom in glasbena šola

Plaketo občine Ilirska Bistrica s področja kulture bodo podelili ilirskobistriškemu župniku Stanku Fajdigi. Župnik je pod motom “Skupaj zmoremo” uspešno in odgovorno vodil pol milijona evrov vredno prenovo farne cerkve v Trnovem, ki je bila zaključena v dobrem letu. Obnove cerkve sv. Petra se je lotil na pobudo Župnijskega gospodarskega sveta in na prošnjo občanov, saj cerkev predstavlja bogato sakralno dediščino kraja. Bil je srce in motor opravljenih del, poskrbel je tudi, da je cerkev s statusom kulturnega spomenika prenovljena skladno z usmeritvami Zavoda za kulturno dediščino.

Spominsko plaketo občine si je prislužilo Koronarno društvo Ilirska Bistrica, ustanovljeno leta 2011. Društvo z 209 člani združuje bolnike s srčno-žilnimi zapleti in zanje organizira program vseživljenjske rehabilitacijske podpore. Izpeljalo je tudi številne akcije, od ureditve Srčkove pohodne poti do sodelovanja v različnih humanitarnih akcijah. Med prvimi je aktivno sodelovalo v akciji vzpostavitve mreže defibrilatorjev, v projektu S plesom po zdravje pa do začetka epidemije organiziralo plesna srečanja za srednjo generacijo.

Spominska plaketa občine bo odšla v roke tudi Glasbeni šoli Ilirska Bistrica, ki letos praznuje 70-letnico delovanja in je vodilna glasbeno-izobraževalna ustanova na Bistriškem.

Županovo priznanje Maksimiljanu Modicu

Druga občinska spominska plaketa je namenjena Domu starejših občanov Ilirska Bistrica, ki letos praznuje 30 let. Kot kombiniran socialno-varstveni zavod nudi osnovno, socialno, zdravstveno, rehabilitacijsko in še številne druge oskrbe.

Priznanje bo letos podelil tudi župan Emil Rojc, ki je odločil, da bo spominsko plaketo za življenjsko delo in pomembne dosežke na področju zdravstva in medicine v lokalnem okolju in izven njega podelil dr. Maksimiljanu Modicu. Zdravnik je vso profesionalno pot preživel v bistriški občini. S pacienti, predvsem na območju Knežaka in okolice, je v vseh teh letih stkal tesne vezi, zgradil zaupanja vreden terapevtski odnos in bil marsikomu prijatelj v težkih trenutkih. Poleg opravljanja zdravniškega dela je že od začetka deloval tudi širše: na področju oblikovanja in nadaljnjega razvoja sistema zdravstvene oskrbe. Bil je tudi direktor Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica, pozneje pa predsednik sveta zavoda ZD.


Najbolj brano