“Želimo biti viden, enakopraven del družbe”

Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava je ta teden v znamenju tradicionalnega festivala Pustimo odtis s sloganom Daleč je lahko blizu. Z razstavami, instalacijami in video projekcijami v središču Vipave želijo stopiti izza ograje centra, pokazati, kdo so in kaj zmorejo ter prispevati k razumevanju drugačnosti.

Pisane vetrnice simbolizirajo energijo, ki preveva tudi Cirius 
Vipava. Foto: Alenka Tratnik
Pisane vetrnice simbolizirajo energijo, ki preveva tudi Cirius Vipava. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Po enoletnem premoru Cirius Vipava prvi teden v juniju letos znova utripa v ustvarjalnem duhu, ki ga že na vhodu v center zaznamujejo pisane vetrnice. “Izbrali smo jih, ker izražajo gibanje, življenjsko energijo. Ta je pomembna tudi v našem vsakdanjem življenju, še posebej, če želimo v družbi spremembe na bolje. Na to že od leta 2015 opozarjamo z našim festivalom Pustimo odtis, s katerim sporočamo, da želimo biti viden, enakopraven, upoštevan del družbe,” je ob uvodu v slovesno dogajanje povedala koordinatorka festivala Loredana Sajovic.

“Želimo, da nas vidijo”

S festivalom, ki že od začetka gradi na povezovanju in sodelovanju s številnimi posamezniki, društvi, organizacijami in ustanovami v Vipavi in širše, želijo preseči ustaljene predsodke in sodbe o drugačnosti. “Ne le o drugačnosti, ki zaznamuje naše učence, ampak o vseh vrstah drugačnosti. Drugačnost je sprejeta, ko je ne vidimo več. Tudi mi potrebujemo v našem okolju, da nas vidi, sliši, razume, kaj potrebujemo,” je dodala Loredana Sajovic.

S festivalom, ki že od začetka gradi na povezovanju in sodelovanju, želijo preseči ustaljene predsodke in sodbe o drugačnosti.

Letošnji slogan Daleč je lahko blizu zaznamuje razmere, v katerih od izbruha epidemije deluje center. Življenje in delo v njem še vedno potekata v “mehurčkih”, delo na daljavo pa je bilo tako za učence kot za njihove družine in tudi vse zaposlene v Ciriusu Vipava zahteven izziv. “V mesecih, ko so bili naši učenci doma, smo bili povezani s tehnologijo, ki pa ne more nadomestiti neposredne bližine. Zato si zdaj prizadevamo narediti naše dneve čim bolj zanimive, da tudi v teh razmerah osmislimo življenje in mu damo barvo. Zato smo kljub epidemiji oživili festival, pri katerem nas povezuje ustvarjalnost,” je dodal ravnatelj centra Alojzij Adamič.

Od likovnih del do predstavitev projektov

Učenci in zaposleni v Cirius Vipava ta teden vabijo Vipavce, da si v galeriji na Trgu Pavla Rušta in v izložbah v središču Vipave ogledajo njihova likovna dela in izdelke, na pročelju nekdanjega gostišča Adria pa so ob večerih video projekcije z utrinki preteklih festivalov ter predstavitvami zanimivih projektov. Festival bodo kot običajno zaokrožili z dnevom za starše, ki bo letos potekal na daljavo.

Loredana Sajovic

koordinatorka festivala

“Drugačnost je sprejeta, ko je ne vidimo več. Tudi mi potrebujemo v našem okolju, da nas vidi, sliši, razume, kaj potrebujemo.”


Najbolj brano