Servitski samostan naj bi obnovili v petih letih

Ministrstvo za kulturo je Univerzi na Primorskem zagotovilo 250.000 evrov za obnovo strehe in ostrešja nekdanjega servitskega samostana v središču Kopra. To je prvi korak k oživitvi kulturnega spomenika državnega pomena, ki v prihodnje ne bo zgolj zaprt univerzitetni prostor, temveč bo z zanimivimi vsebinami vabil tudi domačine in druge obiskovalce.

Kmalu bodo začeli obnavljati streho in ostrešje nekdanjega 
servitskega samostana, kjer je do leta 1996 delovala porodnišnica 
za vso Istro. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Kmalu bodo začeli obnavljati streho in ostrešje nekdanjega servitskega samostana, kjer je do leta 1996 delovala porodnišnica za vso Istro. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > V Univerzi na Primorskem (UP), ki je od leta 2011 lastnica zaščitenega objekta, v katerem je delovala nekdanja istrska porodnišnica, prenovo načrtujejo v več fazah.

“Gre za zelo velik projekt, ki je odvisen od več zunanjih dejavnikov, zato so napovedi zelo nepredvidljive. Postopki za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj so zahtevni in dolgotrajni. Želimo si, da bi bila dela končana v petih letih,” pravi Alenka Paulin iz UP.

Nekoč samostan, nato porodnišnica, ambulanta ...

Servitski samostan na Santorijevi ulici 9 v Kopru so leta 1999 razglasili za kulturni spomenik državnega pomena. Je namreč edini ohranjeni samostan servitskega reda v Sloveniji. Sprva je bila na tem prostoru rimska vila, med 12. in 14. stoletjem benediktinski samostan, od 15. do 18. stoletja servitski samostan, nato mestna bolnišnica, med letoma 1949 in 1996 porodnišnica ter na koncu še Center za zdravljenje in preprečevanje odvisnosti od prepovedanih drog, ki je tam deloval do leta 2003.

Pogled v danes povsem zaraščeno notranje dvorišče samostana. (Foto: Tim Mavrič)

Denar za obnovo bodo iskali v Evropi

Najprej se bodo torej lotili sanacije strehe. Naložba je težka 500.000 evrov (polovico zneska je prispevalo ministrstvo za kulturo) in jo nameravajo skleniti v začetku prihodnjega leta. Takrat so predvideli tudi dela na področju statike objekta, dodatne arheološke raziskave in pripravo projektne dokumentacije za nadaljnjo sanacijo. “Projekt želimo voditi v sozvočju z našim raziskovalnim delom in vanj vključiti tudi naše fakultete,” napoveduje rektorica UP Klavdija Kutnar.

500.000

evrov bo stala prenova strehe in ostrešje servitskega samostana

250.000

evrov bo prispevalo ministrstvo za kulturo

Večino potrebnega denarja za zahteven projekt bodo iskali na evropskih razpisih, tudi v okviru projekta Novi evropski Bauhaus, ki je del Evropske zelene pobude. “Ta temelji na inovativnem povezovanju gospodarstva in umetnosti oziroma kulture, znanosti in tehnologije. Veseli nas, da bomo lahko s tem tudi prispevati k vsebinsko bogati in estetski podobi koprskega mestnega središča,” je zadovoljna Kutnarjeva.

Medtem so so v Univerzi že opravili 3D-skeniranje celotnega objekta, načrtujejo pa tudi virtualne sprehode po različnih stoletjih te stavbe. Napovedujejo, da bodo prenovljen servitski samostan namenili tudi širši javnosti, ki jo nameravajo dejavno vključiti v pripravo programa vsebin.

Servitski samostan v Kopru je kulturni spomenik državnega pomena. (Foto: Jaka Jeraša)

Prenovljen samostan bo vabil tudi domačine

Med drugim bodo v obnovljeni stavbi uredili prostore za rektorat Univerze na Primorskem, Center za preprečevanje samomorov, laboratorij za virtualno resničnost, Center za zdravo življenje, tam bo še pokrit avditorij, računalniška čitalnica, muzej, virtualni muzej ter kavarna, morda restavracija.

“Predvsem si želimo, da bo stavba odprta in vabljiva za domačine, da bo omogočala dostop do informacij in hiter internet, predavanja za popularizacijo znanosti, virtualne sprehode skozi zgodovino stavbe in bo nudila druge vsebine, ki jih univerza izvaja in ki bodo že po svoji naravi vabile občane, da vstopijo v vrt ali stavbo,” se nadeja Paulinova.


Najbolj brano