Po “napadu” iz zapora pričakujejo zaščito

Intervju, ki ga je Top TV v zaporu na Dobu posnela z Valonom Hoxhajem, enim od glavnih obsojenih iz zadeve Kobra, je dvignil precej prahu. Po njegovem besednem napadu na koprske kriminaliste je ostro protestiral območni policijski sindikat obalno kraške regije, vodstvo koprske policijske uprave pa pozval, da zaščiti integriteto vseh policistov in kriminalistov.

Direktor koprske policijske uprave Igor Ciperle pojasnjuje, da se 
doslej na obtožbe zaprtih oziroma priprtih oseb ni nikoli odzival.   Foto: Danijel Cek
Direktor koprske policijske uprave Igor Ciperle pojasnjuje, da se doslej na obtožbe zaprtih oziroma priprtih oseb ni nikoli odzival.  Foto: Danijel Cek

KOPER > Valon Hoxhaj v zaporu na Dobu zaradi poslov s prepovedano drogo in prebežniki prestaja dolgo zaporno kazen. V intervjuju za Top TV je stresel številne očitke na račun nekdanjega vodje skupine za droge v koprski kriminalistični policiji Matjaža Hrovatina, ki se je predlani sam znašel v postopku, in Deana Juriča, ki je še do pred kratkim vodil koprske kriminaliste, aprila pa so ga premestili v vodstvo novoustanovljene avtocestne policije. pa tudi na njune kolege, tožilstvo in sodišče. Kriminalisti naj bi ga vabili, da bi zanje prodajal drogo, je med drugim izjavil. V težavah pa naj bi se znašel, ker na to ni hotel pristati.

Tako Jurič kot Hrovatin sta za medije takšne očitke odločno zavrnila, Jurič je napovedal, da bo proti obsojenemu preprodajalcu ukrepal tudi po sodni poti. Odziva vodstva policije in koprske uprave pa ni bilo, čeprav so se v preteklosti ob javnih diskreditacijah takoj postavili v bran policistom, zaščitili njihovo integriteto in obsodili napade nanje.

Policijski sindikat: “Kriminalisti hodijo z dvignjeno glavo”

Oglasil pa se je območni policijski sindikat obalno kraške regije. “Kriminalisti sektorja kriminalistične policije policijske uprave Koper hodijo po cesti s pokončno dvignjeno glavo. Zavedajo se, da je biti kriminalist častno in odgovorno delo, ki ga v očeh državljanov ne morejo omadeževati posamezne diskreditacije ter si za to delo zaslužijo dobre delovne pogoje in solidne plače. Vse te napade si kriminalisti ne jemljejo preveč k srcu, saj menijo, da obtožbe in diskreditacije izrekajo oziroma izvajajo predvsem tisti, ki so jim 'stopili na rep',” je zapisal Marko Jakac, predsednik območnega policijskega sindikata obalno kraške regije.

V odzivu je še poudaril, da kriminalisti in policisti vse oblike kriminala, še posebej pa resnega, preiskujejo pošteno, predano in po zakonu. “Zavedamo se, da mora biti policija in njeno delovanje pod nadzorom najrazličnejših institucij in javnosti, a to ne pomeni, da se lahko vsakemu kriminalistu, ki vodi preiskavo ali pri njej sodeluje, grozi z javno diskreditacijo, še najmanj pa kriminalistu, ki je prvi med enakimi in ki je tisti, ki je prvi varuh strokovnosti in zakonitosti vseh njemu podrejenih kriminalistov,” je poudaril Jakac. Očitke iz intervjuja v sindikatu ocenjujejo kot medijsko diskreditacijo posameznikov in celotne koprske kriminalistične policije.

Direktor se na obtožbe zaprtih in priprtih nikoli ni odzival

Direktorja koprske uprave Igorja Ciperleta so pozvali, da zaščiti integriteto vseh policistov in kriminalistov, ki so pri obravnavi kaznivih dejanj deležni kakršnih koli napadov, pa čeprav delajo vestno, pošteno in zakonito. Prav tako so ga pozvali, naj se javno opredeli do očitkov iz intervjuja.

“Sam se na obtožbe zaprtih oziroma priprtih oseb nisem nikoli odzival in tako je moje stališče tudi v tem primeru,” po pozivu sindikata odgovarja Ciperle. Dodal je, da se na obtožbe koprska policijska uprava ni odzvala, ker je to storila Policija kot institucija.

Generalni direktor policije Anton Olaj pa je pojasnil, da je že ob imenovanju javno povedal, da bo vedno stal za zakonitim in strokovnim delom policistov in kriminalistov. “Z objavljenim posnetkom smo seznanjeni. Tako kot v vseh podobnih primerih pisanj o določenih nepravilnostih v policiji je uveden notranje varnostni postopek. Ko bodo preverjene in znane vse okoliščine, se bomo temu primerno tudi odzvali,” je bil kratek Olaj.

Ciperle je na podlagi svojih izkušenj (v policiji je že več kot tri desetletja) prepričan, da večina policistov svoje delo opravlja vestno, pošteno, strokovno oziroma profesionalno, obstajajo pa izjeme, ki policijski organizaciji niso v ponos. “Nimam nobenega razloga, da bi dvomil v zakonitost in strokovnost dela kriminalistov Policijske uprave Koper. To je za čas vodenja te enote veljalo tudi za Deana Juriča,” je pojasnil Ciperle in dodal, da v to ne bo dvomil, dokler pristojni ne bodo ugotovili drugače.

V svoji karieri je že večkrat doživel, da so bili policisti oziroma njegovi kolegi tarča neutemeljenih napadov posameznikov, ki po njegovem mnenju pomenijo tudi poskus diskreditacije policije. Meni, da se bodo dvomi v strokovnost in zakonitost policijskega dela še pojavljali, v skladu s pristojnostmi bodo nanje takoj odreagirali in jih obravnavali.

Ciperle je omenil, da imajo z obema sindikatoma korektne odnose, dopisovanje prek medijev pa se mu ne zdi primerno. Po naših informacijah so policisti in kriminalisti vseeno pričakovali bolj odločen, predvsem pa hitrejši odziv vodstva uprave.


Najbolj brano