Tranzit bo čez Sotočje, poti nazaj ni več

Po napovedi ministra Jerneja Vrtovca bodo letos začeli graditi tolminsko obvoznico. Če seveda ne bo zapletov pri oddaji naročila za izvajalca, dodajajo v direkciji za infrastrukturo. Ni jih malo, ki v obvoznici vidijo nesprejemljivo degradacijo Sotočja. Na občini odgovarjajo, da bo omogočila urejanje in oživljanje središča Tolmina in da pripravljajo načrt za Sotočje.

Na občini in v direkciji za infrastrukturo v obvoznici vidijo razvojni potencial, ki bo razbremenil 
center mesta in omogočil njegovo urejanje.  Foto: Metaldays
Na občini in v direkciji za infrastrukturo v obvoznici vidijo razvojni potencial, ki bo razbremenil center mesta in omogočil njegovo urejanje.  Foto: Metaldays

TOLMIN > O gradnji tolminske obvoznice se govori že desetletje, tudi v polemičnem tonu, kot kaže pa naj bi se letos začela uresničevati. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je pred kratkim napovedal, da jo bodo začeli graditi predvidoma v drugi polovici leta, gradnja pa naj bi trajala dve leti.

Za 1,5 kilometra dolgo obvoznico, na kateri bodo štiri križišča, most čez Tolminko ter podhod za kolesarje in pešce, je ocenjena vrednost 12 milijonov evrov. Vrtovec poudarja, da gre za naložbo z veliko razvojno vrednostjo, glavni cilj pa je razbremeniti središče Tolmina tranzitnega prometa. “V teku je javno naročilo za izvedbo gradbenih del. Rok za oddajo ponudb je 23. junij. V kolikor ne bo zapletov pri oddaji naročila, bi se, če bo šlo brez zapletov, gradnja lahko pričela še letos,” pravijo v direkciji za infrastrukturo.

Tranzit čez Sotočje, da bo center mesta urejen

Ministrova napoved je na družabnih omrežjih naletela na buren odziv dela javnosti, tistega, ki je prepričan, da bo naredila obvoznica več škode kot koristi: bodisi zato, ker da bodo z njo degradirali naravni biser Sotočje, bodisi ker je vprašljivo, ali oziroma kako bodo tam funkcionirali veliki festivali. Nekateri ne “kupijo” razlage, da je treba žrtvovati Sotočje, da bi odrešili center Tolmina prometa, saj so prepričani, da tranzitni promet ni tako velik problem. “Izgradnja obvoznice bo bistveno dvignila nivo prometne varnosti, saj bo potekala mimo središča Tolmina, kar bo tudi pripomoglo k razbremenitvi mestnega jedra,” se s tem ne strinjajo v direkciji.

V petih letih 61 prometnih nesreč

In navajajo: “V letu 2019 je bil na odseku Peršeti - Most na Soči povprečni letni dnevni promet 4355 vozil, od tega 14 odstotkov avtobusov in tovornih vozil. Statistika kaže, da je v letih 2009-2016 najhitreje rasel promet avtobusov in tovornih vozi s priklopniki. Napoved za leto 2036 je 7258 vozil. V letih 2011-2016 je bilo zabeleženih 61 prometnih nesreč, od tega 20 s telesnimi poškodbami.” Dodajajo, še, da vrnitve ni več: trasa je bila sprejeta z državnim prostorskim načrtom in je že dolgo ni več mogoče spreminjati.

Tudi na občini zatrjujejo, da je umik tranzitnega in tovornega prometa iz centra predpogoj, da ga začnejo urejati, “zato je izgradnja tolminske obvoznice za kraj pomembna tudi z razvojnega vidika.” Občina je za letos in prihodnje leto rezervirala 200.000 evrov za celovito prenovo tolminske tržnice, 300.000 evrov pa za prenovo Mestnega trga oziroma območja med Kinogledališčem, Tolminskim muzejem, hotelom Dvorec in stavbo sodišča.

Na Sotočju bo ključna vloga Paradisa

Mnogi se sprašujejo, kaj bo s festivali oziroma dogajanjem na splošno na Sotočju, ko bo tam obvoznica. “Lansko poletje, ko je epidemija onemogočila izvedbo množičnih dogodkov, je Sotočje imelo možnost po dolgih letih zaživeti v drugačni luči, kar pa je bilo tako med domačini kot med obiskovalci od drugod lepo sprejeto. Kot zaenkrat kaže, bo situacija podobna tudi letos, čeprav je občina nekaj interesa za organizacijo manjših dogodkov prejela,” odgovarjajo na občini, kjer dodajajo, da bo nekdanji hotel Paradiso, ki so ga kupili na dražbi, pri snovanju novih vsebin ključna točka.

Nekdanji hotel Paradiso, ki ga je občina kupila na dražbi, bo imel ključno vlogo pri umešanju vsebin na Sotočje, pravijo na občini. (foto: Neva Blazetič)

Delovna skupina pod vodstvom podžupana Mateja Skočirja bo do konca leta pripravila izhodišča za poslovno-investicijski načrt za Sotočje, ki ga bo obravnaval občinski svet. “Usmeritve so podaljšanje turistične sezone, kar je tudi v skladu s strategijo razvoja turizma, priložnosti za nova delovna mesta in izkoriščanje prednosti območja.” Člani delovne skupine so že prispevali ideje, svoje bodo povedali še domačini, javnost in tisti, ki so v zadnjem obdobju sooblikovali program na Sotočju.


Najbolj brano