Od jastreba do lune

Danes si besedo Teleobjektiv drznemo napisati z veliko začetnico, saj smo v roke dobili najnovejši teleobjektiv fujifilm XF 70-300, ki si z vsemi svojimi značilnostmi to zasluži. Teleobjektivi so vedno tiha želja vsakega fotografa, a hkrati tisti kos opreme, katere težo je treba prenašati v torbi.

Fujifilm XF zoom 70-300  s konverterjem 1,4 vam bo prizor  približal na  630 mm.
Fujifilm XF zoom 70-300 s konverterjem 1,4 vam bo prizor približal na 630 mm.  

Sama goriščna razdalja, bo kdo rekel, ni nič posebnega. A to se takoj spremeni, ko objektiv vzamemo v roke. Že sam objektiv v kombinaciji s fotoaparatom znese 105 mm do 450 mm, preneseno na 35 mm filmski format. Ob predstavitvi teleobjektiva sta luč ugledala še dva telekonverterja, s katerima lahko objektiv deluje, to je 1,4- in 2-kratnik povečave.

Nadpovprečna povečava

Mi smo objektiv preizkusili v kombinaciji z 1,4-kratno povečavo in smo tako lahko pogledali skozi zoom razpona 147 mm do 630 mm. To pa je že nadpovprečna povečava, če pomislimo, da objektiv meri le dobrih 13 centimetrov v dolžino, zložen in raztegnjen pa 20 centimetrov, ob tem pa tehta le 580 gramov.

Poleg približanja so tu še druge odlične lastnosti teleobjektiva. Prva je WR (weather resistant) objektiv, ki je vremensko, prašno in vodotesno zatesnjen in ga lahko brezskrbno uporabljamo v dežju ali sneženju. Druga lastnost je, da ima vgrajen IBIS - stabilizator slike z do 5,5-kratno zmogljivostjo. Pet in pol krat pomeni, da lahko fotografirate z roke s 5,5-krat daljšim časom od priporočenega glede na goriščnico, ne da bi bil ob tem posnetek zamegljen, ker so se vam tresle roke z aparatom vred.

Običajna cena za neobičajen teleobjektiv

Vrhunskost objektiva lahko zaokrožimo le še s hitrostjo samodejne ostritve, končno kakovostjo fotografije ter zdaj že uveljavljeno prvovrstno izdelavo ohišja. Vse to vas bo stalo 799 evrov, kar je popolnoma običajna cena za teleobjektiv takšnega razreda, le da ta objektiv ni običajen in po kakovosti izstopa od povprečja.


Najbolj brano