Odpadke bodo skrili pred pogledi

V Izoli urejajo prvo podzemno zbiralnico odpadkov in napovedujejo, da bodo do leta 2025 klasične zabojnike odstranili iz mestnega jedra. Podzemne zbiralnice veljajo za sodobno in učinkovito metodo ravnanja z odpadki, v turističnih občinah z njimi nadgrajujejo komunalne storitve.

Že na februarski seji občinskega sveta je prvi mož izolske Komunale Denis Bele naznanil, da si prizadevajo povečati delež ločeno zbranih odpadkov na 60 odstotkov - lani so jih zbrali 4100 ton, letos naj bi jih 4250 ton, temu primerno naj bi zmanjšali količine mešanih odpadkov iz lanskih 3760 ton na letošnjih 3650 ton. V Komunali so prepričani, da se bodo s podzemnimi zbiralnicami še bolj približali potrebam in željam občanom in skupaj z njimi krepili odgovoren odnos do narave in okolja. V to, da bodo Izolani s pridobitvijo zadovoljni, ne dvomijo, ker bo nov sistem za ločeno zbiranje odpadkov omogočal boljše načrtovanje njihovega odvoza in prispeval k sprostitvi javnih površin. Predvsem pa bo v turističnem mestu zmanjšal neprijetne vonjave in zagotovil bolj urejeno okolico, s tem pa tudi lepši videz Izole.

Odpadki bodo še vedno okrog nas, čeprav jih bomo skrili pred pogledi. Težiti pa bi morali k temu, da bi jih manj ustvarjali.

Vse to drži. Res je nerodno, ko izolski obiskovalci zavohajo odpadke, še preden vdihnejo svež morski zrak ali okušajo značilne jedi. Vse prej kot zaželen je tudi pogled na zabojnike in odpadke izven njih (ker so zabojniki prepolni ali pa odpadki malomarno odvrženi) v bližini najpomembnejših mestnih znamenitosti. Pa vendar je na mestu vprašanje, kako se bodo Izolani privadili na novotarije, predvsem na to, da bodo imeli v zbirki ključev in kartic kmalu še kartico za praznjenje domačih košev za smeti.

Zavedati se moramo, da bodo odpadki še vedno okrog nas, čeprav jih bomo skrili pred pogledi. Težiti bi morali k temu, da bi jih manj ustvarjali, a smo jih v zadnjem (korona) obdobju ustvarili le še več, ko smo, ironično, največ časa preživeli doma, se več sprehajali po svežem zraku in se bolj zdravo prehranjevali. Sodoben način življenja je neločljivo povezan s kopičenjem embalaže - za vodo, mleko, sok, sadje, zelenjavo, meso ... Tudi spodnjo majico ali pižamo v večini trgovin dobimo lično zapakirano, raje v dveh polivinil vrečkah kot eni. Naj podzemne zbiralnice ne postanejo potuha za nove in nove odpadke!


Preberite še


Najbolj brano