Vinski festivali bodo letos na plažah

V upanju, da bo poletje odpihnilo epidemijo, številni prireditelji napovedujejo vinske in kulinarične festivale. Največje, denimo veronski Vinitaly in Prowein, ki poteka v Düsseldorfu, pa so prestavili na prihodnje leto.

Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana naj bi letos potekal 
prvi julijski konec tedna na plaži Meduza v Portorožu. Foto: Lifeclass
Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana naj bi letos potekal prvi julijski konec tedna na plaži Meduza v Portorožu. Foto: Lifeclass

Svojevrstno ogrevanje za vinske degustacije je razglasitev rezultatov v ocenjevanju festivala Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Festival, ki se je sprva selil med istrskimi mesti, že kar precej časa pa je zasidran v Portorožu, naj bi letos potekal prvi julijski konec tedna na plaži Meduza v Portorožu. V petek naj bi bila večerja na pomolu v spremljavi malvazij, 3. julija pa med 20. in 24. uro festivalska degustacija.

Dve prvi mesti za malvaziji iz kleti Markežič

V ocenjevanju, ki ga že 14 let pripravljajo v sodelovanju z združenjem Sommelier Slovenije, sta v dveh kategorijah, med penečimi in maceriranimi malvazijami, najvišjo oceno dobili vini iz kleti Markežič iz Sv. Antona. Med svežimi malvazijami je bilo najbolje ocenjeno vino iz kleti Fiore iz Umaga, med zrelimi malvazijami pa vino iz linije Capris največjega istrskega vinarja, koprskega Vinakopra. V ocenjevanju je bilo 107 vzorcev malvazij, kar 69 pa jih je prejelo zlato priznanje.

Uvod v sejemsko dogajanje v regiji načrtujejo v Zagrebu 3. in 4. junija, ko prirejajo ugledni vinski festival Vinart Grand Tasting. Direktor festivala Saša Špiranec je odločen, da ga speljejo, za razliko od prejšnjih let pa bo prizorišče na prostem, na platoju ob Muzeju sodobne umetnosti.

Dan kasneje, v soboto 5. junija, na ptujskem gradu pripravljajo Salon Sauvignon, mednarodni festival posvečen vinom iz priljubljene aromatične sorte. Med 18. in 20. junijem najavljajo letošnji sejem Vinistra, ki se iz športne dvorane Žatika seli na prosto, na obrežja zaliva Peškera v Poreču. Že prej, 30. maja, v hrvaški Istri načrtujejo dan odprtih kleti.

V Izoli bo 11. in 12. junija Praznik oljk, vina in rib, konec meseca, v soboto, 26. junija, pa Orange Wine Festival, a le ob dovolj sproščenih pogojih za organizacijo tovrstnih prireditev.

Teranum bo na spletu in v gostilnah

Festivala Teranum, ki tradicionalno poteka v Trstu, letos ne bo. Kraški vinarji v zameno ponujajo spletna srečanja z vinarji na spletnem portalu Intravino ter kosila in večerje s po dvema pridelovalcema, ki bodo potekali od konca maja do sredine julija v različnih gostilnah na Krasu in tudi v Trstu. Prav tako na Krasu, v Dutovljah, na prireditvenem prostoru ob športnem igrišču, načrtujejo 2. in 3. julija Gin & Brin Festival.


Najbolj brano