Po italijanskem zmagoslavju je završalo

Z razglasitvijo zmagovalca so v noči s sobote na nedeljo uspešno sklenili že 65. Pesem Evrovizije, ki so jo po enoletnem “virusnem” premoru gostili Nizozemci oziroma mesto Rotterdam. In znova se je pokazalo, da so napovedi in stave zelo nehvaležni in nepredvidljivi, saj je veliko evrovizijsko nagrado - kar prinaša s seboj tudi gostiteljstvo naslednje Evrovizije - osvojila rockerska skupina Maleskin iz Italije, sicer tudi letošnja velika sanremska zmagovalka.

 “Rock
“Rock'n'roll nikoli ne umre!” so z zmagovalnega odra sporočili Måneskin. Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Edi

ROTTERDAM > S slavjem naših zahodnih sosedov se je tako zaključil izbor za Pesem Evrovizije 2021, v katerem je sodelovalo 39 držav. Italijanska skupina Måneskin je s skladbo Zitti e buoni prejela 524 točk, za njo se je uvrstila Francija - Barbara Pravi je s skladbo Voilà prejela 499 točk, tretja je Švica s pesmijo Tout l'Univers, za katero je Gjon's Tears osvojil 432 točk.

Kamera ga je ujela v “neprijetnem položaju”

Po italijanskem zmagoslavju pa je završalo, ko je televizijska kamera “ujela” 22-letnega Damiana Davida iz skupine Maleskin v nekoliko neprijetnem položaju. Nekateri so takoj hiteli zatrjevat, da je snifal kokain ter da jim morajo odvzeti evrovizijsko trofejo. Damiano in člani skupine so nenudoma vse zanikali in trdili, da gre samo za ljubosumje, ker je Italija pač zmagala. Kakorkoli, snovi za razpredanje, kaj je res in kaj ne, očitno še ne bo zmanjkalo.

V spremljevalnem programu so nastopili nizozemski DJ Afrojack, Glennis Grace, Wulf in orkester mladih nadarjenih glasbenikov. Na rotterdamskih strehah so nastopili številni pretekli zmagovalci Pesmi Evrovizije: Måns Zelmerlöw, Teach-In, Sandra Kim, Lenny Kuhr, Helena Paparizou in Lordi. Šov program je zaključil Laurence Duncan, zmagovalec zadnje Pesmi Evrovizije.

Zmagovalno skladbo so izbrali gledalci in poslušalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije. Slovensko strokovno žirijo so sestavljali Maja Keuc - Amaya, predstavnica Slovenije na Pesmi Evrovizije 2011, Nuša Derenda, predstavnica Slovenije na Pesmi Evrovizije 2001, Bojan Cvjetićanin, glasbenik, Raay, avtor evrovizijskih skladb, ki so zastopale Slovenijo 2014 in 2015 ter član Maraaye, predstavnika Slovenije na Pesmi Evrovizije 2015, in Boštjan Grabnar, skladatelj.

Točke slovenskega glasovanja je v Rotterdam sporočila Lorella Flego. Komentatorka televizijskega prenosa vseh treh večerov je bila Mojca Mavec, radijski prenos velikega finala pa sta pokomentirala Miha Šalehar, Neja Jerant in Uršula Zaletelj.

RTV Slovenija, pod čigar streho sodi evrovizijski festival, je na tekmovanju zastopala Ana Soklič s pesmijo Amen. Nastopila je v prvem predizboru tekmovanja, a se ji ni uspelo uvrstiti v veliki finale. Med 16 državami na torkovem predizboru se je uvrstila na 13. mesto, saj je prejela le 44 točk, za sobotni veliki finale pa bi jih potrebovala vsaj 116.


Najbolj brano