Vabljenih poslancev ni bilo

Izolski protestniki, kot so se poimenovali, so nocoj obeležili eno leto od prvega protivladnega protestnega petka. Na dogodek so povabili tudi tri izolske poslance, brez katerih vlada Janeza Janše ne bi mogla “rušiti demokracije in človekovih pravic”. Zahtevajo predčasne volitve ali odstop vlade.

Na Lonki se je sinoči na obletnici protestov zbralo približno 150 
ljudi. 

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Na Lonki se je sinoči na obletnici protestov zbralo približno 150 ljudi.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Tudi nocoj so se Izolanom pridružili protestniki iz sosednjih mest in istrskega zaledja, zbralo se jih je približno 150. “Ni nas veliko, smo pa vztrajni in neomajni. Včasih smo s kolesi, včasih peš, občasno z avtomobili; nekajkrat v ilegali, sicer pa javno,” je na današnjem, že 53. protestu, pojasnila Vidojka Carli. Ob obletnici protestov so na novinarsko konferenco povabili tudi vse tri izolske poslance, od katerih so želeli dobiti pojasnila “glede odločitev in dejanj, ki so bila v nasprotju z njihovimi predvolilnimi obljubami in v nasprotju z našimi pričakovanji”. Poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža, Branko Simonovič (Desus) in Gregor Perič (SMC) ki so, kot opozarjajo protestniki, “soodgovorni za vse, kar ta vlada počne svojim državljanom”, se vabilu (pričakovano) niso odzvali.

Zbrane je nagovorila tudi izolska protestnica Tamara Čelhar, ki je povedala, da so že utrujeni, a da ne bodo odnehali, v skladu z istrskim rekom “krepat, ma ne molat”. Pozvala je tudi k udeležbi na vseslovenskem protestu, ki bo prihodnji petek v Ljubljani. Protestnike so nagovorili še Igor Winkler, Jadranka Šturm, Edelman Jurinčič, Nik Lisjak, protestnica Ljuba in Barbara Verdnik, ki je izolskih poslancev, ki se sicer vabilu niso odzvali, zastavila številna vprašanja, med drugim tudi, “zakaj dnevno izdajajo primorske vrednote”. To, da nista prišla Simonovič in Perič, so glasno izžvižgali, Verdnikova pa je spomnila, da je Simonovič v preteklosti zatrjeval, da Desus ne bo nikoli več šel v koalicijo s SDS.

Jadranka Šturm je opozorila na potvarjanje zgodovine in to, da vlada svoje delovanje podreja ideološkim temam. Ocenjuje, da imamo danes obdobje tretjega fašizma, ki je še hujše od prejšnjega, saj “nimamo zunanjih agresorjev, pač pa izvoljence ljudstva”. “Črni panter je začel lomastiti po vseh sferah javnega življenja,” je dejala.

Z Lonke so se protestniki, dodobra “oboroženi” z napisi in transparenti, podali proti izolskemu Svetilniku, kjer bodo v morju simbolično potopili vladno barko.


Najbolj brano