V podjetjih interes za cepljenje, a velika večina bi Pfizer

V začetku junija bo intenzivneje steklo cepljenje zaposlenih v gospodarstvu, tudi v turizmu. Na gospodarskih in obrtnih zbornicah so že preverili interes za organizirano skupinsko cepljenje, ki bi potekalo v mobilnih enotah. “Cilj je, da cepljenje čim bolj približamo podjetjem in olajšamo izvedbo,” pravi direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar.

 Foto: Sta
Foto: Sta

PRIMORSKA > Ministrstvo za zdravje je gospodarsko, obrtno-podjetniško in turistično-gostinsko zbornico pozvalo, naj med zaposlenimi in pogodbenimi sodelavci ter študenti v podjetjih preveri interes za cepljenje in pripravi sezname, s čimer bi temu lahko dali dodaten pospešek.

“Naša zbornica je razposlala poziv in prejeli smo 800 prijav. V 80 odstotkih podjetij so izpostavili, da bi se zaposleni želeli cepiti s cepivom Pfizerja,” pojasnjuje Robert Rakar, direktor Primorske gospodarske zbornice, ki pokriva območje obalno-kraške regije. Še 190 prijav so zbrali na koprski obrtni zbornici.

Cepljenje tam, kjer bo prej

Če je zaposleni že prijavljen na cepljenje pri svojem izbranem zdravniku ali elektronsko prek zVEM, pa s strani cepilnega centra še nima določenega termina, lahko cepljenje opravi v okviru podjetja, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. Posameznik se torej lahko cepi tam, kjer bo prej prišel na vrsto.

“Zaposleni kupili več srečk”

Erik Zobec, solastnik in direktor podjetja Seven Refractories iz Divače, pravi, da se je za zdaj za cepljenje prijavilo približno 30 zaposlenih, pričakuje pa še kakšno prijavo, morda tudi po napovedi, da bo najverjetneje šlo za Pfizerjevo cepivo. “Odločitev za cepljenje je seveda osebna izbira vsakega, a smo zelo zadovoljni, da je zbornica to organizirala,” pravi. Njihova proizvodnja ognjevarnih materialov je ves čas epidemije delovala nemoteno.

Med podjetji, ki so si prizadevala, da bi bili njihovi zaposleni čim prej cepljeni, je tudi Rižanski vodovod. To so skušali zagotoviti prek Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS, a žal ne sodijo med kritično infrastrukturo, čeprav opravljajo kritično dejavnost. Zato so se razveselili možnosti, ki jo zdaj ponuja Primorska gospodarska zbornica. “Zbrali smo približno 50 prijav. Med 108 zaposlenimi jih je deset že prebolelo covid-19. Nekaj je že cepljenih, prav danes so trije dobili vabilo. Bolj ko se bo predviden datum cepljenja zamikal v konec maja, bolj se bo nižalo število tistih, ki bi se cepili v podjetju, saj so se mnogi za cepljenje prijavili po drugih poteh in bodo medtem prišli na vrsto. Lahko bi rekli, da so kupili več srečk,” pravi direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. V podjetju že od februarja vsak torek testirajo vse zaposlene. Z vse večjim deležem cepljenih in ko bo epidemiološka slika to dopuščala, bodo testiranje na sedežu podjetja opustili.

Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda

“Bolj ko se bo predviden datum cepljenja zamikal, bolj se bo nižalo število tistih, ki bi se cepili v podjetju, saj so se mnogi za cepljenje prijavili po drugih poteh in bodo medtem prišli na vrsto. Lahko bi rekli, da so kupili več srečk.”

Na prednostne sezname za cepljenje je vlada uvrstila tudi turistične delavce. “Kontaktirali so nas iz Zdravstvenega doma Piran. Interes naših zaposlenih v letoviščih St. Bernardin resort Portorož, Salinera resort Strunjan in San Simon Izola je bil izjemno velik,” pravijo v Savi Turizem. Hidria ni prijavila zaposlenih za cepljenje, jih pa na različne načine spodbuja k temu, saj tako varujejo sebe in druge. V Drogi Kolinski, ki ima tovarno v Izoli, pa so se prijavili. “Odziv med zaposlenimi v tej tovarni je bil presenetljivo dober. Če upoštevamo vse, ki so že preboleli covid-19, tiste, ki so se cepili sami in te, ki so se prijavili na omenjeni razpis, ocenjujemo, da imamo 80 odstotkov zaščitenih,” so pojasnili.

V Marjetici Koper so zaposlene obvestili o možnosti cepljenja, za katerega se usklajujejo z Zdravstvenim domom Koper. Doslej se je prijavilo 22 zaposlenih. V Intesi Sanpaolo Bank so sezname zaposlenih, ki bi se cepili, že pred časom posredovali na cepilna mesta v Ljubljani in Kopru. Interes za cepljenje je trenutno izkazala približno tretjina zaposlenih. Iz šempetrske družbe Mahle so sporočili, da promovirajo in pozivajo zaposlene, da se obnašajo odgovorno in se cepijo. V sredini aprila so pripravili kampanjo-promocijo cepljenja v skladu s priporočili NIJZ in tudi z njihovimi gradivi. Vsem zaposlenim, ki so se želeli cepiti, so omogočili prost odhod z delovnega mesta, o drugih stimulacijah pa niso razmišljali.

“Korona krizni komite se dogovarja tudi o možnosti cepljena v okviru tovarne, vendar zaenkrat te možnosti še ni, ker ni dovolj cepiv. Nekega pretiranega odpora in pomislekov glede cepljenja med zaposlenimi ne zaznavamo,” so še pojasnili.

V skupini Pivka bodo cepili že jutri

V skupini družb Pivka - Delamaris, ki kot prehrambeno podjetje sodi med tako imenovano kritično infrastrukturo, pa bo cepljenje, ki ga bo v skladu z dogovorom na lokaciji podjetja za prijavljene zaposlene in poslovne partnerje izvedel Zdravstveni dom Postojna, že jutri. Od 430 zaposlenih se jih je prijavila četrtina. Predsednik uprave Janez Rebec meni, da bi bila odločitev lažja oziroma bi bilo prijav več, če bi zaposleni že vnaprej vedeli, katero cepivo bodo dobili. Je pa 40 odstotkov zaposlenih covid-19 že prebolelo, večina septembra lani. “Tu bi si želeli več informacij o tem, katero cepivo je primerno za osebe, ki so že prebolele. Različne so tudi smernice, koliko časa naj mine od okužbe do cepljenja,” poudarja Rebec. Dodaja, da so se odločili cepljenje zaposlenim v podjetju omogočiti, ker želijo zagotoviti njihovo zdravje in nemoteno delovanje podjetja ter prispevati k zajezitvi širjenja v družbi. Gospodarska zbornica jih je o vseh možnostih obveščala, je še zadovoljen Rebec. V skupini se dogovarjajo tudi za cepljenje zaposlenih enote Kromberk, ki ga bodo izvedli v prihodnjih dneh.

Težave z mobilnimi enotami

Na ministrstvu za zdravje so v dopisu gospodarstvu pojasnili, da se bo cepljenje zaposlenih izvajalo v cepilnih centrih, glede na razpoložljivost mobilnih cepilnih ekip pa tudi na sedežih podjetij, vendar mora biti v tem primeru prijavljenih vsaj 50 oseb. A Rakar pravi, da so, vsaj v obalno-kraški regiji, pri tem naleteli na težave, saj na tem območju ni niti ene mobilne cepilne enote. “Zdravstveni domovi pravijo, da nimajo kadrovskih in finančnih virov,” povzema Rakar. Te težave bodo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in NIJZ skušali pravočasno rešiti. Na območju obalno-kraške regije je predvidenih osem mobilnih cepilnih mest, kjer bi bili cepljeni zaposleni iz enega oziroma več manjših podjetij hkrati (v Sežani, Hrpeljah, Kopru in Izoli). Takšen način bi namreč omogočil, da bi bil delovni proces čim manj moten. Cepljenje pa bi potekalo v četrtek in petek oziroma po potrebi tudi v soboto, saj bi zaposleni tako morebitne stranske učinke preboleli med vikendom.

Ministrstvo: cepiva ne bo mogoče izbirati

Glede vrste cepiva pa dokončnih informacij še ni, čeprav so na ministrstvu sprva zapisali, da cepiva ne bo mogoče izbirati. “Če ljudje želijo modro majico, jim ne prodajajte rdeče, ker je ne bodo kupili.” Rakar ocenjuje, da bo, če bomo želeli doseči čim večjo precepljenost, ljudem treba omogočiti možnost izbire.

V gospodarstvu so s takšno možnostjo cepljenja zaposlenih sicer zadovoljni. Že dlje časa so se zavzemali tudi za prioritetno cepljenje tistih v gospodarstvu, ki kljub epidemiji odhajajo na nujne poslovne poti. Kot pravi Rakar, še vedno ni rešeno tudi vprašanje podjetnikov, ki potujejo v Bosno ali Srbijo in morajo pred povratkom opraviti PCR test na Hrvaškem, saj se testi, opravljeni v državah izven EU in schengenskega območja, ne priznavajo, kar povzroča izgubo časa in dodatne stroške.

Rakar zaključuje: “V gospodarstvu se zavedamo, da je cepljenje tudi vstopnica za neovirano prehajanje meja, v poslu pa meja pomeni samo oviro. Poleg tega je podjetjem v interesu, da so njihovi zaposleni zdravi, ker to omogoča lažje načrtovanje dela tudi v prihodnje. Zato se trudimo promovirati cepljenje in smo zelo proaktivni.”


Najbolj brano