Najstarejše vino je iz leta 1735

Srečko Rože z ženo Ireno in hčerkama Anejo in Anjo že 27. leto uspešno vodi Vojaški muzej Tabor Lokev, v katerem je obiskovalcem na ogled le 1,24 odstotka eksponatov iz njegove bogate zbirke, ki med drugim šteje okrog milijon vojaških, 106.000 arheoloških in 286.000 etnoloških eksponatov.

 Foto: Olga Knez
Foto: Olga Knez

LOKEV > Med slednjimi posebno mesto zavzemajo polne steklenice vina iz obdobja od 1735 do 1830. Zbral jih je kar 514. Najstarejše je Muhovo vino iz leta 1735. Naključno so ga našli v Muhovi kleti v Lokvi leta 1995. Srečku sta ga leto dni po odprtju muzeja podarila gospodarja Stanko in Andrej Muha iz znane družinske gostilne Muha v Lokvi iz 17. stoletja, o čemer priča vklesana letnica 1678 na vhodu na dvorišče gostilne. Sama steklenica pa sega v 12. ali 13. stoletje in je izdelana iz kositrnega stekla modro zelene barve z zračnimi mehurčki.

“Po takratni navadi je grlo steklenice na vrhu zelo ozko, da so lepše, lažje in tesneje zaprli odprtino oziroma luknjo. Za zaprtje steklenice so takrat poleg plutovine uporabljali še ilo. Da se steklenica ni poškodovala, je bila nekoč zavita v travno rafijo, za ladijske prevoze pa so jo vkopali v droben pesek. Steklenice, ki so bile postavljene v droben morski pesek, so zelo dolgo vzdržale tresljaje. Kasneje so plutast zamašek zamenjali s pečatom iz kvalitetnega svinca ali cinka. Steklenica žal ni polna. V njej je le približno 80 odstotkov vina. Mislimo si mogoče, da so ga popili, a po vsej verjetnosti je veliko alkohola že izhlapelo,” o svoji najstarejši steklenici vina pove Srečko Rože.


Najbolj brano