Počasi ne le motoristi, ampak vsi

Minuli konec tedna so policisti novogoriške policijske uprave v sodelovanju z lokalnimi moto klubi nestanovitnemu vremenu navkljub priredili preventivno akcijo Hitrost, s katero so želeli opozoriti predvsem voznike motornih koles.

V Solkanu na začetku soške ceste so motoristi in policisti 
opozarjali voznike, naj upočasnijo svojo hitrost.   Foto: PU Nova Gorica
V Solkanu na začetku soške ceste so motoristi in policisti opozarjali voznike, naj upočasnijo svojo hitrost.  Foto: PU Nova Gorica

POSOČJE > V sklopu preventivne akcije so izbrali osem opozorilnih točk na postajališčih ob glavnih cestah od Nove Gorice proti Bovcu ter med Idrijo in Tolminom. Obe glavni cesti sta namreč v poleti sezoni, ki je tik pred vrati, zelo obremenjeni, posebno pozornost pa so namenili voznikom motornih koles. Ti so bili v preteklih letih žrtve najhujših prometnih nesreč na tako imenovani “posoški cesti” in “keltiki”.

“Hitrost ubija”, “Vozi počasi”

Preventivno akcijo glede problematike hitrosti v cestnem prometu so priredili skupaj s svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Tolmin, Cerkno in Idrija ter mestne občine Nova Gorica, pridružili pa so se jim tudi člani severnoprimorskih moto klubov.

Zaradi virusa manj prometa in nesreč

Policisti so v prvih štirih mesecih letošnjega leta na severnoprimorskih cestah zaradi prehitre vožnje obravnavali 42 prometnih nesreč, lani v enakem obdobju pa 51. V njih so tri osebe umrle, 13 je bilo hudo poškodovanih, 37 pa lažje.

Lani so na novogoriški policijski upravi obravnavali 784 nesreč, leto prej pa 941. Tri osebe so umrle, leta 2019 pa 13. Huje poškodovanih je bilo 38 oseb, leta 2019 57, lažje pa 220 oseb (leto prej 297).

Idrijski, tolminski, bovški in novogoriški (prometni) policisti, tudi tisti na motorjih, in člani moto klubov so se tako v soboto in nedeljo dopoldne postavili na osem opozorilnih točk, kjer so bili voznikom dovolj vidni. Voznike so tudi ustavljali, jim delili različen preventivni material in odgovarjali na njihova vprašanja, predstavniki občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in člani moto klubov klubov MK Kavalir Šempeter-Vrtojba, MK OK Riders iz Solkana, MK AMD Nova Gorica, AMD Tolmin, MK Soča Tolmin in MK Cerkno pa so na obcestne table in plakate napisali opozorila “Motoristi pozor”, “Spoštuj omejitev hitrosti”, “Nevaren cestni odsek”, “Hitrost ubija”, “Vozi počasi” ...

Starši naj bodo zgled

“Na transparente smo zapisali priporočila za zmanjšanje hitrosti in posledično prometnih nesreč. V soboto je bilo zaradi slabega vremena manj prometa, v nedeljo pa več,” je povedal Jože Režonja, predsednik tolminskega sveta za preventivo in vzgojo v cestne prometu. “S podobnimi akcijami bomo nadaljevali tudi v prihodnje, predvsem po šolah z različnimi poligoni za otroke in lutkovnimi predstavami na temo prometne varnosti,” je dodal ter pozval starše, naj bodo v prometu za zgled svojim otrokom.

“Ne le motoristi, vsi naj vozijo previdno. Namen in cilj akcije ni bil le ozaveščanje voznikov motornih vozil, ki bodo sedaj oblegali soško cesto in keltiko, ampak tudi ostalih udeležencev v prometu o nevarnostih prehitre vožnje,” pa je poudaril Bojan Bizjak, komandir idrijske policijske postaje in predstavnik sveta za preventivo novogoriške mestne občine. “Tokrat smo se odločili za skupno akcijo, v kateri sodelujejo tudi člani moto klubov. Računamo, da bomo podobno akcijo poleti ponovili,” je sklenil.


Najbolj brano