Bodo turški delavci nastanjeni pri Orehku?

Kampus, v katerem bi bilo nastanjenih približno 400 turških delavcev, ki bodo sodelovali pri gradnji drugega tira, bo morda zrasel v bližini vasi Orehek na Postojnskem. Predstavniki turških podjetij so se minuli konec tedna o tem že pogovarjali s predstavniki krajanov, a ti zadnje besede še niso rekli. Turške inženirje naj bi medtem sprejel postojnski hotel Epic.

Propadajoče hleve nekdanje kmetijske zadruge pri Orehku bo 
morda nadomestil začasni kampus za turške delavce, ki bodo 
gradili drugi tir.
Propadajoče hleve nekdanje kmetijske zadruge pri Orehku bo morda nadomestil začasni kampus za turške delavce, ki bodo gradili drugi tir. 

POSTOJNA > “Pogovori med svetom krajevne skupnosti, predstavniki turških podjetij in postojnskim županom so se začeli v soboto. Dogovorili smo se, da bomo v kratkem organizirali še en sestanek, na katerega bomo povabili vse krajane, saj ne želimo ničesar odločiti mimo njih. Iskali bomo torej mnenje vaščanov in na tej podlagi bo svet krajevne skupnosti odločil, ali se strinja z nastanitvijo delavcev v neposredni bližini vasi ali ne. Turki so to lokacijo ocenili kot zelo primerno, ne želijo pa prebivalcev v nič prisiliti. Če se krajani ne bodo strinjali, bodo iskali druge možnosti,” nam je včeraj povedala Tina Klanjšek, predsednica sveta Krajevne skupnosti Orehek. Vsekakor pa morebitni pristanek krajanov ne bo brezpogojen, pač pa so se s Turki že pogovarjali tudi o njihovem potencialnem vložku v lokalno infrastrukturo, ki bi ga namenili v zameno za gostoljubje. “O konkretnih številkah še nismo govorili, smo pa predstavili naše želje in potrebe,” pravi Klanjškova. Med temi so obnova elektro in vodovodnih inštalacij, izgradnja kanalizacijskega omrežja, obnova propadajočega gradu.

Kampus s 24-urnim varovanjem

Turški gradbeni podjetji Yapi Merkezi in Özaltin, ki sta s Kolektorjem CPG v konzorciju za izgradnjo drugega tira, načrtujeta izgradnjo kampusa z mobilnimi zabojniki, v katerem bi bilo v različnih fazah gradnje oziroma skupno 40 mesecev nastanjenih do približno 400 delavcev. “Kot so nam pojasnili predstavniki podjetij, bi bilo urejeno 24-urno varovanje, tudi vsi izhodi bi bili organizirani. Delavci bi delali v treh izmenah, na delo pa bi odhajali z avtobusi,” je povzela Klanjškova.

400

delavcev bi bilo nastanjenih v kampusu, ki ga nameravata postaviti turški podjetji Yapi Merkezi in Özaltin

Začasno naselje bi zraslo na tako imenovanem območju Devci pod vasjo Orehek, kjer je kompleks propadajočih kmetijskih poslopij, ki so bila nekdaj v lasti kmetijske zadruge, zdaj pa so že vrsto let naprodaj. Njihov lastnik je podjetje Monetic, kot se po novem imenuje nekdanja družba HETA Asset Resolution, pravna naslednica družbe Hypo Leasing.

Na podjetje smo naslovili vprašanje, ali se že pogovarjajo o morebitni oddaji v najem oziroma prodaji, a odgovora včeraj še nismo prejeli.

Propadajoče hleve bi v primeru dogovora o prodaji oziroma oddaji sicer porušili in na njihovem mestu postavili kampus.

Kot smo neuradno izvedeli, je za turški podjetji pri krajevni skupnosti posredoval Janez Skubic, direktor in solastnik podjetja Korle, ki je med drugim lastnik postojnskega hotela Epic oziroma nekdanjega Epicovega kompleksa v Kazarju v Postojni. Prav v hotelu Epic naj bi bili v času bivanja v Sloveniji tudi nastanjeni turiški inženirji. A Skubic nam včeraj podrobnosti o dogovorih, pa tudi o morebitnem interesu za nepremičnine pri Orehku, ki bi jih nato oddal turškim gradbincem, ni želel razkriti.

Župan ne vidi težav, temveč priložnost

“V namestitvi delavcev na tem območju ne vidim nobene težave, ravno nasprotno, na ta račun lahko lokalna skupnost nekaj iztrži. Odločitev pa je seveda na krajanih,” pa se je odzval postojnski župan Igor Marentič in potrdil, da bi bila občina pripravljena podpisati tudi tripartitno pogodbo, s čimer bi se zavezala primakniti svoj delež za določena vlaganja. Koristi pa vidi tudi v morebitnem sodelovanju z lokalnimi ponudniki hrane, avtoprevozniki in podobno. Župan pravi, da občinski prostorski načrt na tem območju dovoljuje stanovanjsko gradnjo, bi pa morala občina najti tudi rešitev, kako omogočiti ureditev kampusa brez sprejema občinskega podrobnega prostorskega načrta. Z ureditvijo kampusa se namreč razmeroma mudi. Vzpostaviti bi ga želeli v roku dveh mesecev, saj v juniju k nam prihaja prvih 100 delavcev, ki pa jih bodo sprva namestili na različne lokacije.

Po županovih informacijah bodo turški gradbinci pred nadaljnjimi koraki počakali na dokončno odločitev krajanov. Alternativa naj bi bile lokacije v industrijski coni Divača oziroma na območju občin Hrpelje-Kozina oziroma Koper.


Najbolj brano