Zaradi smejalnega plina tožijo tudi bolnišnico

V zadevi smejalni plin tožilstvo petim obtoženim očita povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, enemu pa povzročitev splošne nevarnosti. Vsi so na obtožbo vložili ugovore, o katerih bo odločal izvenrazpravni senat novogoriškega okrožnega sodišča. Družina pokojnega delavca del odškodnine terja od štirih družb, ki so sodelovale pri opremljanju nove urgence.

Da je šlo pri gradnji šempetrske urgence nekaj hudo narobe, so 
ugotovili po smrti delavca, ki ni bil usodno poškodovan.

 Foto: Leo Caharija
Da je šlo pri gradnji šempetrske urgence nekaj hudo narobe, so ugotovili po smrti delavca, ki ni bil usodno poškodovan.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Konec februarja je novogoriško tožilstvo zaradi kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti in povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti vložilo obtožbo zoper šest oseb, ki jih je pod drobnogled vzelo že v preiskavi. To so na novogoriškem sodišču končali sredi novembra lani.

V minulih tednih se je šesterica obdolženih seznanila z očitki iz obtožbe, s svojimi odvetniki pa so vsi vložili ugovore. Na novogoriškem okrožnem sodišču so potrdili, da bo o ugovorih kmalu odločal izvenrazpravni senat. Med obdolženimi naj ne bi bilo nobene pravne osebe oziroma podjetja.

Ljubljanska odvetnika Gorazd Fišer in Dejan Marković sta potrdila, da sta s svojima klientoma vložila ugovor zoper obtožbo, drugega pa nista želela komentirati.

Trije mrtvi zaradi napačno povezanih cevi?

Primer je pred petimi leti, ko so odkrili usodno napako pri gradnji oziroma opremljanju šempetrske urgence, dvignil precej prahu. Da je šlo pri opremljanju novih prostorov urgence nekaj hudo narobe, se je pokazalo na najbolj tragičen način sredi marca leta 2016, ko so na urgenco iz Anhovega pripeljali 52-letnega delavca, poškodovanega v delovni nesreči. Čeprav poškodbe niso bile usodne, so morali družini sporočiti žalostno vest. Še večji šok pa so doživeli, ko so jim povedali, zaradi česa je umrl.

Tožilstvo je zaradi povzročitve splošne nevarnosti in nevarnosti pri gradbeni dejavnosti v zadevi smejalni plin vložilo obtožbo zoper šest ljudi. (Foto: Vesna Humar)

V reanimacijski sobi so mu namesto kisika dovajali smejalni plin. To sta potrdila sodna obdukcija in izvedensko mnenje. Izvedenec je med drugim ugotovil, da naj bi zaradi zamenjave cevi umrla še dva bolnika, ogrožena pa naj bi bila življenja še štirih pacientov.

“Čisto možno je, da se situacija ponovi”
V šempetrski splošni bolnišnici so nam v skopem odgovoru pojasnili, da so zaradi zadeve smejalni plin dobili eno civilno tožbo, več o tem pa niso želeli razkriti. Kot smo izvedeli, je tožbo proti bolnišnici vložila družina pokojnega delavca iz okolice Kanala. Odvetnik Boštjan Verstovšek, ki ima v civilnem postopku vlogo pooblaščenca oškodovane družine, najverjetneje pa jo bo imel tudi v kazenskem postopku, nam je povedal, da so najprej vložili tožbo proti Zavarovalnici Triglav, pri kateri je imela bolnišnica zavarovano odgovornost v višini 22.500 evrov za zavarovalni primer (za vse oškodovance).
Zavarovalnica je nato izplačala celotno zavarovalno vsoto, ki pa po besedah odvetnika ne zadostuje za poplačilo vseh odškodnin, do katerih so upravičeni žena, sin, hči in mati pokojnika. “Je pa zelo zanimivo, da zavarovalnica priznava odgovornost bolnišnice, ne pa odgovornosti Kolektorja. Po mojem mnenju je to kontradiktorno,” razmišlja Verstovšek.
Sodni postopek zoper zavarovalnico je končan, družina pa prek odvetniške pisarne Verstovšek v drugem civilnem postopku toži šempetrsko bolnišnico, Kolektor Koling, Zavarovalnico Triglav (ker je imel Kolektor pri njej zavarovano civilno odgovornost) in družbo Elita I. B. iz Sežane. “Z bolnišnico smo se želeli pogajati, vendar je bila popolnoma neodzivna. Na odškodninski zahtevek v predpravdnem postopku nismo prejeli nobene ponudbe in nobenega odgovora. Bolnišnica sama ni ponudila ničesar. Zato smo bili prisiljeni vložiti tožbo,” pojasnjuje odvetnik.
“Zavarovalnica Triglav, pri kateri je bolnišnica imela zavarovano odgovornost, je izplačala celotno zavarovalno vsoto, kar se je razdelilo na vse štiri oškodovance. To pa ne zadostuje za plačilo vseh odškodnin, zato preostanek terjamo od vseh odgovornih oseb,” dodaja. “To tožbo smo vložili 19. februarja leta 2019 in še vedno čakamo na razpis prve obravnave!” ne skriva razočaranja Verstovšek.
Dodaja, da vse štiri tožene stranke zavračajo odgovornost. “Po našem mnenju gre za popolno sprenevedanje in zlorabo pravdnega postopka ter za neučinkovito sodstvo. Ljudje, ki so odgovorni za smrti, pa še vedno opravljajo vse funkcije, do sedaj niso nosili nobenih posledic in čisto možno je, da se situacija ponovi,” sklene odvetnik.

Novogoriški kriminalisti so odkrili številne napake, ki so se zgodile med opremljanjem nove urgence. Delavec, ki je bil zadolžen za priključitev cevi za kisik in smejalni plin, tega ni storil, prav tako ni opravil testiranj. Namesto njega sta njegovo delo opravila druga dva osumljena, ki tega ne bi smela. Eden od osumljenih naj bi nato ponaredil listino, povezano s testiranji, drugi pa jo je uporabil kot pristno, četudi ni bila.

Od devetih pod obtožbo ostala le še šesterica

Med preiskavo so pridobili tudi več različnih izvedenskih mnenj. Ovadili so še dve vodji del in dva nadzornika, ki naj bi opustili dolžno ravnanje. Šlo naj bi za zaposlene več podjetij iz primorskega, celjskega in murskosoboškega območja, ki so sodelovala pri opremljanju in nadzoru del v novi urgenci.

Najmanj trem bolnikom so v reanimacijski sobi nove urgence namesto kisika dovajali dušikov oksid (smejalni plin).

Novogoriško tožilstvo je sodno preiskavo zahtevalo poleti leta 2017, in sicer za devet osumljenih zaradi različnih kaznivih dejanj: od povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin do povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Sklep o uvedbi preiskave je postal pravnomočen šele leta 2019, ko so lahko na sodišču začeli z zaslišanji prič. Postopku sta se izognila oba izvajalca, ki sta na urgenci napačno povezala cevki za smejalni plin in kisik. Sodišče proti njima ni uvedlo sodne preiskave.

Naposled so v preiskavi ugotavljali le še okoliščine osnovnega kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti oziroma povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, preiskava pa se je skrčila na šest ljudi.


Najbolj brano