60 let Bralne značke s Patljič.doc in festivalom

Gibanje Bralna značka praznuje 60 let, polnoletna pa je tudi knjižna serija Zlata bralka, zlati bralec. Pod njenim okriljem bodo mlade iz Slovenije in zamejstva letos nagradili s knjigo Partljič.doc Prešernovega nagrajenca Toneta Partljiča.

Darilna knjiga Partljič.doc
Darilna knjiga Partljič.doc 

SLOVENIJA > Generalna sekretarka Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS Manca Perko je na spletni novinarski konferenci povedala, da se ob 60-letnici s Partljičevo knjigo poklanjajo tako avtorju samemu kot akciji Zlata bralka, zlati bralec, ki jo je pred 18 leti začel skupaj s pisateljem Slavkom Preglom. Oba sta tudi vodila Bralno značko in pripomogla k temu, da je ta dobila svojo formalno obliko v društvu.

Sedanji predsednik društva, tržaški pesnik Marko Kravos, je Bralno značko označil za največjo promocijo branja na Slovenskem, ki so jo ob vsakoletnem zaključku obeležili s prireditvijo za zlate bralke in bralce v Cankarjevem domu, kar zaradi koronavirusa že drugo leto zapored ni mogoče. Pri tem je poudaril, da je knjiga vse bolj dragocena, saj “ustvarja ne samo zadovoljstvo v človeku s samim s seboj, ampak ga tudi opozarja, da se znajde v kakršnihkoli okoliščinah in se tudi uveljavi”.

Pregl pa je podčrtal pomembnost največje knjižne donatorske akcije Zlata bralka, zlati bralec, v okviru katere je knjige prejelo 320.000 deklet in fantov v Sloveniji in zamejstvu. Letošnjo darilno knjigo, s katero nagrajujejo sodelovanje v vseh devetih letih Bralne značke, sta uredila Miha Mohor in Tone Partljič, z ilustracijami jo je opremil Iztok Sitar, spremno besedo pa je prispeval Drago Jančar. V knjigi je zbranih 16 Partljičevih besedil, ki so pospremljena z njegovimi duhovitimi komentarji. Knjiga vsebuje tudi informacije o avtorju, dodana pa ji je še pisateljeva bibliografija, ki “usmerja v nadaljnje branje njegovih del”.

Partljič se je Bralni znački približal že na začetku in tudi podelil prvi dve, takrat še Prežihovih znački maja 1961 na Koroškem, ki se ju spominja kot pravega praznika. Izrazil je upanje, da bo gibanje, ki sicer po njegovem mnenju še raste, živelo še dolgo.

Bralno značko, ki spodbuja prostovoljno branje v prostem času, sta zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik. Za rojstno mesto veljajo Prevalje, kjer bodo 20. maja s prireditvijo, ki si jo bo mogoče ogledati na spletu, obeležili njen jubilej. Sledil bo prvi festival Bralne značke 22. maja, ki se bo od 24. do 28. maja nadaljevalna spletu.


Najbolj brano