Za vstop v Italijo cepljenje ali prebolevnost nista dovolj

Možnost vstopa v Italijo brez odrejanja petdnevne karantene bodo z jutrišnjim dnem imeli državljani 27 članic EU oziroma schengenskega območja ter Velike Britanije in Izraela. A prehajanje meja brez karantene bo za zdaj mogoče le ob predložitvi svežega potrdila o negativnem testu na koronavirus. Dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali potrdilo o preboleli koronavirusni bolezni nemotenega vstopa v Italijo vsaj za zdaj ne omogočata.

Prehajanje meje z Italijo  brez karantene bo za zdaj mogoče le ob 
predložitvi svežega potrdila o negativnem testu.  Foto: Leo Caharija
Prehajanje meje z Italijo brez karantene bo za zdaj mogoče le ob predložitvi svežega potrdila o negativnem testu.  Foto: Leo Caharija

RIM > V začetku maja sta sicer tako predsednik vlade Mario Draghi kot zunanji minister Luigi Di Maio omenjala možnost, da bi Italija zlasti zaradi interesa turistične panoge omogočila prihod v državo še vsem, ki so preboleli covid-19 ali se cepili proti njemu. Tudi nedavne navedbe ministrstva za zdravje in poročila v medijih so kazale v to smer. A v včerajšnjem sporočilu za javnost je zdravstveno ministrstvo napovedalo prost vstop le ob predložitvi negativnega testa.

Odredbe včeraj še niso objavili v Uradnem listu, zato še ni mogoče preveriti, kaj določajo nova pravila - na primer, ali bo potreben PCR test ali bo zadoščal tudi hitri testi. V uradu za komuniciranje ministrstva za zdravje so nam samo potrdili, da je dokazilo o negativnem testu na sars-cov-2 edini način za nemoten vstop v državo. Prav tako niso navedli, do kdaj bo odredba v veljavi.

Vstop v Italijo - pravila

Italija vstop v državo brez odrejanja karantene še naprej dovoljuje vsem čezmejnim delavcem, potnikom v tranzitu, ljudem na nujni poti in drugim posebnim izjemam. Za vse ostale bo še naprej odrejala karanteno. Po novem se torej tej izogneš, če predložiš sveže potrdilo o negativnem testu na koronavirus. Dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali potrdilo o preboleli bolezni nista dovolj.

Ta pravila ne veljajo samo za tiste, ki prihajajo v Italijo, ampak tudi za tiste, ki se vanjo vračajo. To pomeni, da kdor živi v Italiji in se v Slovenijo odpravi na kratko ekskurzijo, obisk ali nakup, ob povratku tvega odredbo o karanteni. Tej se seveda izogne, če se v Sloveniji testira in dokaže, da ni okužen s sars-cov-2.

Vstop v Slovenijo

Pravila, ki jih je za vstop v državo postavila slovenska vlada, dopuščajo več možnosti, da se izognemo karanteni. Slovenija vstop v državo iz Italije dovoli vsem, ki predložijo negativen test na koronavirus ali ki so bodisi preboleli covid-19 bodisi se cepili proti njemu. Mora pa preteči vsaj 14 dni od drugega odmerka cepiva Moderne, 21 dni od prvega odmerka cepiva AstraZenece, 14 dni od odmerka cepiva Janssen, 21 dni od prvega odmerka cepiva Covishield, 14 dni od drugega odmerka cepiva Sputnik V, 14 dni od drugega odmerka cepiva CoronaVac ali 14 dni od drugega odmerka cepiva Sinopharma. Mejo lahko prosto prečkajo tudi dvolastniki, prevozniki, potniki v tranzitu in osebe, ki so vključene v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje. Tudi staršem, ki spremijo otroka v šolo, se ni treba testirati.

Za čezmejne delavce pa še vedno velja, da morajo predložiti dokazilo o negativnem testu, ki ni starejše od sedmih dni. To pomeni, da se morajo čezmejni delavci testirati enkrat na teden. Prav tako se morajo tedensko testirati osebe, ki so v Sloveniji naročene na zdravstveno storitev in osebe, ki prehajajo mejo iz družinskih razlogov, to pa so starševska skrb, stiki z otrokom ali zakoncem, zunajzakonskim partnerjem, partnerjem iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze.


Najbolj brano