Naborniki 1991, prostovoljci danes

Slovenska vojska danes praznuje svoj dan. V spomin na prvo generacijo slovenskih fantov, ki je 15. maja 1991 na Igu in v Pekrah oblekla slovenske uniforme in dva tedna kasneje v slovenskem jeziku prisegla slovenski državi. Prvič v zgodovini slovenskega naroda.

Naša vojska je šla potem skozi izkušnjo kratke vojne in ustanavljanja lastne armade. Dvanajst let smo jo hranili, tako kot so to počeli naši očetje in stari očetje, z naborniškim sistemom, nato pa smo po vzoru razvitih držav dobili poklicno vojsko. Tako, kot jo imamo še danes.

Slovenska družba je v 30 letih toliko dozorela, da se ne bo šel nihče s puško preganjat po gozdu za minimalno plačo. In prav je tako.

Če odštejemo prvih nekaj let osamosvojitvenega in poosamosvojitvenega navdušenja smo z našo vojsko večinoma ravnali kot svinja z mehom. Nihče ni jasno povedal, da je noče, skoraj vsi odgovorni pa so tako ravnali z njo. In to kljub temu, da je postala poklicna in da smo vstopili v Nato, v katerem bi morali za vojsko prispevati dva odstotka bruto družbenega prihodka letno.

In potem smo prišli do točke, ko nam predsednik države in vrhovni poveljnik (ki je bil tudi sam premier in bi lahko v tem času vojsko izboljšal) že nekaj let zapored govori, da je naša vojska v miru sicer še nekaj vredna, v vojni pa popolnoma nič. Nezadostna.

Zato so tokratne tektonske spremembe v naši vojski po 30 letih njenega obstoja verjetno prva korenita izboljšava. Za katero ni več dovolj navdušenje nad orožjem, državo in ne vem, čem še vse, ampak pošteno plačilo za pošteno delo.

Slovenska družba je v 30 letih toliko dozorela in napredovala, da se ne bo šel nihče s puško preganjat po gozdu za minimalno plačo. Prav tako ne s srbsko inačico legendarne kalašnikovke in s tanki, ki so streljali skoraj še v drugi svetovni vojni. In prav je tako. To je bilo že vrsto let jasno vsem, le politiki, ki je odločala o razmerah v vojski ne.

Je pa na sedanjem vodstvu ministrstva in vseh poklicanih za posodobitev vojaške opreme res velika odgovornost, da bodo našo vojsko popolnili in opremili pametno, pošteno in odgovorno. Da ne bomo znova doživeli nove afere vseh afer. In da bodo prostovoljci, ki bodo vojaško uniformo oblekli čez dva meseca, na svoje poslanstvo (danes službo) enako ponosni kot tisti, ki so jo oblekli pred 30 leti.


Preberite še


Najbolj brano