V pričakovanju odprte meje

Ob zadnjem sproščanju ukrepov je po mesecih zadrževanja, samoomejevanja in mojstrenja v potrpljenju že močneje zadišalo po svobodi. Kulturniki, gostinci, hotelirji, športniki, tudi rekreativci in tisti, ki so trpeli zaradi omejevanja druženja na prostem ali pri verskih obredih so, predvidevamo, večinoma zadovoljni. Smo se pa že navadili, da ne more iti povsem gladko, da je vedno nekje nek grm, v katerem tiči “grenki” zajec oziroma ob katerega se spotikamo. Tokrat so so PCT pogoji. Gre za najnovejšo v vrsti novih, z epidemijo povezanih kratic, na katere smo se v zadnjem letu, dveh že navadili. PCT pomeni “prebolele, cepljene in testirane”. Članstvo v skupini PCT bo pogoj za obisk kulturne prireditve. Že do zdaj je to veljalo za notranjost gostinskih lokalov in nočitvene kapacitete, odslej tudi za športne prireditve in podobno. Pristojnosti za nadzor nad PCT članstvom je zaenkrat še v fazi podajanja vročega kostanja, ko se še ne ve prav natančno, kdo in kaj in kako, a s časom bo tudi to urejeno oziroma, upajmo, kmalu sploh ne bo več potrebno.

Primorci, ki nas, nekatere zelo, druge pa nekoliko manj, a vendarle, determinira tudi življenje ob meji, pa komaj čakamo, da ta ponovno pade. Šele takrat bomo znova svobodno zadihali. Ko bomo imeli možnost znova obiskati Glinščico, Trst, Gorico, Sesljan, Gradež, izliv Soče, Čedad, Videm ... V marsikateri gostilni in trgovini, na bencinski črpalki in še kje komaj čakajo, da bodo lahko znova sprejeli italijanske stranke, goste, kupce, ker je to stvarnost tega prostora, ker Italijani pomenijo toliko in toliko prometa, prihodkov.

Trenutno je največ odvisno od italijanske vlade, ki bo 15. maja odločala o morebitnem rahljanju ukrepov. Upajmo, da meja pade.

Še najbolj je od odpiranja meje odvisen novogoriški Hit, kjer so se kroglice na igralnih ruletah nehale vrteti lani oktobra. Že osem mesecev molčijo tudi igralni avtomati. Vsi zaposleni so od takrat na čakanju. No, okrog 150 se jih je že vrnilo na delo in v družbi so pripravljeni na ponoven zagon. A pogoj zanj je odprtje meje. Dokler v Hitovih igralnicah na Goriškem ni mogoče sprejemati italijanskih gostov, njihovo odprtje ni smiselno. Glede na sproščanje ukrepov, ki se dogaja tudi drugod, ne le v Sloveniji, je pričakovati, da bodo Hitove enote kmalu odprle vrata in začele s poslovanjem. Trenutno je največ odvisno od italijanske vlade, ki bo 15. maja odločala o morebitnem rahljanju ukrepov. Upajmo, da meja čim prej pade.


Preberite še


Najbolj brano