Simbolična policijska pomoč

Prihod 21 tujih policistov kot pomoč pri prestrezanju ilegalnih migrantov na hrvaško-slovenski meji se je predvsem domačinom ob hrvaški meji včeraj slišalo in videlo zelo pohvalno, vprašanje pa je, kaj bo to za preprečevanje ilegalnih prehodov meje dejansko pomenilo. Prva napotitev tujih policistov na mejo ima po zdravi kmečki pameti namreč kar nekaj pomanjkljivosti.

Prva je ta, da so pomoč poslali na del meje, kjer je bistveno manj ilegalnih prehodov čeznjo kot na Primorskem. Prve tuje policiste so tako najprej dobili na policijski upravi Novo mesto, nato naj bi jih na policijski upravi Ljubljana in šele potem na Primorskem, kjer so lani prestregli več kot polovico vseh migrantov.

Pomoč tujih policistov je trikrat simbolična: po številu, po teritoriju in po priznanju, da imamo policijo, ki ne zmore vsega.

Druga pomanjkljivost je dejstvo, da je tujih policistov za kakršnokoli resno delo na meji premalo. Najmanj desetkrat. 21 policistov pomeni, da bo polovica en dan prosta in jih bo torej vsak dan na meji le deset več kot običajno. Naše enote bodo morale v patruljo razporejati policiste, ki kolikor toliko tekoče govorijo en tuj jezik, tuje policiste bodo morali spodobno gostiti in tako bo časa za resno policijsko delo na meji bolj malo. Vprašajte policiste, če ne verjamete.

Minister Hojs je seveda zadovoljen. Njegovo ministrstvo in vlada so se še enkrat izkazali kot možje dejanj in ne govoričenj in tako kot pri avtocestni policiji udejanjili, kar so napovedali. Vendar je treba za resno oceno učinkovitosti tovrstne policijske pomoči počakati na rezultate. Sicer pa tudi sam generalni direktor policije ugotavlja, da je prva napotitev le simbolična pomoč.

Se je pa tudi pri tej policijski novosti izkazalo še eno dejstvo, ki je žal znano že nekaj časa. Da policijo vodi politika in ne stroka. Ko smo v minulih letih novinarji spraševali, zakaj naša policija ne pokliče na pomoč policij drugih držav, so nam z generalne policijske uprave odgovarjali, da policija popolnoma obvladuje razmere, pa tudi če so italijanski policisti dnevno prijemali po čete in čete tujih migrantov. Če torej politika reče tako, potem tudi naša policija ne zmore vsega, kar bi morala.

In tako je pomoč tujih policistov trikrat simbolična: po številu, po teritoriju napotitve dodatnih policistov in po priznanju, da imamo policijo, ki ne zmore prav vsega, kar bi morala.


Preberite še


Najbolj brano