Bodo tudi letos sezono reševali domači gostje?

Turistični ponudniki na destinaciji Zeleni kras pred začetkom turistične sezone največ upov polagajo v domače goste, ki so že lani reševali sezono. V prednosti so manjše podeželske nastanitve z osebnim pristopom in dodatno ponudbo. Medtem pa gostinci že nestrpno čakajo na sproščenje ukrepov.

Čeprav je prenočišče Seventh house v Kuteževem zelo odmaknjeno, lastniki ugotavljajo, da je prav 
lokacija  pod snežniškim hribovjem za goste vabljiva.
Čeprav je prenočišče Seventh house v Kuteževem zelo odmaknjeno, lastniki ugotavljajo, da je prav lokacija pod snežniškim hribovjem za goste vabljiva. 

POSTOJNA, PIVKA, ILIRSKA BISTRICA > “V naši regiji, ki je bila v preteklosti odvisna od mednarodnih prihodov gostov - ti so ustvarili več kot 85 odstotkov prihodov in nočitev -, je omejitev potovanj med državami negativno vplivala na celoten turistični sektor,” ugotavlja Dejan Iskra iz RRA Zeleni kras. Med najbolj prizadetimi so zato večji ponudniki, ki so skoraj v celoti odvisni od tujih gostov. Nad dobrim odzivom domačih gostov pa so bili prijetno presenečeni manjši lokalni ponudniki.

Odmaknjenost postaja prednost

“Lani smo bili zelo pozitivno presenečeni nad obiskom slovenskih gostov. Čeprav smo pri oddajanju prenočišč skoraj v celoti odvisni od tujih gostov, se nam upad teh sploh ni poznal,” pravi Boštjan Stegel s Smrekarjeve domačije v Grobiščah na Postojnskem. Letos rezervacij za nočitve še nimajo, odprli so jih le za poslovne obiske. “Gostišča še nismo odprli, saj gostov ne moremo postreči v notranjosti, kar pa je glede na našo lokacijo in vremenske pogoje nujno,” nam je v petek povedal Stegel. Povpraševanja imajo zlasti ob koncih tedna, pa tudi za poroke in druga praznovanja veliko. Da bi pokrili stroške obratovanja, so morali najeti posojilo, saj kot kmetija niso upravičeni do kritja fiksnih stroškov.

6.674

bonov v vrednosti

773.252

evrov je bilo lani unovčenih na destinaciji Zeleni kras, kar je

0,8

odstotka vseh unovčenih bonov v Sloveniji

Tudi Metka Hribar iz Kuteževega na Bistriškem, ki je lani tik pred začetkom epidemije na svoji domačiji za turistični najem uredila prenočišča s savno, je bila presenečena in zadovoljna z odzivom domačih gostov. “Odziv je bil res dober. Imeli smo tudi nekaj tujcev, Slovenci pa so prihajali od vsepovsod. Čeprav smo na odročni lokaciji, je prav to naša prednost,” pravi. Kakšna bo letošnja sezona, si ne upa napovedovati, prve goste pa so letos že sprejeli.

Kamp že odprt

S tem tednom vrata odpira tudi kamp in glamping v Drskovčah. Lani so imeli 60 odstotkov domačih in 40 odstotkov tujih gostov. “Tudi letos računamo predvsem na slovenske goste. Upamo, da se bodo ukrepi do začetka sezone čim bolj sprostili,” pravi Klemen Fatur in dodaja, da se je za pravo odločitev izkazal predvsem osebni pristop do gosta. Tudi Hribarjeva meni, da je ključna dodatna individualna ponudba: “Na željo gosta organiziramo izlet v naravo, nudimo zvočne kopeli, lokalno hrano in domača zelišča.”

Metka Hribar

lastnica prenočišč v Kuteževem

“Čeprav smo na odročni lokaciji, je prav to naša prednost.”

Na območju turistične destinacije Zeleni kras je bilo lani unovčenih 6.674 bonov v vrednosti 773.252 evrov. Čeprav to predstavlja le 0,8 odstotka vseh unovčenih bonov v Sloveniji, je bila večina turističnih kmetij in namestitev polno zasedena. “Slovenske družine so na destinacijah, kot je naša, iskale predvsem oddih na podeželju v manjših nastanitvah. Prednost destinacije je zagotovo izjemna narava, možnost rekreacije in individualnega obiska naravnih znamenitosti,” ugotavlja Dejan Iskra.

Nekateri med zaprtjem niso čakali križem rok

Nekateri ponudniki so obdobje zatišja izkoristili za nadgradnjo svojih ponudb. “Intenzivno potekajo tudi dela na terenu z označevanjem kolesarskih in tematskih pohodniških poti, nekateri lokalni vodniki so se prilagodili s pripravo spletnih vodenj. Dobra priložnost je tudi digitalizacija, ki prinaša nova individualna doživetja,” navaja Iskra in dodaja, da tudi v letošnjem letu računajo predvsem na domače goste.


Najbolj brano