Zagorele bakle na Titovih napisih

Kot je že tradicija, so na številnih vzpetinah na Primorskem, kjer še ohranjajo zgodovinske napisa, posvečene Titu, na predvečer Dneva zmage, napise osvetlili. Letos tudi nad vasjo Lipa.

Sabotin Foto: Andrej Pezdir
Sabotin Foto: Andrej Pezdir

TRSTELJ > Kamniti napis Tito na Trstelju so na predvečer obletnice Dneva zmage nad fašizmom in nacizmom bakle osvetlile prvič. Zbralo se je nekaj vaščanov Lipe in Temnice, ki so lani maja napis tudi obnovili, prižig bakel pa so pospremili še z glasbo.

Pred lansko obnovo je napis na Trstelju več desetletij prekrivalo grmovje in drevje. “Po nekaterih pričevanjih naj bi napis prvič postavili vaščani Lipe skupaj z dalmatinskimi vojaki okoli leta 1952, ko so ti v vasi čakali, kaj se bo zgodilo s Trstom,” je povedal eden od navzočih vaščanov. Ponovno so ga nato uredili okoli leta 1984 v času, ko je bila v Komnu proslava ob priključitvi Primorske matični domovini. “Takrat smo nato kamne še enkrat pobarvali, malo požgali in pokosili, tako pa je potem ostalo vse do lanskega leta, ko smo ga ponovno očistili in uredili,” je še dodal.

Napis Tito na Sabotinu nad Novo Gorico so ob lepi udeležbi letos osvetlili že 17. zapovrstjo. Na predvečer dneva zmage se domačini odpravijo tudi k drugim napisom, posvečenim Titu, za katere še skrbijo, skoraj izključno z entuziazmom in prostovoljnim delom. To so Veliki vrh nad Renčami, Branik, Kokoška nad Lipico in Dekani.


Najbolj brano