V novi številki Primorskih novic preberite

Vinakoper je dobil novega snubca. Kupiti ga želi tudi Franc Frelih, eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov. “Vrgel sem rokavico, bomo videli, kaj bo,” pravi. A na nakup Vinakopra računa tudi odvetnik Andrej Toš mlajši. Pravi, da imajo že več let notarsko podpisano pogodbo za nakup Istrabenzovega deleža v Adriafinu in da jo bodo uveljavljali, kakor hitro bo Dutb - ta je zdaj lastnik Istrabenza - dal soglasje za prodajo Istrabenzovih naložb.

Vinakoper je s skoraj 600 hektarji vinogradov in povprečno 3,2  
milijona litrov pridelanega vina najpomembnejši vinar v regiji. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Vinakoper je s skoraj 600 hektarji vinogradov in povprečno 3,2 milijona litrov pridelanega vina najpomembnejši vinar v regiji. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Eni starejše aktivno vabijo, drugi tega ne zmorejo

Od jutri lahko cepilni centri proti covidu-19 cepijo vse odrasle ne glede na starost. Prednost bodo sicer še naprej imeli starejši od 50 let, kronični bolniki in kritična infrastruktura, a glede na večje količine cepiva je, kot ocenjujejo tudi v primorskih cepilnih centrih, z vidika čim hitrejšega doseganja večje precepljenosti sprostitev smiselna.

Trideset let po vojni pavšalna odškodnina za otroke padlih

Trideset let po osamosvojitveni vojni želi vlada dodatno urediti pravice tistih, ki so jim vojaški spopadi zaznamovali življenje. Med rešitvami, ki jih predlaga v treh zakonih, je pavšalna odškodnina za vse otroke, ki so v vojni izgubili starša.

“Še vedno upam, da najdem koga, ki bi prevzel trgovino”

Lucio Cobez je pred dnevi, kot vsak dan, zjutraj ob 9. uri dvignil rolete vhodnih vrat in izložb trgovine, ki v Narodni ulici na Opčinah že 117 let nudi raznoliko blago - hišne, kuhinjske, pisarniške in druge potrebščine ter igrače. Začel se je nov delovni dan, kmalu po odprtju vrat je v trgovino že vstopila stranka, za njo še nekaj drugih.

Gradbinci so znova pod sv. Jurijem

Na gradbišču v Adamičevi ulici, kjer so dela obstala že lanskega novembra, znova sveti zelena luč. Piranska občina in zavod za spomeniško varstvo sta se - lahko rečemo - končno uskladila, projektant je dopolnil dokumentacijo, izvajalec del pa dobil jasna navodila. Novi rok za dokončanje tlakovanja Adamičeve ulice poteče konec maja.

Na območju stare Lipe bo zrasla nova stanovanjska soseska

Občina Ajdovščina je s sprejemom občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje stare Lipe odprla pot gradnji stanovanjske soseske na območju, ki je bilo v preteklosti namenjeno proizvodnim dejavnostim. Sprejet je tudi OPPN za Strane na Planini, kjer so predvideli gradnjo 23 stanovanjskih hiš. Po napovedih bo občina parcele ponudila kupcem še pred poletjem.

Kolesarska steza ob pozabljeni osi?

Odbor DZ za infrastrukturo je podprl predlog poslanca Sama Bevka, da se v resolucijo o nacionalnem programu razvoja prometa v RS z amandmajem vrne pozabljeni idrijski krak 4. razvojne osi. Letos naj bi ob cesti - med Marofom in Spodnjo Idrijo - zgradili kolesarsko stezo. Nujno bo obnoviti tudi najslabše odseke ceste, kar ni mogoče brez njene uvrstitve v resolucijo.

Prihodnje leto v Sežani 13 zazidljivih parcel

Območje za gradnjo stanovanjskih hiš Ograde II, ki se nahaja nad že pozidanim območjem Ograde I v Sežani, bo predvidoma prihodnje leto na voljo za prodajo 13 zazidljivih parcel za družinske hiše. Občina se namreč nadeja, da bo upravna enota čim prej izdala gradbeno dovoljenje za komunalno ureditev tega območja, denar zanjo je zagotovljen v letošnjem proračunu.

Z avtom obstal 25 metrov pod cesto

Danes ponoči se je na Bistriškem zgodila huda prometna nesreča, v kateri se je poškodoval mladi voznik iz Divače. Peljal se je proti Črnim njivam in zapeljal s ceste, z opel astro je obstal 25 metrov pod njo. Reševalci so ga odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Za poskus uboja s sekiro dve leti krajša kazen

Beno Krajšek, obsojen zaradi poskusa uboja v Postojni, bo za zapahi dve leti manj, kot mu je prisodilo koprsko okrožno sodišče.

Vrhunski in izzivalni tukaj in zdaj

Okna v raznoliko ustvarjalnost 13 domačih likovnih umetnic in umetnikov v Mestni galeriji Nova Gorica med 7. in 28. majem odpira razstava Slikarstvo zdaj!, ki jo bodo Obalne galerije Piran poleti še razširjeno na ogled postavile v portoroškem Monfortu. V novogoriški galeriji bo v četrtek ob 18. uri zbrane skozi umetnost popeljal kurator Andrej Medved.

Zmaga podaljšala upanje

Z današnjim slavjem proti Domžalam je Gorica še ohranila kanček upanja za obstanek v prvoligaški druščini. Za uvrstitev v kvalifikacije za ohranitev elitnega statusa pa bo v zadnjih treh krogih potrebovala pravi čudež.


Najbolj brano