V novi številki Primorskih novic preberite

Letos je mišje leto, kot strokovnjaki poimenujejo leta, v katerih se poveča pojavnost mišje mrzlice, hude virusne bolezni, nevarne tudi za človeka. Letos je za to boleznijo v Sloveniji zbolelo že 92 ljudi. Nazadnje gozdar, ki je delal v Trnovskem gozdu, pred nekaj tedni kar štirje delavci na območju Predmeje. Eden je še v bolnišnici. Večjemu številu miši botruje predvsem bogat obrod bukve v gozdovih.

Večjemu številu miši botruje predvsem  bogat obrod bukve v 
gozdovih. Foto: Leo Caharija
Večjemu številu miši botruje predvsem bogat obrod bukve v gozdovih. Foto: Leo Caharija

Zdravstvena zavarovalnica razširila obseg pravic in poenostavila “papirologijo”

Trajna napotnica za kronične bolnike, nove nujne zobozdravstvene storitve, lažja izbira pripomočkov ob inkontinenci, zamenjava vložka za slušni aparat po treh in ne šele po šestih letih. To se nekatere nove pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki začenjajo veljati v letošnjem letu.

Mejni prehod Sečovlje bodo v ponedeljek zaprli za tri tedne

Zamenjali bodo dotrajane luknjaste zabojnike in za to plačali slabih sto tisočakov. Zaradi tega bo od ponedeljka do konca meseca tri tedne popolnoma zaprt mejni prehod Sečovlje. Iz Ljubljane pojasnjujejo, da so priprave na dela trajale od lanskega septembra, domačini, ki se bojijo gneče v Dragonji, pa ne razumejo, zakaj tega niso storili prej.

Madžarska prihaja na Trg Brolo

V pisarnah palače Fontiko na Trgu Brolo v Kopru bo v prihodnjih mesecih svoja vrata odprlo častno konzularno predstavništvo Madžarske v Sloveniji. Vodil ga bo častni konzul Iztok Seljak, sicer direktor družbe Hidria in glavni direktor Hidrie Holding.

Iz pip voda z vonjem po nafti

Spomin na lanski vdor kemikalij v vodovod v Anhovem je še vedno živ. Niti leto ni minilo odtlej, pa že se je občina srečala z novim sorodnim primerom. Voda iz pip v Ložicah je v sredo zaudarjala po nafti. Ljudje morajo po vodo v gasilsko avtocisterno in tako bo vsaj še nekaj dni.

Smer kolesarjem naj bi kazala vidra

Kolesarsko in peš pot ob reki Vipavi, od njenega izvira do Mirna, urejajo po kosih. V ajdovski in vipavski občini so z deli zaključili, sedaj odseke poti utrjujejo v občini Renče-Vogrsko in novogoriški mestni občini, v Mirnu pa zaključujejo vstopno točko. Na smerokazih ob 46 kilometrov dolgi poti bo, kot kaže, upodobljena vidra.

Bodo zahteve Dutovcev uslišane?

“Odgovora na naše zahteve, da se odstrani betonski zid pred cerkvijo, zid pri parkirišču pa obloži s kamenjem, še nismo dobili. Imam pa neuradne informacije, da so dogovori o tem v teku in srčno upam, da ta tujek ne bo pokvaril vsega dobrega, kar delajo za Dutovlje,” je povedala predsednica krajevne skupnosti Neva Filipčič.

Je hotel Sicilijanec pobegniti iz pripora?

Skupina izkušenih roparjev iz Catanie na Siciliji si je avgusta in oktobra lani za svoji tarči izbrala manjši banki na Primorskem. Ropa na Dobrovem in v Dutovljah so izpeljali po načrtih, izjalovilo pa se jim je med pripravami na tretji rop v Kanalu, ko so novogoriški kriminalisti s pomočjo italijanskih kolegov dva prijeli. Mario Piacente, eden od obtožene dvojice, ropov ni priznal.

Je bil za Pirančana usoden koktajl alkohola, zdravil in drog?

V torek se je med znanci 23-letnega fanta iz Pirana hitro razvedelo, da je v bolnišnici umrl, najverjetneje zaradi zastrupitve z različnimi substancami, od alkohola, zdravil do prepovedanih drog. Zjutraj so ga v zelo slabem stanju našli prijatelji, s katerimi se je v noči na torek družil.

Iz civilizacije v večno, v praznino

Kot otroka ga je očarala narava, stvarstvo, ki ga je obdajalo v rodnem Orehku pri Postojni. Darko Slavec (1951), akademski slikar in pedagog, z mojstrstvom in občutkom za detajle osuplja tudi na novih delih v izolski galeriji Salsaverde. Tema kozmičnega se tamkaj druži s kritičnim ogledalom civilizacije.

Do Brd in Nove Gorice je še daleč

Na jutrišnjem startu 104. dirke Italije sicer ne bo Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, a tudi brez vodilnih kolesarjev na svetovni lestvici Giro vseeno ohranja svoj čar in privlačnost za primorske privržence. Tudi po zaslugi Idrijčana Jana Tratnika, ki bo po lanski etapni zmagi priložnost za vidni dosežek iskal že na uvodnem kronometru v Torinu.

Bric, ki skrbi za red v evropskem jezikovnem babilonu

Medtem ko umetna inteligenca vse bolj osvaja prevajalske veščine, se prevajalci poleg svojega osnovnega poslanstva posvečajo vse širšemu naboru drugih nalog in na ta način pravzaprav rešujejo svoj poklic. Vsaj tisti v največji prevajalski službi na svetu, ki jo vodi Bric Valter Mavrič, od leta 2016 najviše umeščeni slovenski uradnik v Evropski uniji.

Videoigric ni nujno videti - lahko jih začutiš

Ali lahko osebe z okvaro vida igrajo računalniške igrice, ko sta Fortnite ali Angry Birds? Čeprav se to mnogim zdi nemogoče, je odgovor - da. Tudi slepi in slabovidni se lahko zabavajo v virtualnem svetu, tako kot njihovi videči soigralci. Potrebna je le oprema, ki sicer ni poceni, prek katere slepi izmišljene situacije, recimo distopične razmere iz igre The Rest of Us, doživlja tako, kot sicer doživlja svet okoli sebe: s tipanjem in sluhom.

Milena Velišček: “Ko je na voljo veliko denarja, so zraven različni interesi”

Milena Velišček se je skoraj celotno delovno dobo ukvarjala z nadzorom nad porabo javnega denarja. Z izjemno strokovnostjo in doslednostjo se je trudila, da ne bi prihajalo do nepravilnosti ali celo načrtnih malverzacij ter s tem oškodovanja davkoplačevalcev. Kot pravi, še vedno naivno verjame, da je treba na napake opozoriti. Ponosna je na dobrodelni projekt Prevozi starejših.

Abstinent v Istri je čudno bitje

Da abstinent pripoveduje o vinu, je precej podobno temu, da duhovnik razglablja o družini in seksu. Obema manjkajo praktične izkušnje. Meni zagotovo, saj sem pokusil vino le kot mulc na Krasu, ko so nam dali z vodo močno razredčen teran s par žlicami sladkorja. Bilo je sladko in kmalu smo zaspali. Precej preizkušena praksa za uspavanje otrok; še posebej je bila razširjena v Istri. Potem še po deci refoška ob rojstvu vsake od treh hčera in to so vsa moja bližnja srečanja z vinom.


Najbolj brano