V novi številki Primorskih novic preberite

V Strunjanu, v katerem so Terme Krka vrsto let stavile na športne in rekreacijske površine, prav kmalu ne bo več nobenega športnega igrišča. Pred dvema letoma so odstranili igrišče za košarko oziroma mali nogomet ter igrišči za odbojko na mivki, lani pozimi igrišče za mini golf, prav zdaj se odpovedujejo teniškim igriščem.

Zemljišče, na katerem so bila teniška igrišča, je zavzela težka  
mehanizacija. Na njem bodo posadili travo in ga poleti  po potrebi  
namenili   parkiranju hotelskih gostov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zemljišče, na katerem so bila teniška igrišča, je zavzela težka mehanizacija. Na njem bodo posadili travo in ga poleti po potrebi namenili parkiranju hotelskih gostov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Od ponedeljka se bodo smeli cepiti tudi vsi zdravi odrasli

Od ponedeljka se bodo proti covidu-19 lahko cepili tudi vsi odrasli, mlajši od 50 let. Starejši in tisti s kroničnimi boleznimi bodo še vedno imeli prednost pred njimi. Premier Janez Janša vsem, ki se želijo cepiti, sporoča: “Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse.” Od danes se je mogoče na cepljenje prijaviti prek aplikacije zVem.

Neto plače bodo višje

Spremembe davčne zakonodaje, ki jih je v sredo potrdila vlada in jih poslala v državni zbor, med drugim napovedujejo davčno razbremenitev dela. Gre za pomoč gospodarstvu in gospodinjstvom pri okrevanju po epidemiji, utemeljujejo na vladi. Na drugi strani se bo zaradi tega v državni proračun nateklo manj dohodnine.

Administracija izolske bolnišnice gre v izolsko marino

Splošni bolnišnici Izola je letošnje leto že narisalo 1,8 milijona evrov minusa, epidemija covid-19 in splošna prostorska stiska pa so jih spodbudili v iskanje novih prostorov. Našli so jih v objektu Amfora v Izoli in namenili administrativnim službam.

Pošta v Šalari bo postala pogodbena

Pošta Slovenije namerava svojo poslovalnico v Šalari preoblikovati v pogodbeno pošto. Enaka usoda letos čaka še pošte v Izoli, Šmarjah, Dekanih, Črnem Kalu in Gračišču. V Semedeli se takšna rešitev ni izšla po načrtih, saj so pogodbeno pošto medtem že zaprli.

V nekdanjem Javorjevem kompleksu na Baču je zrasla nova industrijska cona

Na pogorišču nekdanjega Javorjevega kompleksa na Baču, kjer je pozneje delovalo še podjetje Sec, je v zadnjih letih zrasla industrijska cona, v kateri je tačas sedem podjetij različnih dejavnosti. Bistriška občina je objavila razpis, prek katerega namerava industrijsko cono komunalno opremiti.

Z Leonardom do novih priložnosti

Občina Vipava bo z mesti Vinci, Amboise in Istanbul maja v rojstnem kraju Leonarda da Vincija ustanovila mednarodno združenje Po poteh Leonarda da Vincija. To bo nadaljevalo prizadevanja za razglasitev nove evropske kulturne poti, ki bo povezovala kraje, kjer je genij živel in delal. Vipavci si od sodelovanja obetajo dodatne vire za razvoj turizma.

Idrijčani so lačni športa

Olimpijska bakla, ki so jo na idrijski grad prinesli - kolesarja, edina olimpijca iz občine Tanja Žakelj in Valter Bonča in para olimpijec Vladimir Kržišnik, odpeljal pa voznik relija Darko Peljhan, je okrog njih zbrala nepričakovano veliko Idrijčanov. Športnike imajo preprosto radi. Skupaj z županom Tomažem Vencljem so razmišljali tudi o položaju športa v občini.

Na alkotestu je napihala 4,7 promila, v krvi pa je imela le 0,14 promila alkohola

Po skoraj neverjetnem rezultatu, ki ga je minulo soboto ponoči pokazal alkotest voznici, se je izkazalo, da je prišlo do napake. Na ekrančku naprave se je izpisala številka 2,3 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (po starem 4,7 promila). Toksikološke analize pa so pokazale, da je imela voznica v krvi le 0,14 promila. Policisti so napravo umaknili iz uporabe.

Neobičajno popotovanje od Trsta do Krasa, Istre, Genove, Bolgarije ...

Prva zgodba se začne zlovešče: “Od daleč je videti visok steber črnega dima.” Naslednja s srhljivim pozivom: “Ujetnik 135093 naj se takoj javi na SS-poveljstvu!” V osrčju tretje je truplo begunca iz Senegala ... Primož Sturman je dvajset zelo kratkih zgodb povezal v Sinteze, zatem pa med bralce spravil še prevod Tomizzevega kratkega romana Akacijev gozd.

Sveta gora za zmagovalca Toura

Ne le Giro, ki se začenja v soboto v Torinu, tudi kolesarska dirka po Sloveniji bo imela primorski pečat. Danes so razkrili podrobnosti trase, ki je potrdila neuradne informacije. Start kraljevske etape bo 12. junija v Ajdovščini, cilj pa na Sveti gori, kjer bo bržkone padla odločitev o skupnem zmagovalcu petdnevne preizkušnje.

Ne samo oblikovalce kamna, izšolali bodo tudi zlatarje

Če ne bo zapletov z akreditacijskim postopkom, bodo oktobra 2023 v predavalnicah v Sežani že sedeli prvi študenti Visoke šole za oblikovanje in fotografijo, ki jo ustanavlja Inkubator Sežana. Študijska programa bosta v primerjavi z zdajšnjima višješolskima obogatena z vsebinami, ki najbolje sledijo sodobnim trendom, posebno pri obdelavi in oblikovanju kamna. Tu bodo dali velik pomen tradiciji. Direktor Inkubatorja Dorijan Maršič je prepričan, da bo šola pritegnila tudi študente iz širšega okolja, denimo iz Furlanije Julijske krajine, lokalno gospodarstvo pa bo svoje dejavnosti gradilo skupaj s sežanskimi diplomanti.

Milan Bufon: “V zadnjih sto letih je na Tržaškem število Slovencev upadlo za polovico”

Dr. Milan Bufon, ki velja za mednarodno najbolj citiranega slovenskega družbenega geografa, že več desetletij raziskuje tržaško družbeno tkivo. Njegova najnovejša knjiga, znanstvena monografija Ethnos in topos - Družbene spremembe in narodnostna podoba slovenskih krajev na Tržaškem od leta 1910 do 2015, je temeljnega pomena za razumevanje sprememb, ki jih je v zadnjih sto letih doživela slovenska avtohtona skupnost na Tržaškem.

Kaj se je pravzaprav dogajalo ob marežganskem uporu pred stotimi leti?

Koprska občina praznuje svoj občinski praznik v spomin na marežganski upor. Ta se je zgodil pred natanko stotimi leti, 15. maja 1921. Splošno znano je, da so se tedaj domači kmetje uprli fašistični škvadri, ki je ob volitvah prišla izzivat v zavedno slovensko vas. Kaj se je pravzaprav tisti dan dogajalo v Marezigah?


Najbolj brano