Podira meje in predsodke

TV Koper-Capodistria letos obeležuje 50 let. Televizija, ki od svoje ustanovitve predstavlja unikum tako v regiji kot v evropskem prostoru, povezuje italijansko in slovensko narodnostno skupnost z matičnima državama ter deluje na nacionalnem in čezmejnem območju Slovenije, Italije in hrvaške Istre. V mnogočem je bila prva, predvsem pa vseskozi podira meje in predsodke.

TV Koper-Capodistria letos obeležuje 50 let. Foto: Alan Radin
TV Koper-Capodistria letos obeležuje 50 let. Foto: Alan Radin

KOPER > Program TV Koper-Capodistria se odvija v slovenskem in italijanskem jeziku. In prav na ta način je na novinarski konferenci tik pred sobotno obletnico potekal tudi “sprehod” skozi 50-letno zgodovino.

V znamenju prvencev

8. maja leta 1971 so z oddajnika na Nanosu predvajali prva poročila v italijanskem jeziku. “Notiziario je bil namenjen italijanski manjšini,” je spomnil odgovorni urednik TV za italijansko narodno skupnost Robert Apollonio. In nanizal vrsto prvencev TV Koper-Capodistria, od prve televizije, vidne v sosednji Italiji, ki oddaja v barvah, prvega specializiranega športnega programa v Evropi in prve verske oddaje v času Jugoslavije, do prve čezmejne televizije v sodelovanju z deželnim sedežem italijanske javne televizije Rai za Furlanijo-Julijsko krajino. “TV Koper-Capodistria je informirala, ozaveščala, podirala je meje in predsodke,” je dejal.

V soboto od 12. ure bo na facebook profilih TV Capodistria, TV Koper in RTV Slovenija mogoče ob dvojezičnem spremstvu voditeljev virtualno obiskati TV Koper-Capodistria. Isti večer ob 21.15 bo na sporedu TV Koper-Capodistria prva iz serije petih oddaj o 50-letnici.

Robert Apollonio (foto: Alan Radin)

“TV Koper-Capodistria je lahko vodilo vsem, ki iščejo različnost in ki ločujejo, naj raje poiščejo in najdejo povezovalne teme in projekte, s pomočjo katerih sta mogoča skupna rast in razvoj. Ne glede na materni jezik, ne glede na državo bivanja in ne glede na prepričanja,” je duh televizije povzel generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

Takšne televizije ne bi bilo brez marljivih in iznajdljivih ljudi, je prepričan Dragomir Mikelič, v. d. vodje Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria, in pohvalil vse tri dosedanje generacije. Prva je postavila temelje, druga nadaljevala razvojno pot, sedanja pa vse to nadgrajuje s spremembami v izraznih možnostih. “Vsaka je imela izjemne posameznike, ki so znali reagirati na spremembe v družbenem okolju, ki so sprejemali včasih tudi usodne, a pravilne odločitve,” je ocenil.

Dragomir Mikelič (foto: Alan Radin)

Vsi so se tudi zavedali svojega poslanstva pri ohranjanju jezikovne in kulturne identitete italijanske narodnostne skupnosti pri nas in slovenske manjšine v Italiji, je poudaril v. d. pomočnika generalnega direktorja za radio in televizijo za avtohtono italijansko narodno skupnost Antonio Rocco, s čimer so “pripomogli k ustvarjanju območja kulturnega in družbenega sobivanja na stičišču treh držav”.

Antonio Rocco (foto: Alan Radin)

Praznuje tudi slovenski program

Pet let mlajši od svojega “brata” v italijanščini je televizijski program v slovenskem jeziku. “Gledalce smo prvič nagovorili v slovenskem jeziku pred 45 leti v oddaji Odprta meja, ki so jo ustvarjali novinarji tržaške agencije Alpe Adria. Namenjena je bila Slovencem v Italiji,” je spomnila odgovorna urednica Regionalnega televizijskega programa TV Koper-Capodistria Mojca Petrič Bužan. Iz nje je zrasel danes razvejan regionalni program.

Mojca Petrič Bužan (foto: Alan Radin)

Tradicijo prve oddaje nadaljujejo z informativno oddajo Primorska kronika. Ustvarjajo tudi številne regionalne oddaje, nekatere v sodelovanju z regionalnim centrom v Mariboru in medijsko hišo Rai, so kolektivni dopisniki za TV Slovenija, že 22 let sodelujejo pri projektu čezmejne televizije. Skupaj z drugimi primorskimi in zamejskimi mediji sodelujejo pri več družbeno odgovornih projektih.


Najbolj brano