V novi številki Primorskih novic preberite

“Ni majhnega ali velikega projekta. Vsi so pomembni,” poudarja Aslan Uzun, izvršni direktor gradbenega podjetja Yapi Merkezi iz Istanbula, ki je danes v Dekanih skupaj s Kolektorjem CPG začelo graditi drugi tir. Yapi Merkezi je podjetje v zasebni lasti, ki se s posli na mednarodnih trgih uvršča med večja na svetu. Slovenijo že dobro pozna, drugi tir pa je zanj odskočna deska za širitev na druge trge v regiji in EU. Jutri objavljamo pogovor z njim.

Aslan Uzun, izvršni direktor gradbenega podjetja Yapi Merkezi Foto: Tomaž Primožic/FPA
Aslan Uzun, izvršni direktor gradbenega podjetja Yapi Merkezi Foto: Tomaž Primožic/FPA

V maju 450.000 odmerkov cepiv

Maja bo po zagotovilih Jelka Kacina v Slovenijo prišlo 450.000 odmerkov cepiv. Kdaj se bo cepljenje sprostilo za vse prebivalce, bo po njegovih besedah odvisno od nove aplikacije za naročanje in vodenje seznamov že naročenih na cepljenje. Ta elektronski sistem bo jutri predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Izmerjeno zaupanje v delo vlade med epidemijo najnižje doslej

Zaprti lokali so bili ena od omejitev, ki jih je javnost v času koronaukrepov najtežje sprejemala. To potrjujejo tudi številke - dobra tretjina vprašanih v raziskavi Valicona je ponovno odprtje pričakala z bolj ali manj izrazitim veseljem. Po drugi strani je slaba četrtina do odprtja zadržana. Zaupanje v vladno delo med epidemijo pa je najnižje doslej.

V Kolektorju ATP napovedujejo novo zaposlovanje

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih tehnologij. “Leta 2017 je bila dodana vrednost v podjetju prenizka. Morali smo reagirati. Bili smo odvisni od dveh kupcev, zato je bila nujna sprememba programov,” je odločitev za preoblikovanje utemeljil Tadej Vidic, direktor programa hibridne komponente v koncernu Kolektor.

Cementarna na poti v brezogljičnost

Vodstvo podjetja Salonit Anhovo je ob 100. obletnici cementarne danes predstavilo svoje načrte za zeleni prehod in korake v smeri izpolnjevanja vizije podjetja: postati brezogljična cementarna z minimalnim vplivom na okolje. V to nameravajo s soglasjem avstrijskih lastnikov vložiti približno 200 milijonov evrov.

SENG: postavili bomo signalizacijo

Na naravnem kopališču na Soči v Solkanu je mogoče zagotoviti varno kopanje, je bil sklep današnjega srečanja med predstavniki občine, civilne pobude, SENG in strokovnjakov. Treba bi bilo uvesti zvočno opozarjanje na nihanje gladine vode, ki ga ustvarja bližnja hidroelektrarna in postaviti nekaj varoval, zlasti pa ljudi usmeriti stran od kajakaške proge, na dele reke, ki so varni ob vseh vodostajih. Ukinitvi statusa kopalnih voda ob omenjeni progi pa vsi nasprotujejo.

Obnovili bodo streho nekdanjega skladišča soli Grando

Začenjajo se priprave na obnovo strehe nekdanjega skladišča soli Grando v Portorožu. Prenova 5000 kvadratnih metrov velike strehe, pokrite z azbestom, naj bi trajala tri mesece, gradbeni delavci iz družbe Geoit, ki so ji bila zaupana dela, pa prometa med prenovo ne bodo ovirali.

Tudi v Sv. Antonu hitreje do spleta

Tomažiči, Gregoriči, Turki, Pečki in Vrtine so naselja v krajevni skupnosti Sv. Anton, kjer Telekom Slovenije zadnje tedne gradi optično omrežje, ki bo prebivalcem končno omogočilo lažji in hitrejši dostop do spleta.

DPN o avtocestnem odseku Postojna-Jelšane bi razdelili na dva dela

Če bodo bistriški svetniki na jutrišnji izredni seji pritrdili predlogu, namerava bistriška občina okoljskemu ministrstvu predlagati izdelavo DPN za avtocestni odsek Postojna-Jelšane v dveh delih. In sicer ločeno za južni del odseka, ki zadeva bistriško občino, če za severni del odseka ne bi mogli sprejeti hitre odločitve. Svetniki bodo razpravljali tudi o avtocestnih priključkih na Bistriškem in o strinjanju z odcepi na Postojnskem.

Kuharju za smrt frizerja 18 let zapora

“Osemnajst let zapora je primerna, zakonita in pravična kazen, ki je tudi skladna s sodno prakso v podobnih postopkih,” je sodnica Darinka Kogoj danes utemeljila svojo odločitev, da Jasminu Suljiću za umor Romana Komaca prisodi enako kazen kot pred letom dni. Sodišče je ugotovilo, da je kuhar umor frizerja storil naklepno in na zahrbten način, za kar ni nobenega opravičila.

Zadeva Marina: Racman ostaja v priporu

Poslovnež Sergej Racman, eden od glavnih obtoženih v zadevi Marina, ostaja v koprskem priporu. Od njegove izročitve slovenskemu pravosodju mineva pol leta. Na predobravnavnem naroku sredi februarja je zanikal krivdo za očitke specializiranega tožilstva, ki ga je v obsežni obtožbi postavilo na prvo mesto. Sodnica predlogom njegove obrambe za izločitev dokazov ni ugodila.

Zazveni lahko tudi na vašem vrtu

Z dvorišč in vrtov, iz atrijev, z okenskih polic, s teras, streh in še od marsikod bo konec tedna od Maribora do Istre donel subkulturni Vrtni kavč festival. Živa umetnost s koncerti, predstavami in drugim se vrača med ljudi, četudi strogo preštete, razmaknjene, razkužene, prekuhane ...

Guberac je znova besen

Današnje tekme 32. kroga prve lige so nakazale silno zanimivo končnico tekmovanja, saj so v boju za prvaka zdaj tri ekipe. Olimpiji in Mariboru se je z zmago proti Kopru priključila tudi Mura.


Najbolj brano